LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 07 Σεπτεμβρίου 2022 16:57

Πανελλήνιες 2023: Οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους

Η Νίκη Κεραμέως για το νέο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Τι είπε για τις ΟΠΠΙ και τη θέρμανση στα σχολεία.

Νίκη  Κεραμέως - Συνέντευξη Τύπου

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ ξεκινούν την 1η Ιουνίου 2023 και ολοκληρώνονται στις 16 Ιουνίου, ενώ για τα ΓΕΛ στις 2 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα του νέου σχολικού έτους, καθώς και των Πανελλαδικών Εξετάσεων «είναι έτοιμο, για πρώτη φορά, πριν από την έναρξη των σχολείων», επισήμανε η κ. Κεραμέως. Η υπουργός ανέφερε, επίσης, «τις καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία, τον εμπλουτισμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τις αλλαγές στα πανεπιστήμια».

Σχετικά με τις πρόσφατες αντιδράσεις για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για «ισχνές, αλλά θορυβώδεις μειοψηφίες» και δήλωσε ότι στην κυβέρνηση και το υπουργείο «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος».

Όσον αφορά τη δυσκολία εύρεσης στέγης για εκπαιδευτικούς, η κ. Κεραμέως ενημέρωσε, ότι «εξετάζονται πρωτοβουλίες σε επίπεδο της Προεδρίας της Κυβέρνησης συνολικά για κίνητρα προς όλους τους δημόσιους υπαλλήλους για να υπηρετήσουν σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές».

Νίκη  Κεραμέως - Συνέντευξη Τύπου

Ενόψει του χειμώνα και του ζητήματος της θέρμανσης των σχολικών μονάδων, η κ. Κεραμέως εξήγησε, πως υπάρχει διαρκής χρηματοδότηση από τις Σχολικές Επιτροπές, ενώ προβλέπονται έκτακτα κονδύλια γα τις αυξημένες ανάγκες.

Η κ. Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, υπογράμμισε πως η «διεθνής τάση» είναι να μην υφίστανται πια υποχρεωτικά μέτρα, παρά μόνο συστάσεις.

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Νίκη  Κεραμέως - Συνέντευξη Τύπου

Η επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου μέχρι τις 17.30, οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι, οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι-Μέντορες, οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές, τα ψηφιακά εργαλεία (διαδραστικοί πίνακες, ρομποτική κ.ά.) είναι κάποιες από τις καινοτομίες στα σχολεία. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί 8.600 νέοι μόνιμοι διορισμοί.

Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Φιλία», το οποίο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Θα συνεχιστούν, τόνισε η κ. Κεραμέως, τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, των εκπαιδευτικών και η «ελληνική Pisa», η Ενισχυτική Διδασκαλία, η Τράπεζα Θεμάτων και η Αυτονομία των Σχολικών Μονάδων.

Νίκη  Κεραμέως - Συνέντευξη Τύπου

 Όλα τα σχολεία ξεκινούν στις 12 Σεπτεμβρίου. Στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 15 Ιουνίου 2023, στα Γυμνάσια στις 30 Μαΐου και των εξετάσεων του Γυμνασίου στις 15 Ιουνίου, ενώ στα Λύκεια τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 19 Μαΐου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ' Λυκείου θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως 30 Μαΐου και οι εξετάσεις στην Α' και Β' Λυκείου από τις 22 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.

Η κλήρωση για τα Πειραματικά είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου 2023 και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα για τις 29 Απριλίου.

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας:

  • Ιδρύονται 5 νέα Πειραματικά ΔΙΕΚ στη Νίκαια, τη Βέροια, την Κομοτηνή, τη Μυτιλήνη και την Κοζάνη.
  • Προστίθενται 225 ειδικότητες προτίμησης Α' εξαμήνου στα ΔΙΕΚ. Η κ. Κεραμέως εξήγησε, ότι οι υποψήφιοι που ήδη καταχώρισαν αίτηση με προτιμήσεις στο σύστημα μπορούν να ξανασυνδεθούν, να ελέγξουν τις νέες ειδικότητες προτίμησης και να τροποποιήσουν τις προτιμήσεις τους μέχρι τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν Πρότυπα ΕΠΑΛ, 24 σε όλη τη χώρα.

Νίκη  Κεραμέως - Συνέντευξη Τύπου

Πανεπιστήμια

Στα ΑΕΙ, οι εγγραφές των επιτυχόντων ολοκληρώνονται στις 9 Σεπτεμβρίου ηλεκτρονικά, ενώ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν και οι μετεγγραφές.

Ξεκινά ήδη, περιέγραψε η κ. Κεραμέως, σύμφωνα με το νέο νόμο για τα ΑΕΙ, η διαδικασία ανάδειξης εσωτερικών και εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης των ΑΕΙ, κοσμητόρων Μονοτμηματικών Σχολών, προέδρων Τμημάτων και διευθυντών Τομέων, εκπροσώπων ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ στα όργανα διοίκησης, φοιτητών, καθώς και η διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου Φοιτητών. Επίσης, αρχίζει η διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης και η έναρξη διαδικασίας απαλλαγής από τέλη φοίτησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Αντίκυρα: νεκρός 16χρονος ψαροντουφεκάς

Λασίθι: Έπεσε από ταράτσα ενώ μιλούσε στο κινητό

Ωρωπός: Αδήλωτος δούλευε ο 17χρονος ντελιβεράς που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Σήμερα 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Σήμερα 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)Σήμερα 18:18 | Ειδήσεις

Τι κατέθεσαν μάρτυρες που τέθηκαν υπό προστασία για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Διάλογοι, βίντεο και καταθέσεις στο μικροσκόπιο των αρχών.

Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)Σήμερα 21:13 | Ειδήσεις

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:54Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία21:52Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας 20:38Χανιά: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους20:25Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της Χαμάς20:11Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)19:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο