LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 14 Ιουλίου 2022 12:46

Φέτα: η Δανία “έχασε την μάχη” για την ονομασία του τυριού

Τι αναφέρεται σχετικά με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες, στην απόφαση της ΕΕ, αναφορικά με το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας τυριού ως "φέτας".

Φέτα - Τυρί

Η Δανία παρέβη τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να λάβει μέτρα, ώστε να θέσει τέρμα στη χρήση της ονομασίας «φέτα» για τυριά τα οποία προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της ΕΕ.

Η Δανία δεν παρέβη ωστόσο την υποχρέωση καλόπιστης συνεργασίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η λέξη «φέτα» καταχωρίστηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το 2002.

Έκτοτε, η ονομασία «φέτα» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για τυρί που παράγεται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας και πληροί τις σχετικές προδιαγραφές του προϊόντος.

Στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας λόγω παραβάσεως κράτους μέλους, η Επιτροπή, υποστηριζόμενη από την Ελλάδα και την Κύπρο, ισχυρίστηκε ότι η Δανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τον κανονισμό 1151/2012 2, παραλείποντας να λάβει μέτρα για την πρόληψη ή την παύση της χρήσης της ονομασίας «φέτα» για τυρί το οποίο παράγεται στη Δανία αλλά προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Η Δανία αντέτεινε, από την πλευρά της, ότι ο κανονισμός 1151/2012 έχει εφαρμογή μόνο στα προϊόντα που πωλούνται εντός της Ένωσης και δεν καλύπτει τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

Παραδέχεται, συνεπώς, ότι η ίδια ουδέποτε έλαβε μέτρα για να προλάβει ή να θέσει τέρμα στη χρήση της ονομασίας «φέτα» από τους εγχώριους παραγωγούς στις περιπτώσεις που τα προϊόντα τους προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο κρίνει, πρώτον, ότι με βάση το γράμμα του κανονισμού 1151/2012 η χρήση καταχωρισμένης ονομασίας για τον προσδιορισμό μη καλυπτόμενων από την καταχώριση προϊόντων που παρασκευάζονται στην Ένωση και προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες δεν εξαιρείται από την απαγόρευση την οποία προβλέπει ο κανονισμός.

Όσον αφορά, δεύτερον, το όλο πλαίσιο του κανονισμού 1151/2012, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο κανονισμός προστατεύει τις ΠΟΠ και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) ως δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Το σύστημα των ΠΟΠ και των ΠΓΕ θεσπίστηκε προκειμένου να παρασχεθεί στήριξη στους παραγωγούς προϊόντων συνδεόμενων με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, μέσω της διασφάλισης ομοιόμορφης προστασίας των ονομασιών ως δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Ένωση.

δοχείο φέτας

Η χρήση όμως μιας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για τον προσδιορισμό προϊόντος που παρασκευάζεται μεν εντός της Ένωσης αλλά δεν πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές προσβάλλει, στην Ένωση, την αντίστοιχη ΠΟΠ ή ΠΓΕ ως δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας, ακόμη και αν το προϊόν αυτό προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Τρίτον, ως προς τους σκοπούς που επιδιώκονται με τον κανονισμό 1151/2012, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ο σκοπός των ΠΟΠ και των ΠΓΕ έγκειται στην παροχή συνδρομής στους παραγωγούς προϊόντων συνδεόμενων με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές μέσω της εξασφάλισης δίκαιων αποδόσεων, ανάλογων με την ποιότητα των προϊόντων τους, στην κατοχύρωση ενιαίας προστασίας των ονομασιών ως δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Ένωση και στην παροχή σαφούς ενημέρωσης στους καταναλωτές για τις ιδιότητες των προϊόντων οι οποίες τους προσδίδουν προστιθέμενη αξία.

Η δε χρήση της ΠΟΠ «φέτα» για τον προσδιορισμό προϊόντων που παρασκευάζονται μεν εντός της Ένωσης αλλά δεν πληρούν τις προδιαγραφές της σχετικής ΠΟΠ θίγει τους προαναφερθέντες σκοπούς, ακόμη και αν τα προϊόντα αυτά προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες.

Συνεπώς, τόσο από το γράμμα όσο και από το όλο πλαίσιο και τους σκοπούς του κανονισμού 1151/2012 προκύπτει ότι μια τέτοια χρήση καταλέγεται μεταξύ των ενεργειών που απαγορεύονται από τον κανονισμό.

Το Δικαστήριο καταλήγει επομένως στο συμπέρασμα ότι η Δανία, παραλείποντας να λάβει μέτρα ώστε να προλάβει και να σταματήσει αυτού του είδους τη χρήση στο έδαφός της, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τον κανονισμό 1151/2012.

Σε απάντηση της δεύτερης αιτίασης την οποία προέβαλε η Επιτροπή, το Δικαστήριο κρίνει ότι η Δανία δεν παρέβη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας, στην οποία αναφέρεται το άρθρο 4, παράγραφος 3, ΣΕΕ. Ειδικότερα, η εν λόγω αιτίαση της Επιτροπής βάλλει κατά της ίδιας συμπεριφοράς την οποία αφορούσε και η πρώτη αιτίαση, ήτοι της παράλειψης να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη και την παύση της χρήσης της ΠΟΠ «φέτα» από Δανούς παραγωγούς για τον προσδιορισμό τυριού που δεν πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Μολονότι αληθεύει ότι η εξαγωγή, από παραγωγούς της Ένωσης προς τρίτες χώρες, προϊόντων σε σχέση με τα οποία χρησιμοποιείται παρανόμως μια ΠΟΠ μπορεί να αποδυναμώσει τη θέση της Ένωσης σε διεθνείς διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την κατοχύρωση των ενωσιακών συστημάτων προστασίας της ποιότητας, δεν διαπιστώνεται εν προκειμένω ότι η Δανία προέβη σε πράξεις ή σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη συνέπεια αυτή, κάτι που όντως θα στοιχειοθετούσε συμπεριφορά διακριτή από εκείνη την οποία αφορούσε η πρώτη αιτίαση.

Ειδήσεις σήμερα:

Παπαδόπουλος για Πισπιρίγκου: δύσκολα αντέχει άνθρωπος όσα της έχουν συμβεί

Λιγνάδης: Πληρώνει την εγγύηση και βαίνει από την φυλακή

Βούλα: Απόπειρα ομαδικής δολοφονίας λόγω “διαφορών” (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗ Κίνα απαντά στον Τραμπ με δασμούς 84%Σήμερα 14:37 | Ειδήσεις

Η Κίνα θα επιβάλει δασμούς ύψους 84% σε αμερικανικά αγαθά από αύριο, Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με το 34% το οποίο είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Παραιτήθηκε ο Χρήστος ΠαπαδημητρίουΣήμερα 12:40 | Ειδήσεις

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών. Την παραίτησή του υπέβαλλε ο Χρήστος Παπαδημητρίου πριν λίγη ώρα

Αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις για πολίτες με ρυθμισμένες οφειλές προς το ΔημόσιοΣήμερα 15:29 | Ειδήσεις

Aναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή υπάρχει αναστολή είσπραξης οφειλών. Η ρύθμιση καλύπτει και περιπτώσεις όπου έχει ήδη επιβληθεί ποινή στον οφειλέτη

Έγκλημα - Εύβοια: Έχασε το σπίτι σε πλειστηριασμό, σκότωσε τον νέο ιδιοκτήτη και αυτοκτόνησεΣήμερα 07:22 | Ειδήσεις

Πως εκτυλίχθηκε η διπλή τραγωδία στην Εύβοια, με δράστη έναν ηλικιωμένο, που είχε χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 17:22Δασμοί - Ερντογάν: Έρχεται ένας τυφώνας που θα επηρεάσει όλους17:08Φόρουμ Δελφών - Τασούλας: Στηρίζουμε τους διατλαντικούς δεσμούς και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ16:55Missing alert για την εξαφάνιση 23χρονου16:41Πώς να προστατέψεις το σπίτι σου από κλοπές και διαρρήξεις;16:27Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 24χρονη... που παρίστανε την πυροσβέστη16:14Αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις για πολίτες με ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο16:00Ρόδος: Διαρρήκτης πήρε άδεια ταμειακή από σουβλατζίδικο... γλίστρησε και του έπεσε το κινητό (βίντεο)15:4670 χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 202515:32Ιωάννινα: Θρήνος και ερωτήματα για τον θάνατο 19χρονης15:18Η Κίνα απαντά στον Τραμπ με δασμούς 84%15:04Τραμπ – Ρωσία: Βομβαρδίζουν την Ουκρανία “σαν παλαβοί”14:50ΑΑΔΕ - Μητσοτάκης: Μπαίνει τάξη στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, διόλου ευκαταφρόνητα τα κίνητρα14:36ChatGPT: Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να υποκαταστήσει τους Γιατρούς;14:22Πολεοδομία Ρόδου: Στοιχεία ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος στο κύκλωμα 14:08Χαλκιδική - Λούνα παρκ: Ποινική δίωξη στη δήμαρχο Κασσάνδρας για την τραγωδία 13:54Πέθανε ο Κώστας Καββαθάς13:40Δομινικανή Δημοκρατία: Πτώση οροφής σε κλαμπ - Δεκάδες νεκροί13:27Δασμοί Τραμπ: Προ των πυλών τα ευρωπαϊκά αντίμετρα13:13Ναύπλιο: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών – Συνελήφθησαν 17 άτομα12:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο