LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Ιουλίου 2022 16:46 | Ανανέωση: 26 Ιουλίου 2022 17:17

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Όχι” στο αίτημα Μιχαλολιάκου - Ένταση και νέα διακοπή

Ένταση στο Εφετείο πριν τη λήξη της δίκης. Η τοποθέτηση του Γιάννη Λαγού που άναψε φωτιές και η αντίδραση της Μάγδας Φύσσα.

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Τη διακοπή για τις 28 Σεπτεμβρίου
της δευτεροβάθμιας δίκης για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, που σήμερα πέρασε στην τρίτη συνεδρίαση, αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου για αναβολή της δίκης μέχρι να βελτιωθεί η υγεία του, με ανάλογη απορριπτική εισαγγελική πρόταση.

Λίγο μετά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας υπήρξε μεγάλη ένταση με αφορμή τη συζήτηση του αιτήματος αναβολής του Νίκου Μιχαλολιάκου, η υπεράσπιση του οποίου, που τονίζει ότι δεν έχει επίσημη εντολή από τον καταδικασμένο σε 13 ετών κάθειρξη, προσκόμισε ιατρικές γνωματεύσεις για την κατάσταση της υγείας του «που δεν επιτρέπει να παρασταθεί ο ίδιος στο δικαστήριο». Οι συνήγοροι του αρχηγού της Χρυσής Αυγής ανέφεραν πως ο εντολέας τους αντιμετωπίζει ζητήματα αντιληπτικής ικανότητας, μετά την πολυήμερη νοσηλεία του σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού. Ο δικηγόρος Δημ. Παπαδέλης προσκόμισε ιατρική βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής νοσηλεύεται -από τις 6 Ιουνίου- πάσχων από σύνδρομο post Covid-19 και βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αυτοεξυπηρέτησης. Επίσης, γίνεται αναφορά σε έκπτωση αντανακλαστικών για ικανοποιητική επικοινωνία, αν και ελλειμματική, καθώς και ότι ο ασθενής χρειάζεται 3-4 μήνες νοσηλείας για την αποκατάστασή του.

«Έχει κενά μνήμης, χάνει τον ειρμό των σκέψεών του. Πώς θα μου πει την υπερασπιστική γραμμή που θέλει να ακολουθήσουμε; Πώς θα τον υπερασπιστώ;», αναρωτήθηκε ο κ. Παπαδέλης, εμμένοντας στην ολιγόμηνη αναβολή της υπόθεσης.

Οι συνήγοροι άλλων κατηγορουμένων έθεσαν ζήτημα αποχής τους από τη δίκη επικαλούμενοι απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που ορίζει να απέχουν οι δικηγόροι μετά από τρεις διακοπές πριν την έναρξη δίκης.

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κατά της αναβολής ή και διακοπής της δίκης τάχθηκε ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος, μετά τον συνήγορό του, Κωνσταντίνο Πλεύρη, έλαβε ο ίδιος τον λόγο και είπε στο δικαστήριο ότι επιθυμεί την πρόοδο της δίκης ώστε να αποδείξει την αδικία που έγινε σε βάρος του.

«Σέβομαι τη θέση του κυρίου Μιχαλολιάκου, αλλά βρίσκομαι στη φυλακή τρία χρόνια για ποινή που θεωρώ άδικη. Έκανα απεργία πείνας 25 ημέρες και σταμάτησα γιατί έμαθα ότι θα ξεκινήσει το Εφετείο το καλοκαίρι. Έχουν περάσει 40 ημέρες χωρίς να ξεκινήσουμε. Ποια η ουσία της απεργίας πείνας; Θέλω να μιλήσω με στοιχεία, να δείξω ότι κακώς έχω καταδικαστεί. Αν αθωωθώ ή αν πάρω ελαφρυντικό, δεν θέλω να γίνει αφού έχω εκτίσει την ποινή μου των 13 ετών», σημείωσε ο ευρωβουλευτής.

Η πολιτική αγωγή εναντιώθηκε στη θέση περί αποχής, λέγοντας ότι η απόφαση της Ολομέλειας δεν αφορά την παρούσα διαδικασία η οποία, όπως είπαν, έχει ξεκινήσει, έχει εκφωνήσει μάρτυρες το δικαστήριο και έχει λάβει αποφάσεις επί αιτημάτων αναστολής. Όπως τόνισαν οι συνήγοροι των θυμάτων, η απόφαση της Ολομέλειας αφορά υποθέσεις που διακόπτονται χωρίς να γίνει έναρξη της διαδικασίας.

Αντίθετοι δήλωσαν, επίσης, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και σε αναβολή της δίκης για τους λόγους υγείας που επικαλείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η πολιτική αγωγή αμφισβήτησε τα θέματα αντίληψης και επιπέδου συνείδησης του Νίκου Μιχαλολιάκου, που έθεσαν οι συνήγοροί του, προσκομίζοντας δημοσίευμα από προσωπική ιστοσελίδα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής όπου ο κατηγορούμενος φαίνεται να σχολιάζει πρόσφατη απόφαση για υπόθεση βιασμών ανηλίκων. Συνήγοροι υπεράσπισης άρχισαν να αντιδρούν με την πρόεδρο να καλεί τους αστυνομικούς να «επιβάλουν την τάξη».

Η εντολή της προέδρου πυροδότησε περαιτέρω την ατμόσφαιρα που έγινε εκρηκτική: «Να κάνουν τι οι αστυνομικοί, να μας συλλάβουν; Θα συλλάβουν συνηγόρους κατηγορουμένων;» «Ντροπή. Να φέρετε τα ΜΑΤ» φώναζαν οι συνήγοροι, με την πρόεδρο να επιμένει ζητώντας από τον επικεφαλής αστυνομικό να επιληφθεί. Η κατάσταση για μερικά λεπτά ήταν χαώδης και το δικαστήριο αποσύρθηκε. Λίγο πριν ο εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης τόνισε πως οι αστυνομικοί «δεν βρίσκονται στην αίθουσα για τους συνηγόρους».

Μετά την επανάληψη της διαδικασίας, η πλευρά του Νίκου Μιχαλολιάκου, αφού επεσήμανε πως στο επίμαχο ιστολόγιο δεν αναρτά μόνο ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ζήτησε και πάλι, όπως στην έναρξη της δίκης, να ορίσει το δικαστήριο ιατροδικαστή να επισκεφθεί τον κατηγορούμενο στο κέντρο αποκατάστασης όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος και να αποφανθεί για την κατάσταση της υγείας του.

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα αναβολής, το οποίο -όπως είπε- ασκείται «καταχρηστικώς» από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που «δύναται να προσέρχεται στο δικαστήριο με αναπηρικό αμαξίδιο όπως κάθε κατηγορούμενος με κινητικά προβλήματα».

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλέστηκε το αντικείμενο της δίκης το οποίο, όπως ανέφερε, «είναι δημοσίου συμφέροντος καθώς αφορά τη λειτουργία κοινοβουλευτικού κόμματος και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος». Επίσης, επικαλέστηκε το έγκλημα της ανθρωποκτονίας που αποτελεί ένα εκ των αδικημάτων της δίκης και το δικαίωμα των συγγενών των θυμάτων σε ταχεία εκδίκαση και όχι «αφόρητη διαιώνιση της διαδικασίας».

Η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι επί πεντέμισι χρόνια ο κατηγορούμενος δεν προσήλθε στο πρώτο δικαστήριο παρά μόνο για την απολογία του.

Η ένταση συνεχίστηκε και στο κλείσιμο της τρίτης συνεδρίασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει τη Χρυσή Αυγή.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Ιωάννης Λαγός θέλησε να τοποθετηθεί για θέματα της διαδικασίας αναφερόμενος σε «πολιτική δίωξη» σε βάρος του. Ο κρατούμενος ευρωβουλευτής είπε πως δεν του επιτράπηκε να εκφωνήσει ομιλία και να ψηφίσει ως ευρωβουλευτής, θέμα για το οποίο τον διέκοψε η πρόεδρος που του επεσήμανε ότι το ζήτημα δεν σχετίζεται με την παρούσα διαδικασία. Ο κ. Λαγός αντέδρασε έντονα λέγοντας: «Εσείς που ευαγγελίζεστε την Αριστερά, μιλάμε για δημοκρατία εδώ;».

Προς αποφόρτιση της έντασης που έδειχνε να κλιμακώνεται η έδρα αποχώρησε ενώ φίλοι και υποστηρικτές του ευρωβουλευτή άρχισαν να χειροκροτούν τον κατηγορούμενο ο οποίος οδηγούμενος στα κρατητήρια φώναξε: «Θα το ξεφτιλίσουμε το δικαστήριο σας! Λαμόγια!».

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στο συμβάν παρενέβη η Μάγδα Φύσσα και άλλοι πολίτες που βρίσκονταν στην απέναντι πλευρά της αίθουσας που φώναξαν στους κρατούμενους: «Στα λαγούμια σας! Στις τρύπες σας! Τελειώσατε!». Ακολούθησε η απάντηση των υποστηρικτών Λαγού: «Τώρα ξεκινάμε! Ψόφο, γουρούνια!».

Το δικαστήριο λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης και την ευχή της προέδρου για «καλό καλοκαίρι» έπαυσε την ποινική δίωξη των πλημμελημάτων που αντιμετώπιζαν αρκετοί κατηγορούμενοι, παράλληλα με τις βαρύτερες πράξεις, λόγω παραγραφής, ενώ απέρριψε τα αιτήματα αναστολής εκτέλεσης της ποινής που υπέβαλαν άλλοι δύο κατηγορούμενοι.


Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνοτουρικικά: Νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Θεσσαλονίκη: νεκρός ο άνδρας που έπεσε από σκαλωσιά

Πλεύρης - Τσίπρας: η καραντίνα, η μάσκα και η δεξίωση στο Προεδρικό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτεςΣήμερα 12:00 | Ειδήσεις

Ηχηρό μήνυμα του Πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, την ημέρα της 48ης επετείου της ίδρυσής της.

Δώρα Ζέμπερη: δις ισόβια για τον δολοφόνο της εφοριακούΣήμερα 12:24 | Ειδήσεις

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο Μανώλη Σοροπίδη για τη δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη.

Μπαχτσελί: τουρκικά τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα ΔωδεκάνησαΣήμερα 12:26 | Ειδήσεις

Νέο «χτύπημα» από τον συνεργάτη του Ερντογάν, που επιμένει ότι, στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Απαγωγή και βιασμός στην Κόρινθο: Συγκλονίζει η 28χρονη στο “Πρωινό” (βίντεο)Σήμερα 10:12 | Ειδήσεις

Ανατριχιαστικά είναι όσα περιγράφει η 28χρονη, που απήχθη και βιάστηκε από τον άντρα της. Τι επισημαίνει η δικηγόρος της, για την ημέρα του "εφιάλτη".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπαχτσελί: τουρκικά τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα12:36Δώρα Ζέμπερη: δις ισόβια για τον δολοφόνο της εφοριακού12:24Αστάνα - Τσιτσιπάς: Άνετη πρόκριση στον 2ο γύρο12:14Μητσοτάκης: η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες12:01“Εκτός υπηρεσίας”: Η απαγωγή και το…ντου στο κρατητήριο (εικόνες)11:48Δώρα Ζέμπερη: Εισαγγελική πρόταση για ισόβια στον δολοφόνο11:36Απαγωγή και βιασμός στην Κόρινθο: Συγκλονίζει η 28χρονη στο “Πρωινό” (βίντεο)11:25Λαμία: Αδέσποτος σκύλος δάγκωσε αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας11:12Κορωπί: Άνοιγε αυτοκίνητα με κλειδί - πασπαρτού10:59Διπλή δολοφονία στην Κρήτη: Συνελήφθησαν 7 χρόνια μετά την αθώωση τους!10:46ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα10:33Θέμης Αδαμαντίδης: Πέθανε η μητέρα του - Αναβολή στη δίκη του10:20Κομισιόν: Εγκρίθηκε πρόγραμμα στήριξης σε ελληνικές ΜμΕ10:08Κυκλώνας “Ίαν”: Εκατόμβη νεκρών σε Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα (εικόνες)09:55Τροχαίο με μηχανή: Χαροπαλεύει 17χρονος09:42Ισημερινός - φυλακές: Δεκάδες νεκροί σε εξέγερση09:294 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων09:16Παναγιωτόπουλος: Όχι “κοκορομαχίες” απέναντι στις προκλήσεις09:04Ιεράπετρα: Θρίλερ με εξαφάνιση τουρίστα (εικόνες)08:51Αναγνωστόπουλος: Πως πρέπει να παραγγέλνουμε ξύλα για το τζάκι08:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο