LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 31 Ιουλίου 2022 15:44

“Αμπντουλχαμίντ Χαν”: έξοδος για “δοκιμές” στην Μεσόγειο

Που βρίσκεται το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, μετά την “αιφνιδιαστική” έξοδο του στην Μεσόγειο, το βράδυ του Σαββάτου. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τις κινήσεις του.

τουρκικο γεωτρυπανο τουρκια

Από το βράδυ του Σαββάτου, οπότε βγήκε από το λιμάνι Τασουκού της Τουρκίας, το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», παραμένει στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας, ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και στα Κατεχόμενα της Κύπρου. 

Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, παραμένει αγκυροβολημένο στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

Συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του επίσης πλέουν ένα ρυμουλκό και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου. 

τουρκικο γεωτρυπανο τουρκια 

Αναλυτές εκτιμούν πως πιθανώς η «πρόωρη» έξοδος του γεωτρύπανου στα ανοιχτά, αφορά τις δοκιμές και τα διαδικαστικά που απαιτούνται για να ξεκινήσει το ταξίδι του, στις 9 Αυγούστου, όπως έχουν ανακοινώσει οι Τούρκοι, ημέρα μάλιστα κατά την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θα ανακοινώσει και το «δρομολόγιο» του «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

 Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».

Πριν από τρεις ημέρες, στις 27 Ιουλίου, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία, φωτογραφήθηκε μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο.

τουρκικο γεωτρυπανο τουρκια

Σημειώνεται πάντως ότι για να ξεκινήσει πορεία που θα αφορά έρευνα, θα πρέπει να εκδοθεί σχετική Navtex, κάτι που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.

Κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα τουρκικές πηγές, αναφέρουν ότι μία από τις κινήσεις που εξετάζει η Άγκυρα είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας, ενώ η δεύτερη πιθανότητα είναι το πλοίο να σταλεί περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.

Το τρίτο σενάριο αφορά στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο τεμάχιο 6. Περίπου το μισό τεμάχιο 6 το «διεκδικεί» η Τουρκία, ως τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο οριοθέτησης ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο, μη λαμβάνοντας υπόψιν την Κύπρο.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει αρκετούς συμβολισμούς. Ενδεικτικά, η τουρκική Ιστορία χαρακτηρίζει τον Αμπντουλχαμίτ Χαν ως τον «Πάπα του Ισλάμ». 

Ειδήσεις σήμερα:

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την σύζυγό του

Αίγινα: Θρίλερ με 20χρονη που βρέθηκε απαγχονισμένη στην αυλή του σπιτιού της

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έφαγε “Κρητικά” στην Αθήνα - Τι είπε στον σεφ (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες (εικόνες)08:09Παράνομα τραπεζοκαθίσματα – Δήμος Αθηναίων: Αισθητή αύξηση των εντολών απομάκρυνσης φέτος07:56Εορτολόγιο - Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:42Επίδομα γέννας: Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά για τα “παιδιά του 2023”07:29Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο στα σκουπίδια και του έβαλαν φωτιά07:15“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο07:01Ισπανία - Ουκρανία: Επιβεβαιώνεται η παράδοση πυραύλων Patriot06:48“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο06:34Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιων06:21Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες06:08Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο