LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 12 Ιουλίου 2022 19:51

Πλατεία Ελευθερίας - Μπουτάρης: εγκληματική και ανιστόρητη η στάση του Ζέρβα (βίντεο)

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την τακτική του Δημάρχου, να μην “προχωρήσει” άμεσα η μετατροπή του χώρου σε Πάρκο Μνήμης για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, όπως δρομολογήθηκε από ετών.

Δελτίο ειδήσεων - Θεσσαλονίκη - πλατεία Ελευθερίας - πάρκο μνήμης - θυσία των Εβραίων

Της Πωλίνας Κολοκοτρώνη

Θα κρατούσε τη μνήμη ζωντανή, θα χάριζε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, μία όαση πράσινου, στο κέντρο της πόλης. Όμως, η μεταμόρφωση της Πλατείας Ελευθερίας σε Πάρκο Μνήμης για τους Εβραίους της πόλης, έμεινε μόνο στις μακέτες. 

Η Πλατεία Ελευθερίας συνεχίζει να λειτουργεί ως υπαίθριο πάρκινγκ, με τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να εμμένει στην απόφασή του για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ, πριν από την ανάπλαση της πλατείας.

Όπως δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, «το έργο ξεκίνησε, όλα πήγαιναν καλά, όμως ξαφνικά, με την αλλαγή της δημοτικής διοίκησης, τα πράγματα άλλαξαν και η νέα διοίκηση θέλησε να κάνει και έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης σε αυτή την περιοχή. Προσωπικά για μένα, είναι ντροπή να έχει μετατρέψει ξανά σε πάρκινγκ έναν χώρο μνήμης, έναν ιερό χώρο μνήμης».

Δελτίο ειδήσεων - Θεσσαλονίκη - πλατεία Ελευθερίας - πάρκο μνήμης - θυσία των Εβραίων

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης απέναντι στον Κωνσταντίνο Ζέρβα και νυν δημοτική σύμβουλος, αναφέρει, μεταξύ άλλων, «συμπληρώνονται 80 χρόνια από το «μαύρο Σάββατο», την ημέρα που χιλιάδες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και υπέστησαν δημόσιο εξευτελισμό και βασανιστήρια από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής και τις δοσιλογικές αρχές.Σήμερα, ο τόπος μαρτυρίου εξακολουθεί να είναι γεμάτος λαμαρίνες και αυτοκίνητα. Υπεύθυνος για το χάλι και την προσβολή στην ιστορική μνήμη είναι ο «δήμαρχος των πάρκιγνγκ», κύριος Ζέρβας και η προσωπική εμμονή του για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας. Έτσι, ακύρωσε το δρομολογημένο έργο, για το οποίο μάλιστα υπήρχαν εξασφαλισμένοι πόροι. Τον καλούμε, έστω τώρα, να εγκαταλείψει το σχέδιο του, ώστε σύντομα η Πλατεία να αποδοθεί επιτέλους στην πόλη, ως χώρος πρασίνου, αλλά και ιστορικής μνήμης».

Δελτίο ειδήσεων - Θεσσαλονίκη - πλατεία Ελευθερίας - πάρκο μνήμης - θυσία των Εβραίων

Οργή Μπουτάρη κατά Ζέρβα

Ο Γιάννης Μπουτάρης, που επί δημαρχίας του,  μπήκε σε τροχιά υλοποίησης το έργο κάλεσε, με αιχμηρό λόγο,  τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να προχωρήσει άμεσα την ανάθεση για την ανάπλαση της πλατείας.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Γιάννης Μποουτάρης, «είναι εγκληματική και  λέω εγκληματική γιατί πέρα από ανιστόρητος, δεν τιμάει τον λόγο για τον οποίο κάναμε όλη αυτήν την ιστορία, να τιμήσουμε  δηλαδή τη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών, οι οποίοι εξευτελίστηκαν σε αυτόν τον χώρο..... Η απόφαση τώρα να γίνει πάρκινγκ υπόγειο είναι τραγική.... Το έργο λέει είναι βιώσιμο. Τι θα πει βιώσιμο; Τα έργα στην πόλη δεν γίνονται αν είναι βιώσιμα ή αν δεν είναι βιώσιμα. Έχουνε μία άλλη λογική, η οποία λείπει προφανώς από το μυαλό του δημάρχου. Ο δήμαρχος θέλει να πει ότι «κάνω πάρκινγκ για να εξυπηρετήσω τα αυτοκίνητα». Αυτό είναι τραγικό λάθος εξαρχής.... Θα πρέπει, αν είναι έντιμος, διότι περί εντιμότητας πρόκειται, κι αν δεν είναι ανιστόρητος, όπως είναι, πρέπει να τιμήσει τη μνήμη των συμπολιτών μας, που εξευτελίστηκαν σε αυτή την πλατεία και εν συνεχεία προέκυψε το Ολοκαύτωμα,  να τιμήσει τη μνήμη τους. Να αφήσει τις σαχλαμάρες και να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση».

Δελτίο ειδήσεων - Θεσσαλονίκη - πλατεία Ελευθερίας - πάρκο μνήμης - θυσία των Εβραίων

Από την πλευρά της, η βουλευτής Θεσσαλονίκης με την ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, τονίζει πως «είναι επιβεβλημένο η Πλατεία Ελευθερίας να γίνει Πάρκο Μνήμης. Τ οφείλουμε στην ιστορία της πόλης μας. Είναι ένας τόπος μαρτυρίου, που πρέπει να λέει και στις επόμενες γενιές την ιστορία του. Η Εβραϊκή Κοινότητα είναι ένα αδιάσπαστο κομμάτι του πολύχρωμου μωσαϊκού της πόλης μας και για αυτό οφείλουμε να κρατήσουμε, με κάθε τρόπο ζωντανό, το “δεν ξεχνώ”».

Δελτίο ειδήσεων - Θεσσαλονίκη - πλατεία Ελευθερίας - πάρκο μνήμης - θυσία των Εβραίων

Επιμένει ο Δήμαρχος για το υπόγειο πάρκινγκ

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, φαίνεται να εμμένει στην απόφασή του για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ.

Όπως λέει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, «Η δέσμευσή μας για δημιουργία πάρκου μνήμης και αναψυχής στην πλατεία Ελευθερίας παραμένει ενεργή. Ποτέ δεν τέθηκε εν αμφιβόλω. Η προσωρινή αξιοποίησή της έως ότου προχωρήσει το σχέδιο για δημιουργία υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, παράλληλα με την αυτονόητη επιφανειακή διαμόρφωσή της σε πάρκο μνήμης και αναψυχής, όπου το Μνημείο Ολοκαυτώματος θα καταλαμβάνει περίοπτη θέση, δεν αναιρεί τον χαρακτήρα της».

Δελτίο ειδήσεων - Θεσσαλονίκη - πλατεία Ελευθερίας - πάρκο μνήμης - θυσία των Εβραίων

Πάντως, όσοι στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους στην Πλατεία Ελευθερίας την Δευτέρα, βρήκαν, πάνω στα παρμπρίζ των οχημάτων τους, φυλλάδια που εξηγούσαν την ιστορία της περιοχής και τους ενημέρωναν πως έχουν σταθμεύσει σε «τόπο μαρτυρίου».


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο