LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 26 Αυγούστου 2022 14:17

“Γρίπη της ντομάτας”: Τι είναι και γιατί έχει σημάνει συναγερμό στην Ινδία

Εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που συναντάται κυρίως στα παιδιά. Πήρε το όνομα της από τις επώδυνες κόκκινες φουσκάλες που παράγει.

γρίπη της ντομάτας

Η εμφάνιση μιας σπάνιας, νέας ιογενούς λοίμωξης που ταλαιπωρεί μικρά παιδιά έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της Ινδίας. Περισσότερα από 100 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη χώρα.

Η γρίπη της ντομάτας - που ονομάζεται έτσι λόγω των επώδυνων κόκκινων φουσκάλων που παράγει - έχει επιβεβαιωθεί σε 82 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στην πολιτεία της Κεράλα, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις 6 Μαΐου.  Έκτοτε έχουν αναφερθεί επιπλέον 26 κρούσματα στη γειτονική πολιτεία Ταμίλ Ναντού και στην Οντίσα στα ανατολικά, όπου έχουν μολυνθεί παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι ο ιός δεν είναι απειλητικός για τη ζωή, αλλά εξέδωσε οδηγίες πρόληψης σε όλες τις πολιτείες αυτή την εβδομάδα, καλώντας τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον έλεγχο των παιδιών τους για συμπτώματα, ανέφεραν οι Times of India.

Τι γνωρίζουμε για τη λοίμωξη

Η γρίπη της ντομάτας είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρών παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, έμετο, διάρροια, πυρετό, αφυδάτωση, πρήξιμο των αρθρώσεων, πόνους στο σώμα και κοινά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, καθώς και τις φουσκάλες που μοιάζουν με ντομάτα.

Ντομάτες

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία του ιού. Ωστόσο, λένε ότι «δεν σχετίζεται με τον Covid-19», παρά το γεγονός ότι εμφανίζει κάποια παρόμοια συμπτώματα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Πιο πιθανό είναι ότι ο ιός είναι μια μεταγενέστερη επίδραση του πυρετού chikungunya ή του δάγγειου πυρετού, δύο ιογενών ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι μια νέα παραλλαγή της ιογενούς νόσου του χεριού, του ποδιού και του στόματος, μιας κοινής μολυσματικής νόσου που στοχεύει κυρίως παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών και ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αίγινα: Έκαψε ζωντανούς θεία και ανιψιό - Συνελήφθη 7 χρόνια μετά (εικόνες)

Άγιος Φανούριος: Τι συμβολίζει η φανουρόπιτα

Ενδοοικογενειακή βία: Η επίθεση από την πρώην σύζυγο... τον έστειλε στο νοσοκομείο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59Ολυμπιακός – Προμηθέας: Έβγαλε την υποχρέωση… και τώρα Μπαρτσελόνα19:46Δίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας της19:32Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή19:19Τουρκία – σεισμός: Ισχυρή δόνηση στα βόρεια της χώρας19:05Δραπέτης φυλακών… με έφεση στις απάτες18:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τον συνέλαβαν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο18:38Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο18:25Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών18:11Γαύδος: Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητας 17:58Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε μαθήτριες Δημοτικού κοντά στο σχολείο τους17:44“Ο πρώτος από εμάς": Sneak preview από το επεισόδιο της Πέμπτης (εικόνες)17:31“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν17:17Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:04Βαρκελώνη – Ναδάλ: Αποκλεισμός… με το καλημέρα16:50Το “Καλάθι του Πάσχα” και των “Νονών”: Πότε ξεκινούν και τι θα περιέχουν16:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο