LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2022 18:21 | Ανανέωση: 09 Σεπτεμβρίου 2022 19:38

Ενέργεια - ΕΕ: διχασμός για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ποια είναι τα τέσσερα μέτρα που συμφώνησαν οι Υπουργοί Ενέργειας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν από την Επιτροπή.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΡΕΥΜΑ

Οι 27 Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανέλθει, εντός ημερών, με νομοθετικές προτάσεις για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Οι υπουργοί δεν κατέληξαν στην επιβολή πλαφόν στο αέριο καθώς πολλές χώρες, δεν κρίνουν ωφέλημο να τεθεί πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, υπό τον φόβο ότι σε τέτοια περίπτωση η Ρωσία, θα κλείσει εντελώς την παροχή στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, το Συμβούλιο δίνει εντολή στην Επιτροπή να αναπροσαρμόσει τις προτάσεις της πάνω σε τέσσερα άμεσα και προσωρινά μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Πρώτον, μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγή συνεισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας στους πελάτες.

Δεύτερον, έκτακτη και προσωρινή παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου. «Ειδικά μέτρα από την άποψη αυτή θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στις τιμές ενέργειας για τους πελάτες. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να ωφελήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές για να αμβλύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των σημερινών υψηλών τιμών ενέργειας και τις ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά τους, διατηρώντας παράλληλα το κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και το σήμα της αγοράς για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές", αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Τρίτον, παροχή κινήτρων για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή και οι υψηλές τιμές ενέργειας.

Τέταρτον, να σχεδιαστούν εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν στη διάθεσή τους επαρκή ασφάλεια για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αστάθεια στις αγορές.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΡΕΥΜΑ

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, ο Τσέχος Υπουργός Ενέργειας, Ζοζέφ Σικέλα τόνισε ότι οι 27 Υπουργοί ενέργειας συμφώνησαν να καλέσουν την Επιτροπή να παρουσιάσει, εντός ημερών, νομοθετικές προτάσεις για τους τέσσερεις ως άνω τομείς. Ανακοίνωσε επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για να εγκριθούν συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση των τιμών.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, απάντησε ότι όλα είναι υπό συζήτηση. Υπενθύμισε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού, ενώ σχετικά με ένα ευρύτερο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει και το LNG, η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι ελπίζει ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής θα είναι έτοιμες ως τις αρχές του επόμενου έτους.

Ειδήσεις σήμερα:

ΔΥΠΑ - Εποχικό επίδομα: η πλατφόρμα για αιτήσεις και το ύψος του βοηθήματος

Μητροπολίτης Κοζάνης για βιασμούς: “Σήμερα οι κοπέλες κυκλοφορούν ημίγυμνες”

Δολοφονία στην Λάρισα: Την βρήκαν χτυπημένη στο κεφάλι και τυλιγμένη με πάπλωμα (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν - Ραϊσί: η ζωή, η εκλογή και ο τραγικός θάνατος του σκληροπυρηνικού ηγέτηΣήμερα 13:27 | Ειδήσεις

Πώς "κέρδισε" ο Εμπραχίμ Ραϊσί το προσωνύμιο «χασάπης της Τεχεράνης». 

Φωτιά στο εργοστάσιο των σχολικών γευμάτων: Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκλειστικά στον ΑΝΤ1Σήμερα 19:25 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ μίλησε αποκλειστικά στον ANT1 καθώς ο οργανισμός θα έκανε σήμερα έλεγχο στις εγκαταστάσεις του.

Εκλογοδικείο: Βουλευτής της ΝΔ χάνει την έδρα του - Αναβολή για τους ΣπαρτιάτεςΣήμερα 17:04 | Ειδήσεις

Ποιοις εκλεγμένος βουλευτής με την ΝΔ εκπίπτει του αξιώματος του, μετά από ένσταση υποψήφιου στον ίδιο συνδυασμό. Ποιές ενστάσεις των Σπαρτιατών δεν συζητήθηκαν.

Φωτιά στο Μάτι - 112: Ο “κυκεώνας” καθυστερήσεων για το σύστημα που θα έσωζε ζωές, εάν...Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 14:58 | Ειδήσεις

Τι προκύπτει από την έρευνα σε εκατοντάδες επίσημα έγγραφα, για τις συνεχείς αναβολές στην έναρξη λειτουργίας του “112”, την πολιτική αντιδικία και την ολοκλήρωση με καθυστέρηση ετών, που φέρεται να “κόστισε” πολλές ανθρώπινες ζωές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λαμία - ΕΟΔΥ: Τι εντοπίστηκε στα δείγματα φαγητού που στάλθηκαν για ανάλυση21:23Ινστιτούτο Αστρονομίας - Αφρικανική σκόνη: Μεγαλύτερες οι συγκεντρώσεις τον Μάϊο 21:09Μητσοτάκης στο TikTok για το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ: Τρία στα τρία οι προβλέψεις μου!20:55Πετράλωνα - απόπειρα βιασμού καθαρίστριας : “Η κοπέλα ήταν αναστατωμένη και ματωμένη στο πρόσωπο” (βίντεο) 20:40ΕΟΔΥ: Rapid test δωρεάν την Τρίτη σε 170 σημεία 20:27ΗΠΑ: 1 στους 4 εφήβους καταναλώνει καφεΐνη καθημερινά20:13Ιταλία: Γυναίκα φέρεται να δολοφόνησε το νεογέννητο παιδί της 19:59Ελβετία: Πέθανε κοριτσάκι που εντοπίστηκε αναίσθητο σε δάσος19:45Φωτιά στο εργοστάσιο των σχολικών γευμάτων: Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκλειστικά στον ΑΝΤ119:31Αθήνα - Πελοπόννησος: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που “ξάφριζε” ηλικιωμένους (βίντεο)19:17Θεσσαλονίκη: Η τυχαία συνάντηση Μητσοτάκη - Λουτσέσκου και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για το πρωτάθλημα (εικόνες)19:04Ρωσία: Πρόστιμο σε άνδρα επειδή έβαψε τα μαλλιά του στα χρώματα της Ουκρανίας18:50Καιρός: Συννεφιά, σκόνη και ζέστη την Τρίτη18:37ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι του νοικοκυριού σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ18:23Δίκη Πισπιρίγκου: Τι κατέθεσε η παιδίατρος της Μαλένας 18:10Θεσσαλονίκη - Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης και η παρέα του “έχουν κουράσει” (εικόνες)17:56Τέμπη - Ανδρουλάκης: Δεν θα αφήσουμε την τραγωδία χωρίς να πληρώσουν οι υπεύθυνοι 17:42Ερντογάν για Ραΐσι: Θα τον θυμάμαι με σεβασμό και ευγνωμοσύνη17:29Ισπανία: Διαγωνισμός σέρφινγκ με σκυλιά να δαμάζουν τα κύματα (βίντεο)17:15Εκλογοδικείο: Βουλευτής της ΝΔ χάνει την έδρα του - Αναβολή για τους Σπαρτιάτες17:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο