LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 18 Ιουλίου 2022 18:45

Νικόλαος Παπαγεωργίου: Το “ύστατο χαίρε” στον εθνικό ευεργέτη (εικόνες)

Στην Σιάτιστα η εξόδιος ακολουθία για τον εθνικό ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου. Παρών και ο Πρωθυπουργός.

 Κηδεία - Νικόλαος Παπαγεωργίου - Μητσοτάκης

Το τελευταίο "αντίο" στον μεγάλο εθνικό ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι.

Στην εξόδιο ακολουθία του, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στη Σιάτιστα, βρέθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Κηδεία - Νικόλαος Παπαγεωργίου - Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στον, γεμάτο κόσμο, μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας, μαζί με τη σύζυγό του και έγιναν δεκτοί από το δήμαρχο Βοϊου Χρήστο Ζευκλή, αλλά και τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο.

Νικόλαος Παπαγεωργίου - κηδεία

Νικόλαος Παπαγεωργίου - κηδεία

Στη συνέχεια εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τους συγγενείς του εκλιπόντος και παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον επικήδειο λόγο του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο Νικόλαος Παπαγεωργίου είχε μια “ακατάβλητη διάθεση να δίνει, χωρίς να περιμένει ότι θα λάβει”, αναφερόμενος στο πλούσιο έργο του εκλιπόντος, αλλά και σε όσα αφήνει ως παρακαταθήκη.

Νικόλαος Παπαγεωργίου - κηδεία

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής, έκανε λόγο για μια “μεγάλη ημέρα θλίψης”, κάνοντας λόγο για έναν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Ελλάδας και τον μεγαλύτερο ευεργέτη του Βοΐου, τονίζοντας ότι αφήνει πίσω του ένα μεγάλο έργο τόσο στη Σιάτιστα, όσο και στην πατρίδα. “Τον αποχαιρετούμε υπερήφανοι ως Σιατιστινοί”, κατέληξε.

Ποιος ήταν ο Νικόλαος Παπαγεωργίου 

Μαζί με τον προσφάτως αποβιώσαντα αδελφό του Λεωνίδα υπήρξαν δωρητές του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Πρωτότοκος γιος του Γεωργίου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1930 στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Έχοντας χάσει νωρίς τον πατέρα του στο πόλεμο του 1940, αναγκάστηκε να δουλεύει από παιδί για να στηρίξει την οικογένειά του. Οι δύσκολες συνθήκες της ζωής τον όπλισαν με θάρρος και επιμονή. Φιλομαθής και άοκνος, ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1953 μαζί με τα αδέλφια του Λεωνίδα και Απόστολο. Από νωρίς επικεντρώθηκε στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας, πάντα με στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού.

Το διορατικό πνεύμα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ανέδειξαν τις εταιρίες της οικογένειας στην κορυφή της Ελλάδας ήδη από το 1963. Το όνομα Παπαγεωργίου έγινε συνώνυμο με την υψηλή ποιότητα και την πρωτοπορία και μέσα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 κυριάρχησε όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Νικόλαος Παπαγεωργίου - κηδεία

'Ανθρωπος με τόλμη και κοινωνική ευαισθησία, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου δεν περιορίστηκε στο τιμόνι του δραστήριου ομίλου των επιχειρήσεών του. Μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα δημιούργησαν το 1991 το Ίδρυμα Παπαγεωργίου. Έχοντας όραμα και στόχο την προσφορά στην ελληνική κοινωνία, διέθεσαν 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Πλούσια ήταν η φιλανθρωπική προσφορά και το κοινωνικό του έργο στην γενέτειρά του, την ιστορική πόλη της Σιάτιστας, όπου έκανε δωρεές για την κατασκευή και συντήρηση του Γυμνασίου και Λυκείου και την ανακατασκευή των εκκλησιών «'Αγιος Δημήτριος» και «Προφήτης Ηλίας». Χορηγούσε υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές του Δήμου Βοΐου, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των πανεπιστημιακών τους σπουδών.

Ήταν παντρεμένος με την 'Αννα Τζιουρά, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Μάρκο.

Φωτογραφίες - βίντεο: kozanimedia.gr 

Ειδήσεις σήμερα:

Καστελλόριζο: “κλειστόν” στο αεροδρόμιο, λόγω ασθένειας του υπαλλήλου

Κόρινθος - Τροχαίο: 15χρονος ο οδηγός - Νεκρή η αδελφή του και 16χρονος φίλος του

Γιατρός στο Πειθαρχικό για “αχρείαστη” επέμβαση σε ασθενή

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μια αδικία με την εξίσωση της μείωσης του ΦΠΑ για όλα τα νησιά κάτω των 20 χιλιάδων κατοίκωνΣήμερα 13:27 | Ειδήσεις

«Θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Είστε ένα νησί με δυναμικό πρωτογενή τομέα, δυναμική νοοτροπία», τόνισε ο πρωθυπουργός

Φονική καραμπόλα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (βίντεο)Σήμερα 07:00 | Ειδήσεις

Ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Γιώργος Μαζωνάκης: Τα πρώτα λόγια της μητέρας του μετά το χειρουργείο (βίντεο)Σήμερα 10:18 | Ειδήσεις

Συγκινητικά ήταν τα πρώτα της λόγια όταν ξύπνησε από τη νάρκωση σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του της εκπομπής το "Πρωινό" του ΑΝΤ1.

Report.oasa.gr – Κυρανάκης: Πρεμιέρα για την εφαρμογή υποβολής καταγγελιών στα ΜΜΜΣήμερα 08:42 | Ειδήσεις

Πως θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή, ποια μέσα μαζικής μεταφοράς αφορά και ποιες περιπτώσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στρατιωτικός γιατρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα με υπογραφή Δένδια - Καταγγέλεται για ενδοοικογεειακή βία από πρώην συντρόφους του14:25Προφυλακίστηκε ο κατηγορούμενος για εμπρησμούς στον Υμηττό 14:10Μαρινάκης: Αποκλιμακώνεται σταδιακά ο πληθωρισμός στη χώρα μας13:56Μητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μια αδικία με την εξίσωση της μείωσης του ΦΠΑ για όλα τα νησιά κάτω των 20 χιλιάδων κατοίκων13:42FIFA: Η Εθνική Ελλάδας υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη13:27Επέτειος δολοφονίας Φύσσα: Κλείνουν οι σταθμοί "Κορυδαλλός" και "Μανιάτικα" 13:13Πακιστάν – Σαουδική Αραβία: Οι δύο χώρες υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας12:59Κέρκυρα: Τον καταπλάκωσε κολόνα και τον τραυμάτισε θανάσιμα12:46Μαγνησία: Πυρκαγιά καίει σε χαμηλή βλάστηση - Επιχειρούν εναέρια μέσα12:33Κάλυμνος: 78χρονη δάγκωσε λιμενικό που ζήτησε τα στοιχεία της12:19Μουντιάλ 2026: Η Ισπανία απειλεί με αποχώρηση, αν προκριθεί το Ισραήλ12:05Τζίμι Κίμελ: "Κόπηκε" το σόου του μετά τα σχόλια για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ - Ο Τραμπ πανηγυρίζει11:49ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου11:33Πάτρα: Αποφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Γηροκομείο11:19Γιώργος Μαζωνάκης: Τα πρώτα λόγια της μητέρας του μετά το χειρουργείο (βίντεο)11:04Απάντηση Ερντογάν σε Νετανιάχου: Θα πνιγούν στο αίμα που έχυσαν10:50Βρετανία: Έδωσε φάρμακα στην κόρη της, ξεγελώντας γιατρούς με φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης10:35Σταδίου: Έκλεισε ο δρόμος λόγω… κουμπαρά!10:21Θεσσαλονίκη: Νεκρός 29χρονος σε τροχαίο – 3 συλλήψεις10:06Μεταναστευτικό: Εκατόμβη νεκρών σε ναυάγια πλοίων με προορισμό την Κρήτη09:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο