LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 14 Αυγούστου 2022 12:33

Phishing : “Λογιστής” άρπαξε από επιχειρηματία 194900 ευρώ

Πώς κατάφερε ο απατεώνας να ξεγελάσει τον επιχειρηματία και να του αποσπάσει το υπέρογκο χρηματικό ποσό.

AP - χάκερς - κυβερνοεπίθεση - διαδίκτυο

«Ζαλίζει» το ποσό που κατάφερε να αποσπάσει απατεώνας από επαγγελματία στη Λάρισα. Υποδυόμενος τον λογιστή, απέκτησε πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς του 45χρονου κι έκλεψε 194.900 ευρώ!

Καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες κλοπές που καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο με την με τη μέθοδο του «ηλεκτρονικού ψαρέματός» στοιχείων «phihsing», όπως είναι γνωστή η δράση αγνώστων μέσω διαδικτύου παρένθεση (με e-mail, αλλά και SMS), οι οποίοι με διάφορα προσχήματα πείθουν τα υποψήφια θύματα και αποσπώντας τα διαπιστευτήρια ψηφιακών συναλλαγών στην πραγματικότητα διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα τους τραπεζικούς λογαριασμούς αποσπώντας μικρά ή μεγάλα ποσά.

Ο 45χρονος Λαρισαίος, με αφορμή μία δήθεν επιστροφή επιδόματος, συγγενικό του πρόσωπο του ζήτησε να τον διευκολύνει. Έχοντας λοιπόν την ψεύτικη εντύπωση ότι συνομιλεί με τον λογιστή του συγγενικού προσώπου (σ.σ. ενώ στην πραγματικότητα μιλούσε με τον απατεώνα) καλή τη πίστει, του παραχώρησε τα τραπεζικά διαπιστευτήρια, με αποτέλεσμα άγνωστος δράστης να σηκώσει από διάφορους λογαριασμούς του Λαρισαίου επαγγελματία το συνολικό ποσό των 194.900 ευρώ. Απάτη που καταγγέλθηκε στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Λάρισας, οι οποίοι έρευνα ήδη την υπόθεση.

Οι απατεώνες εκσυγχρονίστηκαν και δρουν πλέον στην ψηφιακή εποχή (σ.σ. αφήνοντας στο περιθώριο τους παραδοσιακούς πορτοφολάδες και διαρρήκτες σπιτιών που συνήθως αφαιρούσαν μικροποσά), εκμεταλλευόμενοι την ευκολοπιστία και την βιασύνη των υποψηφίων θυμάτων που συχνά αγνοούν βασικούς κανόνες ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα υποψήφια θύματα εμπιστεύονται το δήθεν τραπεζικό περιβάλλον και αντί να πληκτρολογήσουν την διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζας, ακολουθούν τις οδηγίες των απατεώνων και εισέρχονται μέσω υπερσυνδέσμων με τους απατεώνες να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού λογαριασμού.

Οι σύγχρονοι απατεώνες δρουν με το «Phishing» ή και την παραλλαγή του, το «Vishing», όπως οι Διωκτικές Αρχές ονομάτισαν τη νέα μέθοδο απάτης, από τον συνδυασμό της λέξης voice και του όρου Phishing, την εξαπάτηση δηλαδή του θύματος μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ψαρέματός κωδικών στη συνέχεια. Σημειώνεται πως την περίοδο της καραντίνας του κορονοϊού μέχρι και σήμερα βρίσκονται επίσης σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων με τα δήθεν τροχαία, αλλά και οι ψηφιακές απάτες, όπως προχθές με τους τεχνικούς της δήθεν Microsoft, με ευκαιριακές αφορμές, όπως οι «λογιστές» με τις δήθεν επιστροφές επιδομάτων (Power Pass κλπ), οι επενδύσεις σε αγορά κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: onlarissa.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αυστραλία: ένοπλος άνοιξε πυρ στο αεροδρόμιο της Καμπέρας (εικόνες)

Λέσβος: Ρωσίδα παντρεύτηκε Ουκρανό (βίντεο)

“Ήλιος”: Σαν σήμερα η αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)Σήμερα 09:47 | Τοπικά Νέα

Ασυνήθιστες εικόνες για τέτοια εποχή, με την περιοχή "ντυμένη στα λευκά", είδαν το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι και επισκέπτες στο Πετρούλι. Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρεςΣήμερα 10:49 | Ειδήσεις

Δυναμικά και με ισχυρό ενδιαφέρον ξεκίνησε το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” του Yπ. Κοινωνικής Συνοχής. Οδηγός για τους δικαιούχους και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο