LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Αυγούστου 2022 11:41

“Αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου από το σπίτι… να φοβάσαι πολύ!”

Η ρήση του οικονομολόγου και η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, λόγω και των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, διαμορφώνουν νέο εργασιακό τοπίο παγκοσμίως.

τηλεργασία

«Αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου από το σπίτι, να φοβάσαι. Να φοβάσαι πολύ», ανέφερε σε ένα πρόσφατο βίντεο ο Richard Baldwin, οικονομολόγος στο Graduate Institute στη Γενεύη, «κάποιος στην Ινδία… ή οπουδήποτε αλλού είναι πρόθυμος να το κάνει για πολύ λιγότερο».

Επιταχύνοντας σημαντικά την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας, η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε εν τέλει την απειλή της  «ανατροφοδότησης» που θα μπορούσε να είναι η πιο ανατρεπτική δύναμη που θα πλήξει την αγορά εργασίας από την «αποκάλυψη» του 2000, γνωστή στους οικονομολόγους ως το σοκ της Κίνας, αναφέρει σε δημοσίευμά της  η Washington Post.

Η άνοδος της Κίνας ως παγκόσμιο «εργοστάσιο» έδωσε δουλεια σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αλλά κατέστρεψε τοπικές μεταποιητικές οικονομίες  στο Oval Office.

Το φαινόμενο με αμερικανικές εταιρείες που στρέφονται όλο και περισσότερο σε εξωτερικές αναθέσεις, διευρύνεται. Σε σχέση με το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, ο αριθμός των πληρωμών σε εξωτερικούς συνεργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτοξεύτηκε κατά 56% από το 2019 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται αποκλειστικά στην The Post από την εταιρεία μισθοδοσίας και παροχών Gusto.

Τηλεργασία

Μέχρι τον Ιούνιο, οι περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις στην πλατφόρμα του Gusto είχαν κατά μέσο όρο σχεδόν δύο εξωτερικούς εργαζόμενους για κάθε έναν που είχαν στη μισθοδοσία. Σε ορισμένους κλάδους,το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο.

«Νομίζω ότι οι επιχειρήσεις  αναζητούν τώρα την ευελιξία της εξωτερικής ανάθεσης προσωπικού έναντι της πρόσληψης», είπε ο Μπράιαν Ζιελίνσκι που συνίδρυσε και διευθύνει την εταιρεία ShapeConnect, η οποία φερνει σε επαφή τις εταιρείες με όσους αναζητούν απομακρυσμένη εργασια.

Πρόσθεσε ότι οι πελάτες του είναι απρόθυμοι να δεσμευτούν με πλήρεις προσλήψεις δεδομένου του κλονισμού της οικονομίας και των δύο και πλέον ετών έντονης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας.

Ειπε πάντως ότι οι περισσότεροι πελάτες του προτιμούν εργολάβους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά που μοιράζονται παρόμοιες ζώνες ώρας, γλώσσα και κουλτούρα. 

Ωστόσο άλλοι οικονομολόγοι  λένε ότι αυτά τα εμπόδια έχουν ήδη καταρρεύσει καθώς η τεχνολογία καθιστά ολοένα και πιο εύκολο το να ξεπεραστούν οι ζώνες ώρας και τα γλωσσικά εμπόδια.

τηλεργασία

«Οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να προσλάβουν ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Και θα το κάνουν», δήλωσε ο Mark Zandi, podcaster και επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody's Analytics . «Αυτό θα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται και οι εταιρείες που δημιουργούνται βελτιστοποιούνται γύρω από την κουλτολυρα της απομακρυσμένης εργασίας»

«Βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις να λένε «Θα απαλλαγούμε από ένα γραφείο όταν τελειώσει η μίσθωση. Δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε σε αυτό».

Πηγή: naftemporiki.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: απείλησε να σκοτώσει την μάνα του γιατί… δεν άντεχε τις γάτες της

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σαν σήμερα σκοτώθηκε σε τροχαίο (εικόνες)

Όλυμπος: χιονοχάλαζο μέσα στο καλοκαίρι (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο