- Για το απόλυτο γλυκό σοκολάτας ψιλοκόβουμε την σοκολάτα (60% περιεκτικότητα σε κακάο ή παρόμοια).
- Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη.
- Χωρίζουμε τα αυγά σε διαφορετικά μπολ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160?C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 23 ή 25 εκατ.
- Πασπαλίζουμε με κακάο ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
Για το κέικ σοκολάτας
- Σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, με καθαρά εργαλεία, ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε με το σύρμα για 3 – 4’ περίπου σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να κάνουν σώμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά την μισή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2’ περίπου, μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει σατινέ.
- Βγάζουμε την μαρέγκα σε ένα μπολ και την κρατάμε στην άκρη.
- Βάζουμε το μαλακό βούτυρο στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5’ μέχρι να σχηματιστεί κρέμα από το βούτυρο και η ζάχαρη. Πρέπει να λιώσει η ζάχαρη στο χτύπημα.
- Προσθέτουμε 1-1 τους κρόκους, την βανίλια και το αλάτι.
- Όταν ομογενοποιηθούν τα αυγά προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και την λιωμένη σοκολάτα κι ανακατεύουμε.
- Τέλος με μια σπάτουλα αναδιπλώνουμε την μαρέγκα μέσα στο κέικ σοκολάτας.
- Αναδιπλώνουμε προσεκτικά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
- Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για περίπου 45’ μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέντρο και να μην είναι ρευστό.
- Βγάζουμε το κέικ σοκολάτας από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει τελείως.
- Το σερβίρουμε σκέτο με λίγη ζάχαρη άχνη ή το γαρνίρουμε με γκαναζ ή βουτυρόκρεμα σοκολάτας
Μυστικά επιτυχίας
- Αντί για αμύγδαλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιο ξηρό καρπό θέλετε αρκεί να είναι αλεσμένος σε πούδρα.
- Το γλυκό σοκολάτας πρέπει να κρυώσει για να ξεφορμαριστεί.
- Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 4 ημέρες αρκεί να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το σερβίρετε.
- Διατηρείται στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες καλά σκεπασμένο. Ξεπαγώστε το μια νύχτα πριν στην συντήρηση του ψυγείου.
- Μπορείτε με το ίδιο μείγμα να γίνει τούρτα γενεθλίων με σοκολάτα, γλυκό σοκολάτας για κάθε περίσταση και για όλα τα τραπέζια σας ή να φτιάξετε κέικ σοκολάτας σε φόρμα του κέικ 25 εκατ με τρύπα στη μέση.
- Η φόρμα του κέικ θέλει καλό βουτύρωμα παντού και πασπάλισμα ολόγυρα με κακάο για να ξεφορμαριστεί σωστά αφού κρυώσει.
- Στην φόρμα του κέικ θα παρατείνετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κέικ σοκολάτας και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.