LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 13 Σεπτεμβρίου 2022 20:42

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: ο γιός του δικηγόρου του μιλά για την Ελισάβετ και την χάρη που δεν δόθηκε (βίντεο)

Τι λέει στον ΑΝΤ1, ο γιός του δικηγόρου που εκπροσώπησε τον νεαρό αγωνιστή της ΕΟΚΑ, στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων στο διαδίκτυο, μετά από τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Δελτίο Ειδήσεων - Χρήστος Κληρίδης

Της Κέλλυς Χεινοπώρου

Ιανουάριος του 1957: Η 30χρονη βασίλισσα Ελισάβετ διανύει τον τέταρτο χρόνο της στον θρόνο, όταν στην Κύπρο, που φουντώνει το συναίσθημα απελευθέρωσης από την αγγλική κυριαρχία συλλαμβάνεται ένας 18χρονος, ο οποίος παραδέχεται ότι είναι μέλος της ΕΟΚΑ.

Είναι ο αγωνιστής Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο οποίος μετά από μια δίκη παρωδία, καταδικάζεται από το Ανακτοσυμβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο του νησιού, σε θάνατο.

Σεπτέμβριος 2022: 65 χρόνια μετά, στον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, τα κοινωνικά δίκτυα με χιλιάδες αναρτήσεις επαναφέρουν το ερώτημα εάν «ορθώς αποδίδεται στην βασίλισσα Ελισάβετ η ευθύνη της άρνησης να παραχωρήσει χάρη στον Παλληκαρίδη;»

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας λέει στον ΑΝΤ1 πως ο Παλληικαρίδης δεν είχε κάνει έφεση στο Ανακτοσυμβούλιο, ώστε να σταλεί αίτημα για απονομή χάριτος.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης, ο γενναίος 18χρονος αγωνιστής δεν καταδέχτηκε να ζητήσει χάρη από την βασίλισσα… Αντίθετα, παραδέχτηκε την ενοχή του και για χάρη της πατρίδας του, ζήτησε την καταδίκη του σε θάνατο!

Ο Χρίστος Κληρίδης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής κα Πρόεδρος του Πανκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου υποστηρίζει πάντως πως υποβλήθηκε σχετικό αίτημα στην Βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά όχι από τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αλλά από την μητέρα του.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Κληρίδης, ο πατέρας του οποίου εκπροσώπησε τον Παλληκαρίδη στην δίκη, μετά από την καταδίκη του αγωνιστή, η μητέρα του ζήτησε από τους δυο δικηγόρους του γιού της, να αποστείλουν επιστολή - έκκληση προς την Βασίλισσα, προκειμένου να παρέμβει, έστω και την τελευταία στιγμή. Όμως, η μονάρχης δεν απάντησε ποτέ…

Δεδομένης της παραδοχής του Παλληκαρίδη για την ενοχή του, δεν μπορούσε να γίνει κάτι μέσω έφεσης και έτσι δεν δόθηκε απάντηση σε αυτήν την επιστολή και η ποινή ξετελεσθη, αναφέρει σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Κληρίδης.

 Δελτίο Ειδήσεων - Αχιλλέας Αιμιλιανίδης

Από την πλευρά του, ο κ. Αιμιλιανίδης λέει πως «η Βασίλισσα ενεργεί με βάση πρόταση της Κυβέρνησης, όχι αυτοβούλως… άρα όταν το Ανακτοσυμβούλιο στείλει αρνητική σύσταση, απλώς επικυρώνει» 

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Μεγάλης Βρετανίας, η διαδικασία χάριτος ήταν τότε στα χέρια της κυβέρνησης και των αρμοδίων οργάνων που την συμβουλεύουν, αλλά επί της ουσίας, ουδεμία αρμοδιότητα είχε η Ελισάβετ για να παρέμβει.

Ο κ. Κληρίδης συμπληρώνει πως «… στην πραγματικότητα η βασιλεία δεν ασκεί εξουσία στην Αγγλία, το προνόμιο αυτό το ασκεί μόνο με σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Ήταν αδύνατο να δώσει συγκατάθεση η αγγλική κυβέρνηση για χάρη, αφού στόχος της βρετανικής κυβέρνησης ήταν να «σπάσει» τον ηθικό των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Δεν έδωσαν χάρη σε κανένα αγωνιστή που ζήτησε χάρη».

Ειδήσεις σήμερα:

Επικαιροποιημένο εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν - Η σύσταση της Επιτροπής (πίνακες)

Μυτιλήνη: Πέθανε βρέφος λίγων εβδομάδων - Θρίλερ για τις συνθήκες θανάτου

Πιπερόπιτα με φέτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση09:47Champions League: Η Ντόρτμουντ πήρε προβάδισμα πρόκρισης από την Παρί Σεν Ζερμέν09:34Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνελήφθη ακόμη ένα άτομο 09:20Κοζάνη: Αγώνας δρόμου για αντίδοτο σε παιδί που κατανάλωσε φυτοφάρμακο09:07Διασύνδεση ταμειακών με POS: Οι επιχειρήσεις που παίρνουν επιπλέον παράταση08:54Πολ Όστερ: “Έφυγε” από τη ζωή ο Αμερικανός συγγραφέας08:40Greek Mafia: Φωτογραφίες και στοιχεία των εκτελεστών του Σκαφτούρου08:27Εορτολόγιο - Μεγάλη Πέμπτη: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Μαΐου08:27Τραγωδία στην Κρήτη: Γυναίκα έπεσε νεκρή μπροστά στον 7χρονο γιο της08:26Ο καιρός του Πάσχα08:13Rapid test δωρεάν τη Μεγάλη Πέμπτη σε 156 σημεία08:00Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη: “Πλημμύρισε” με διαδηλωτές η Ταξίμ, παρά την απαγόρευση (εικόνες)07:46ΚΥΣΕΑ: Η συνεδρίαση της Μεγάλης Τετάρτης υπό τον Μητσοτάκη07:32Πρωτομαγιά: Η πορεία στην Αθήνα και το μήνυμα για τη Γάζα (εικόνες)07:19Καιρός: Άστατος με τοπικές βροχές τη Μεγάλη Πέμπτη07:07Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο