LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 12 Σεπτεμβρίου 2022 18:17 | Ανανέωση: 12 Σεπτεμβρίου 2022 18:16

Κορονοϊός - Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός με επικαιροποιημένες δόσεις για τις μεταλλάξεις

Ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν. Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους ή όσους δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις απο το αρχικό εμβόλιο.

εμβολιασμός - εμβολιασμοί - εμβόλιο

«Η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η διαρκής εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη παρασκευής εμβολίων προσαρμοσμένων στα νέα στελέχη», επεσήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμοβλιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην διάρκεια ενημέρωσης για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι «την 1η Σεπτεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε δύο διδύναμα εμβόλια, της Pfizer και της Moderna. Η έγκριση στοχεύει να οργανωθούν έγκαιρα οι εκστρατείες εμβολιασμού των χωρών, ενόψει του φθινοπώρου».

«Τα εμβόλια αυτά είναι προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων, ώστε να καλύπτουν και την μετάλλαξη Όμικρον1. Στόχος είναι η αύξηση της ανοσίας και είναι αποτελεσματικότερα ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών Όμικρον1, Όμικρον2 και Όμικρον5», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων:

  • Οι παρενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια, ειναι δηλαδή ήπιες και μικρής χρονικής διάρκειας.
  • Τα εμβόλια σύμφωνα με τον EMA μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και άνω και οι συστάσεις πλέον προσαρμόζονται από κάθε χώρα
  • Αυτά τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά από δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρείς δόσεις για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου το οποίο έχει γίνει αρχικώς
  • Σε όσους είναι μερικώς εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, θα συμπληρώνεται ο εμβολιασμός με το κλασσικό εμβόλιο.
  • Τα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγούνται σε διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την νόσηση ή από την τελευταία δόση του εμβολίου

Τόνισε ακόμη πως προτεραιότητα για τον εμβολιασμό έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αναφέροντας πως μεταξύ αυτών, είναι:

  • Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών
  • Άτομα 12-15 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, μετά και από σύσταση των γιατρών τους
  • Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή χρόνιων νοσημάτων
  • Επαγγελματίες υγείας
  • Άτομα που διαμένουν με άτομα που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα
  • Φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορονοϊό.

«Σύντομα θα υπάρχουν και άλλα εμβόλια που θα καλύπτουν κι άλλες παραλλαγές ή άλλου τύπου εμβόλια. Αυτό που περιμένουμε από την ύπαρξη πολλών τύπων εμβολίων, είναι ουσιαστικά η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών. Ο βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας», είπε η κ. Θεοδωρίδου. 

Τόνισε πως «Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί». 

Έκκληση για το εμβόλιο της γρίπης

«Μαζί με τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό δεν πρέπει να αμελήσουμε ή να αναβάλλουμε τον εμβολιασμό για την γρίπη, που είναι τόσο σημαντικός για την προστασία σημαντικών ομάδων του πληθυσμού μας», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήματα σημείωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να δρομολογήσουν άμεσα και τον αντιγριπικό εμβολίασμό, ώστε να γίνει το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς για να επιτευχθεί η ανοσοποίηση απαιτούνται και δύο εβδομάδες και έτσι ο χρόνος θα έχει παρέλθει σημαντικά και τα κρούσματα θα έχουν αρχίσει να αυξάνονται.


Ειδήσεις σήμερα:

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βουλή: Βουλευτής έριξε μπουνιά σε συνάδελφό του12:24Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες)09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο