LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Αυγούστου 2022 06:45 | Ανανέωση: 30 Αυγούστου 2022 08:54

Αμαζόνιος: Νεκρός ο “ινδιάνος της τρύπας” (εικόνες)

Ο άνδρας ζούσε οικειοθελώς σε απομόνωση για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Θεωρείτο το τελευταίο μέλος κοινότητας αυτοχθόνων που έχει πια εξαφανιστεί. 

Αμαζόνιος - ινδιάνος της τρύπας
Άνδρας που ζούσε οικειοθελώς σε απομόνωση για σχεδόν τρεις δεκαετίες στο βραζιλιάνικο τμήμα του δάσους του Αμαζονίου και θεωρείτο το τελευταίο μέλος κοινότητας αυτοχθόνων που έχει πια εξαφανιστεί βρέθηκε νεκρός, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο άνδρας, γνωστός απλά ως «ο ινδιάνος Ταναρού», βρέθηκε νεκρός την 23η Αυγούστου σε καλύβα στα εδάφη της φυλής αυτοχθόνων Ταναρού, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο η FUNAI, η δημόσια υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις υποθέσεις των ιθαγενών στη Βραζιλία.

Ήταν επίσης γνωστός ως Indio do buraco («ο ινδιάνος της τρύπας»), λόγω της συνήθειάς του να σκάβει βαθιά λαγούμια στις καλύβες όπου ζούσε.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Survival, οι γαίες των αυτοχθόνων Ταναρού, στην πολιτεία Χοντόνια, στα σύνορα με τη Βολιβία, είναι τμήμα της ζούγκλας το οποίο σταδιακά καταστρέφεται, καθώς δημιουργούνται αχανή ράντσα με βοοειδή. Πρόκειται για μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές της Βραζιλίας, ιδίως λόγω της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων και της αποψίλωσης του δάσους.

Οι αρχές δεν ανέφεραν ποια ήταν η ηλικία του άνδρα, ούτε αποκάλυψαν ποια ακριβώς ήταν η αιτία του θανάτου του, πάντως διαβεβαίωσαν πως δεν υπήρχε «καμία ένδειξη βίας ή σύγκρουσης».

«Όλα δείχνουν ότι ο θάνατος επήλθε από φυσικά αίτια», ανέφερε η FUNAI στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι δεν βρέθηκε καμιά ένδειξη παρουσίας άλλων ανθρώπων στην τοποθεσία.

Οι αρχές υποθέτουν ότι ο άνδρας αυτός πέρασε 26 χρόνια μόνος, περιπλανώμενος στη ζούγκλα, μετά τη βραδεία εξαφάνιση των μελών της φυλής του, που ήταν ήδη μικρή, τα χρόνια του 1990, καθώς υλοτόμοι και κτηνοτρόφοι καταλάμβαναν ολοένα περισσότερα εδάφη στην περιοχή τους.

«Με τον θάνατό του, φθάνει στο τέλος της η γενοκτονία αυτής της φυλής αυτοχθόνων», τόνισε η Φιόνα Γουότσον, διευθύντρια έρευνας στη Survival, η οποία είχε επισκεφθεί τα εδάφη των Ταναρού το 2004. «Επρόκειτο για αληθινή γενοκτονία, για την εσκεμμένη εξολόθρευση ενός ολόκληρου λαού από κτηνοτρόφους με ακόρεστη δίψα για εδάφη και πλούτη», κατήγγειλε.

AP - Βραζιλία - Αμαζόνιος

Σύμφωνα με τη FUNAI, η παρουσία στη Βραζιλία απομονωμένων αυτοχθόνων, που δεν έχουν καμία επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, εντοπίζεται σε 114 χωριστές τοποθεσίες. Η εκτίμηση πάντως ποικίλλει από έκθεση σε έκθεση. Στην απογραφή του 2010, πάνω από 800.000 άνθρωποι δήλωσαν αυτόχθονες στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα όλης της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι μισοί και πλέον ζουν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και κατά συνέπεια πολλοί απειλούνται από την παράνομη εκμετάλλευση σε ευρεία κλίμακα των φυσικών πόρων από τους οποίους εξαρτώνται για την επιβίωσή τους.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο