LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 27 Αυγούστου 2022 08:28

Gov.gr Wallet: εκατομμύρια ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα σε έναν μήνα

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία καθώς μαζικά οι πολίτες “κατέβασαν” τα ηλεκτρονικά έγγραφα στο κινητό τους.

Gov.gr Wallet - ταυτότητα - δίπλωμα

Έναν μήνα μετρά η ηλεκτρονική εφαρμογή Gov.gr Wallet μέσω της οποίας οι πολίτες προσθέτουν στο κινητό τους ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας και της άδειας οδήγησης.

Ειδικότερα, από την αρχή λειτουργίας της εφαρμογής (27 Ιουλίου) μέχρι σήμερα 710.041 πολίτες «κατέβασαν» την ταυτότητά τους στο κινητό τους και 563.072 το δίπλωμα οδήγησης.

Η αποθήκευση του διπλώματος και της ταυτότητας μπορεί να γίνει μόνο σε μια κινητή συσκευή. Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό μπορούν οι Έλληνες να χρησιμοποιούν το κινητό τους για οποιαδήποτε συναλλαγή εντός Ελλάδας.

Επόμενος στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετά την ταυτότητα και το δίπλωμα είναι να προστεθούν στην εφαρμογή περισσότερα έγγραφα, όπως τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) και η ημερομηνία του επόμενου ελέγχου, τα στοιχεία ασφάλισης κλπ. Περαιτέρω, μελλοντικά θα είναι δυνατή και η αυθεντικοποίηση στο gov.gr μέσω του Gov.gr Wallet.

Έλεγχος εγκυρότητας των ψηφιακών αντιγράφων

Το θέμα ελέγχου γνησιότητας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα ψηφιακά αντίγραφα δημοσίων εγγράφων στο wallet αποτελούν αναβάθμιση σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα.

Τα έγγραφα αυτά, πχ το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας είναι πλέον επαληθεύσιμα και μπορεί (πάντα με την άδεια και την συγκατάθεση του πολίτη) να γίνει έλεγχος γνησιότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε συναλλαγές σε τομείς όπως στις τράπεζες ή στην κινητή τηλεφωνία.

Gov.gr Wallet - ταυτότητα - δίπλωμα

Ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί πως η απλή επίδειξη ενός εγγράφου στο wallet δεν αρκεί και απαιτείται σε κάθε περίπτωση το σκανάρισμα του QR ώστε να υπάρχει βεβαιότητα πως το έγγραφο είναι έγκυρο.

Ως εκ τούτου, ο έλεγχος εγκυρότητας του εγγράφου πραγματοποιείται δείχνοντας στον ελεγκτή το QR code του εκάστοτε εγγράφου. Αφού ο ελεγκτής «σκανάρει» με τη δική του συσκευή το QR code σας, τότε θα πρέπει ο χρήστης να δώσει (ή όχι) έγκριση για τον έλεγχο αυτό μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet.

Εφόσον δώσει έγκριση, τότε θα εμφανιστεί ένας 6ψήφιος κωδικός τον οποίο μπορεί να αναφέρει ή δείξει στον ελεγκτή. Μόνο - και μόνον τότε - όταν ο ελεγκτής εισάγει επιτυχώς τον κωδικό αυτό, θα μπορεί να δει τα στοιχεία του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης.

Το Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android. Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr.

Για να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Gov.gr Wallet θα χρειαστεί:

  • είτε τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου,
  • είτε τους προσωπικούς του κωδικούς web banking.

Ο αριθμός κινητού τηλεφώνου πιστοποιείται αποκλειστικά με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

  • καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ),
  • σύνδεση μια φορά με τους κωδικούς web banking
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο