LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Αυγούστου 2022 15:30 | Ανανέωση: 26 Αυγούστου 2022 15:37

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση

Η απάντηση του Νίκου Δένδια στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Η ομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ σε Κροάτες Πρέσβεις. 

Δένδιας - Ζάγκρεμπ
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση: δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

«Η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, στην ειρήνη και τη σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δεν μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δεν μας αγγίζουν», τόνισε.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ, προσκεκλημένος του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών, για να απευθυνθεί στη Σύνοδο των Πρέσβεων, Γενικών Προξένων και Στρατιωτικών Ακολούθων.

Όπως ανέφερε, η παρουσία του στο Ζάγκρεμπ και η μετέπειτα ακρόαση από τον Κροάτη Πρόεδρο δείχνει τις στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κροατίας.

«Είμαστε περήφανοι γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, μια ιστορία επιτυχίας, αυτό που λέγεται "success story", στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια», σημείωσε.

Δένδιας - Ζάγκρεμπ

«Με την Κροατία προσπαθούμε μαζί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, για να φέρουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαστε συνέταιροι και φίλοι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο EUMED9. Και φέτος καλωσορίζουμε την Κροατία και στην Ευρωζώνη και ελπίζουμε γρήγορα και στη ζώνη Σένγκεν», πρόσθεσε.

«Η Κροατία είναι μια χώρα με την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού και με παρόμοια κατεύθυνση, με κοινή αντίληψη για τις μεγάλες προκλήσεις που η περιοχή μας και η ανθρωπότητα έχουν μπροστά τους», κατέληξε.

Ομιλία Δένδια προς τους Κροάτες Πρέσβεις  


Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως προσκεκλημένος του Κροάτη ομολόγου του Gordan Grlic-Radman, απηύθυνε ομιλία νωρίτερα σήμερα στην ετήσια συνάντηση των Κροατών Πρέσβεων, η οποία λαμβάνει χώρα στο Ζάγκρεμπ.


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες φέτος εορτάζουν τα 30 έτη διπλωματικών σχέσεων, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές αποτελούν υπόδειγμα για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Δένδιας - Ζάγκρεμπ

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στη συνέχεια προέβη σε μία ανασκόπηση των βασικών προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία κινείται γύρω από 6 βασικούς άξονες: 1) Ευρώπη, 2) Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Κόλπος, 3) Δυτικά Βαλκάνια, 4) ΗΠΑ, 5) Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική και 6) Πολυμέρεια.


Αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να εμπεδωθεί η σταθερότητα και να αποφευχθεί η αναβίωση του αναθεωρητισμού στην περιοχή. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε εκτενώς στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, καθώς και στην προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Δένδιας - Ζάγκρεμπ

Η εν λόγω επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ, η πέμπτη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Κροατία από την ανάληψη των καθηκόντων του, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδεται στην ενίσχυση των διμερών δεσμών με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που ασπάζονται τις ίδιες αξίες με την Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλεποχώρι: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον άνδρα που πυροβόλησε παιδιά

Φυλακές Αγιάς: Αυτοσχέδια όπλα βρέθηκαν σε κελιά (εικόνες)

Πτήση για Ρόδο: Γυναίκα ούρησε στο κάθισμα, έριξε χαστούκια και πήγε ν' ανοίξει την πόρτα (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσηςΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσαν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο νέος Υπουργός και ο Μάκης Βορίδης.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η ΕισαγγελέαςΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Η υπόθεση αφορά απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020.

Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβηΣήμερα 13:17 | Ειδήσεις

Τα δύο παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα αδιαθεσίας και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης17:06Καπνοί στο τρένο Έδεσσα- Θεσσαλονίκη16:52Φωτιά στη Σμύρνη: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους16:38Νάπολη: Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών - Διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων16:25Τεντόγλου: Στα Δρόμεια θα προσπαθήσω για πανελλήνιο ρεκόρ16:11Ισπανία: Θερμοκρασία 46° Κελσίου καταγράφηκε το Σάββατο - Ρεκόρ για τον Ιούνιο15:57Μύκονος: Απειλούσε πολίτες με πιστόλι έξω από νυχτερινό κέντρο15:43Χαλκιδική: 7χρονος παρασύρθηκε με φουσκωτό στην θάλασσα15:29Τένις: Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 26 του κόσμου15:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 15:01Βόνιτσα: Συνελήφθη οδηγός φορτηγού που προκάλεσε τροχαίο ατύχημα υπό την επήρεια μέθης14:47Χανιά: Έχασε τη ζωή του από μεταλλική κατασκευή που σήκωσε ο αέρας14:33ΟΠΕΚΕΠΕ: O τσαμπουκάς των μαυροπουκαμισάδων14:18ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οδηγός της Πράσινης Μετάβασης με Στρατηγικές Επενδύσεις και Διεθνή Προοπτική14:18Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Όλη η διαδικασία14:04Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβη13:47Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου περιπατητή13:32Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕ13:17ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η Εισαγγελέας13:03Θεσσαλονίκη - Κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας: Ελεύθεροι με όρους οι 39 συλληφθέντες12:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο