FT - Αξιωματούχοι ΗΠΑ: “Να είμαστε έτοιμοι να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ”
Περισσότερα «μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ και τη στάση που έχουν οι εταίροι έναντι της Άγκυρας. Μετά το ηχηρό «όχι» 35 Αμερικανών βουλευτών και των δύο κομμάτων που απηύθυναν επιστολή προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εν λόγω προοπτική, τώρα δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν επιστολή που δημοσιεύεται στους Financial Times, στην οποία καταγγέλλουν το τούρκικο «παζάρι» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και καλούν τη Συμμαχία να είναι έτοιμη να αποπέμψει την Τουρκία, προκειμένου να μην ενθαρρύνεται ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στην επιστολή που δημοσιεύεται στους FT και, σύμφωνα με το cnn.gr υπογράφεται από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαρκ Γουάλας και την Μαντελέιν Τζόελσον -δύο ανώτατοι αξιωματούχοι στο Πρόγραμμα για την Δημοκρατία στην Τουρκία- γίνεται λόγος για το «Μεγάλο Παζάρι» της Τουρκίας σε σχέση με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και επικρίνεται η στρατηγική των Συμμάχων, που συμβιβάστηκαν με τα αιτήματα του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να άρει το βέτο του.
«Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι ανταμείβει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί ομόφωνη ψηφοφορία για να αντιμετωπίσει μια κρίση. Κάθε παραχώρηση που θα εξαχθεί από τη συμμαχία θα επιδεικνύεται ως διπλωματική νίκη από τον Ερντογάν, βοηθώντας τον να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη και να βοηθήσει την προσπάθεια επανεκλογής του το επόμενο έτος. Η αλήθεια είναι ότι το παζάρι λειτουργεί μόνο αν είσαι διατεθειμένος να αποχωρήσεις. Όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη είναι απρόθυμα να κάνουν το απόλυτο βήμα της απομάκρυνσης της Τουρκίας, έστω και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ήδη ότι, ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν ανήκει. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να εργαστούν προς αυτόν τον στόχο. Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιούνταν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή των κρατών μελών μέχρι οι ηγέτες τους να ευθυγραμμιστούν εκ νέου με τις αξίες και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα κατανοούσε την προοπτική πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών για τις ενέργειές του» επισημαίνουν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Προτείνουν στα μέλη της Συμμαχίας, δε, αν θέλουν να βγουν κερδισμένοι στο «Μεγάλο Παζάρι», να μάθουν πρώτα πού είναι οι έξοδοι.
«Όχι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία
Οι αιχμές αυτές κατά του Ταγίπ Ερντογάν και των πρακτικών της στη διεθνή σκηνή, ήρθαν να συμπληρώσουν την επιστολή των 35 Αμερικανών βουλευτών προς τον Τζο Μπάιντεν που τάχθηκαν κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία -αντίθετα με τις υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου στην Άγκυρα.
Η επιστολή αυτή είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη και απεστάλη στο Λευκό Οίκο από τον βουλευτή των Δημοκρατικών Φρανκ Παλόν, ο οποίος και την δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Twitter.
I sent a bipartisan letter to @POTUS today expressing opposition to the proposed sale of F-16 fighter jets to Turkey. We must not support Turkey’s military until tangible steps are taken to stop Erdogan’s destabilizing actions and violations of international law. pic.twitter.com/mY2dAiTcyx
— Rep. Frank Pallone (@FrankPallone) July 8, 2022
Οι βουλευτές φαίνεται πως ανησυχούν για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ενώ κάνουν λόγο για «αντιΝΑΤΟϊκή συμπεριφορά» της Άγκυρας. Στην ιδιαιτέρως δηκτική επιστολή, τονίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλάκις επιλέξει να βάλει το προσωπικό του όφελος πάνω από το συλλογικό όφελος της νατοϊκής Συμμαχίας ενώ γίνεται λόγος και για «ανησυχητικές πρακτικές» του Ερντογάν.
«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή αγνοεί τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» τονίζει η εν λόγω επιστολή, η οποία φέρει και τις υπογραφές ελληνικής καταγωγής πολιτικών.
Παράλληλα, οι Αμερικανοί νομοθέτες κάνουν ειδική αναφορά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική της ισχύ.
«Το καθεστώς του έχει πολλάκις και επί σειρά ετών χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του ισχύ για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Τουρκικές και στηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις έχουν πολλές φορές χρησιμοποιήσει αμερικανικό οπλισμό για να τελέσουν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, βομβαρδίζοντας εσκεμμένα στόχους αμάχων, όπως νοσοκομεία και σχολεία, στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για μα παραβιαστεί η κυριαρχία νατοϊκών συμμάχων και εταίρων, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές οι πράξεις δεν είναι ενέργειες εταίρου των ΗΠΑ και της Ευρώπης», τονίζει η επιστολή, αναφέροντας ακόμη πως «η πώληση τελευταίας γενιάς μαχητικών στην Τουρκία δεν θα δώσουν κίνητρο στον Ερντογάν να μεταμορφωθεί σε καλό σύμμαχο. Το πιθανότερο είναι πως τα όπλα αυτά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή στην περιοχή. Η Τουρκία, επίσης, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο ενδεχομένως να αποκαλύψει στη Ρωσία στρατηγικές πληροφορίες για αμερικανικά οπλικά συστήματα και επιχειρήσεις».
Παράλληλα, η επιστολή τονίζει πως το «καθεστώς Ερντογάν» συνεχίζει να προάγει άδικες εκλογικές διαδικασίες, να καταπιέζει την κοινωνία και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για να παραμείνει στην εξουσία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «με την τουρκική οικονομία σε καθοδική τροχιά και τον Ερντογάν σε (σ.σ. δημοσκοπικό) χαμηλό, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που ελέγχονται απευθείας από το καταπιεστικό του κυβερνών κόμμα θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μεγάλη πώληση προπαγανδιστικά, όπως ακριβώς έκαναν ήδη με τις παραχωρήσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ».
Κλείνοντας την επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζουν πως εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίσει την πώληση και αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία, τότε εκείνοι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ως μέλη του Κογκρέσου για να την σταματήσουν. Εξηγούν, μάλιστα, πως υπάρχουν παλαιότερα παραδείγματα που δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβραβεύουν τις προσπάθειές του να υποσκάψει τη νατοϊκή συμμαχία.
«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προσφέρουν άλλη στήριξη στην τουρκική αεροπορία μέχρι να γίνουν ξεκάθαρα βήματα να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες και παραβιάσεις διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και το εξωτερικό (σ.σ. της Τουρκίας» υπογραμμίζουν οι νομοθέτες.
Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Κρις Παππάς, ο Γκας Μπιλιράκης, η Κάρολιν Μαλόνεϊ, και ο Φρανκ Παλόν.
Η Ελληνική Λύση αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η εξαιρετική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα Financial Times, τεκμηριώνει ότι η πολιτική του κατευνασμού και του διαλόγου με την Τουρκία είναι απολύτως άχρηστη και ατελέσφορη. Η τεκμηριωμένη παρέμβαση που υπογράφεται και από τον Mark Wallace, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, προβάλλει το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας που οδήγησε τον Ερντογάν σε άτακτη υποχώρηση, όχι μέσω «διαλόγου και διαπραγματεύσεων» αλλά με την επιβολή σκληρού, οριζόντιου εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα. Καλώντας μάλιστα και το ΝΑΤΟ, να παραδειγματιστεί και να πράξει ανάλογα. Η εμβληματική αυτή παρέμβαση δικαιώνει πλήρως την θέση της Ελληνικής Λύσης για επιβολή ολικού εμπάργκο στα Τουρκικά προϊόντα, αντί διαλόγου. Λύση που μάλιστα έχουμε παραθέσει αναλυτικά προκειμένου να είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης όμως δήλωνε ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας «δεν είναι αυτοσκοπός» και επέμενε στην ατελέσφορη διαδικασία του διαλόγου που σήμερα αποδεικνύεται καταστροφική για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελληνική Λύση δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο το εμπάργκο κατά της Τουρκίας, όταν λάβει την εντολή διακυβέρνησης από τους Έλληνες».
Πάτρα - Τσιόλα: Όλοι κάνουμε λάθη στις ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες
Κορονοϊός: Δεκάδες θάνατοι και 13306 νέα κρούσματα την Κυριακή