LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 27 Ιουλίου 2022 11:08

Ρόδος: αμμωνίτες 175 εκατομμυρίων ετών ήρθαν στο φως (εικόνες)

Εντυπωσιακά τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο "σμαραγδένιο νησί". Τι ειναι οι αμμωνίτες, που και πως εντοπίστηκαν.

αμμωνίτες - Ρόδος

Αμμωνίτες της φάσης Ammonitico Rosso της Ρόδου ήρθαν στο φως από τον υπεύθυνο ερευνών για το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κ. Νίκο Γουδή οι οποίοι είναι 175.000.000 ετών, από την περίοδο που το νησί μας ήταν ακόμα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Όπως εξηγεί ο κ. Ν. Γουδής, αρχικά ανακάλυψε τον πρώτο αμμωνίτη της κατώτερης Ιουρασικής περιόδου και στη συνέχεια τους υπόλοιπους του γένους Phylloceras.

Το Phylloceras είναι ένα εξαφανισμένο γένος αμμωνοειδών κεφαλόποδων που ανήκει στην οικογένεια Phylloceratidae. Αυτά τα νεκτονικά σαρκοφάγα ζούσαν από την Πρώιμη Ιουρασική έως την Ύστερη Κρητιδική.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αμμωνίτες ήταν ένα από τα πρώτα πλάσματα που προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον τους, πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια. Εξελίχτηκε ως είδος στη συνέχεια, σε πολλά διαφορετικά, με κάθε συγκεκριμένη μορφή να υπερέχει της άλλης στα χαρακτηριστικά και το σχεδιασμό των κελυφών της. Οι παλαιοντολόγοι έχουν αποκρυπτογραφήσει ένα σύστημα δεικτών για την ανακάλυψη της γεωλογικής εποχής παρακολουθώντας τους αμμωνίτες που είχαν προσαρμοστεί επιτυχώς ανά τους αιώνες.

αμμωνίτες - Ρόδος

Τα κοχύλια του Phylloceras μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο περίπου 8-10 εκατοστά (3,1-3,9 ίντσες), με μέγιστο περίπου 20 εκατοστά (7,9 ίντσες). Αυτοί οι πρωτόγονοι αμμωνίτες είχαν ένα ελικοειδές, πλευρικά πεπλατυσμένο κέλυφος με ένα κανονικό άνοιγμα κελύφους. Οι εντυπωσιακές γραμμές συρραφής ήταν χαρακτηριστικές αυτού του γένους. Θυμίζουν, κατά κάποιο τρόπο, τα φύλλα των φυτών (εξ ου και το όνομα Phylloceras, που σημαίνει «κέρατο φύλλων»).

Οι Αμμωνίτες ήταν συγγενείς των καλαμαριών και των ναυτίλων που ευδοκιμούσαν στις θάλασσες την εποχή των δεινοσαύρων. Το όνομά τους προέρχεται από τον ελληνικό θεό Άμμωνα με κέρατα κριού.

Η φάση Ammonitico Rosso αποτελούμενη συνήθως από κόκκινους πελαγικούς συμπυκνωμένους κονδυλώδεις ασβεστολίθους, είναι μία από τις πιο «διάσημες» φάσεις του ωκεανού της Τηθύος, κυρίως λόγω των ιδιαίτερων λιθολογικών χαρακτηριστικών της αλλά και του παλαιοντολογικού της περιεχομένου, αποτελούμενη κυρίως από αμμωνίτες, που επιτρέπουν μεγάλης ακρίβειας βιοστρωματογραφικές αναλύσεις.

αμμωνίτες - Ρόδος

Τα κεφαλόποδα της τάξης των Ammonoidea και κυρίως οι Μεσοζωικές μορφές, γνωστές και απλώς ως ammonites, είναι τα πιο “διάσημα” απολιθώματα και τα πλέον άφθονα. Τα όμορφα, επιπεδοσπειροειδώς περιελιγμένα, όστρακά τους με τον εντυπωσιακό σε πολλές περιπτώσεις στολισμό τους (ραβδώσεις, φυμάτια κλπ.) καθώς και οι πολύπλοκες γραμμές ραφής τους, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών συλλεκτών. Αλλά και για τους στρωματογράφους αποτελούν πολύτιμο εργαλείο.

Λόγω της γρήγορης εξέλιξής τους με ποικιλία μορφών, της αφθονίας των απολιθωμάτων και της ευρείας κατανομής τους, χαρακτηρίζονται ως ιδανικά ζωνικά απολιθώματα τόσο για τοπικές όσο και για παγκόσμιες συγκρίσεις. Η συστηματική τους ταξινόμηση βασίζεται στη μελέτη του οστράκου τους και των γραμμών ραφής.

αμμωνίτες - Ρόδος

αμμωνίτες - Ρόδος

Αφιλοκερδώς και με μοναδικό σκοπό οι θησαυροί του να βρουν στέγη στο περιβόητο Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου, το οποίο τείνει να συναγωνιστεί το Γεφύρι της Αρτας εξαιτίας των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων και αναβολών εργασιών για την ολοκλήρωσή του, ο Νίκος Γουδής έχει στην κατοχή του σπάνια ευρήματα ανυπολόγιστης αξίας.

Τα παλαιότερα απολιθώματα στην Ελλάδα έχουν βρεθεί στη Ρόδο και στην Κω και είναι 300 εκατ. χρόνων περίπου. Το παλαιότερο που έχει βρεθεί στα τελευταία χρόνια είναι το spirifer cameratus, το οποίο έχει βρει ο ίδιος, κι υπολογίζεται ότι έζησε στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου πριν από 416.000.000 χρόνια! Είναι σίγουρα το παλαιότερο απολίθωμα που έχει βρεθεί στη Ρόδο και πιθανόν το παλαιότερο στον ελλαδικό χώρο.

αμμωνίτες - Ρόδος

αμμωνίτες - Ρόδος

Μοναδική του ανησυχία είναι να ολοκληρωθεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο στον Αρχάγγελο το οποίο από 2012 παραμένει ημιτελές.

Ο ίδιος φυλάσσει τα ευρήματα σε δικούς του χώρους μέχρι την ολοκλήρωση του Μουσείου και θα παραδώσει τους θησαυρούς του όταν αυτό θα είναι έτοιμο να τους φιλοξενήσει. Μέχρι τότε, θα συνεχίσει τις ανασκαφές μακριά από τα… άγρυπνα μάτια όσων καραδοκούν να υφαρπάξουν τους θησαυρούς της Ρόδου για να τους πουλήσουν στη μαύρη αγορά, γι’ αυτό και δεν αποκαλύπτει ποτέ τα σημεία που τους εντοπίζει.

αμμωνίτες - Ρόδος

Ο Νίκος Γουδής, παρότι είναι βιοπαλαιστής και για τη συντήρηση όλου αυτού του θησαυρού πληρώνει από την τσέπη του, δέχθηκε πολλές προτάσεις από συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδας για να αγοράσουν μερικά από τα ευρήματά του, προσφέροντάς του χιλιάδες ευρώ, ο ίδιος αρνείται σθεναρά: «Ο στόχος μου είναι η έρευνα και διάσωση των απολιθωμάτων του νησιού μας, για να τα χαιρόμαστε εμείς και οι επόμενες γενιές… Γιατί στο τέλος θα πληρώνουμε εισιτήριο να τα βλέπουμε σε μουσεία του εξωτερικού, όπως γίνεται ήδη με πολλά απολιθώματα και πολλά αρχαία ευρήματα…».

Πηγή: dimokratiki.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ιταλία: Σκότωσε στο δρόμο ανάπηρο Νιγηριανό γιατί του ζήτησε χρήματα

Τροχαίο: Μηχανή σκαρφάλωσε στα κλαδιά ελιάς!

Μίλι: Η σκυλίτσα που επέζησε 40 ημέρες χωρίς νερό και τροφή (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

12 ερωτήσεις - απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Sneak preview: Η Άρτεμις βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο αποπλάνησης του Ιάσονα (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο