LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Ιουλίου 2022 19:44

Κικίλιας: Η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης λόγω τουρισμού

Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε για τα αισιόδοξα, όπως είπε, στοιχεία που προκύπτουν από την καλή εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Βασίλης Κικίλιας - Economist
Στον καταλυτικό ρόλο και τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στη θεματική με τίτλο: «Tourism in Greece and new sustainable goals». Ο υπουργός Τουρισμού στάθηκε στα αισιόδοξα, όπως είπε, στοιχεία που προκύπτουν από την καλή εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου, τα οποία - όπως επισήμανε - ενισχύουν τις προσδοκίες ότι το τουριστικό μας προϊόν θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και δίνοντας σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στην πρόσφατη πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit, η οποία κάνει λόγο για ανάπτυξη στην Ελλάδα μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης λόγω των επιδόσεων στον τουρισμό, αλλά και στις τελευταίες προβλέψεις της βρετανικής HSBC, η οποία μιλά για ισχυρή ανάπτυξη 6,5% -από 4%- για φέτος στην Ελλάδα, χάρη στη δυναμική που εμφανίζει ο τουριστικός κλάδος. «Το τουριστικό μας προϊόν αναδεικνύεται στο ισχυρό χαρτί της φετινής χρονιάς. Και αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά με σχέδιο, μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά και σωστή προετοιμασία», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενος στη θεματική του συνεδρίου, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η στροφή της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο αποτελεί άμεση κυβερνητική προτεραιότητα. «Και μαζί με τους φορείς του υπουργείου έχουμε, ήδη, προχωρήσει στην υλοποίηση της στρατηγικής μας προς αυτή τη κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο παράδειγμα των εμβληματικών projects στην Αστυπάλαια, τη Χάλκη και την Τήλο που υλοποιούν στην πράξη -όπως επισήμανε- τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτονομίας, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας και καθιστώντας την Ελλάδα πρωτοπόρο στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. «Αντίστοιχα σχέδια δράσης έχουν εκπονηθεί και για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δύο από τα νησιά μας που αποτελούν προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας λόγο για δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη βασικών έργων υποδομής, την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος. «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε - πανδημία, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση - η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ίδιο κάνουμε και για το τουριστικό μας προϊόν, μέσα από τη στενή συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και με βασικό μας μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και την αύξηση των τουριστικών μας εσόδων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Κοινωνικος  Τουρισμός

Ξεχωριστή μνεία έκανε ο κ. Κικίλιας στη συνεργασία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, τον Απρίλιο, με τον τεχνολογικό κολοσσό της Google για την επιτάχυνση του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας, καθώς και στη χρηματοδότηση - ύψους 1 εκατ. δολαρίων - από το Google.org για την υποστήριξη οργανισμών που βοηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον οικοτουρισμό. «Η στροφή σε όρους αειφορίας και στον τουρισμό, δεν αποτελεί κενό γράμμα, καθώς - σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό της Google και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος - τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες ξενοδοχείου θεωρούν την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας ιδιαιτέρως κρίσιμη για το μέλλον της επιχείρησής τους», πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμού.

Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στον Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον τουρισμό, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί, όπως τόνισε, το πρώτο βήμα προκειμένου να δημιουργηθούν οι σωστές υποδομές, να απαλειφθεί το φαινόμενο της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, να προστατευθούν οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας και να τονωθεί περαιτέρω η εγχώρια επιχειρηματικότητα. Τέλος, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε τη στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Τουρισμού για το άνοιγμα νέων προορισμών δώδεκα μήνες τον χρόνο, την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, καθώς και νέων επενδύσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στα έργα -άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ- μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ιαματικό, τον ορεινό και τον καταδυτικό τουρισμό, πεδία δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης για «ένα πιο καθαρό και πιο πράσινο μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των εταίρων και των επενδυτών, στα τρία αυτά χρόνια, έχει αποδείξει στην πράξη ότι αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη δύναμη που μπορεί και θα συνεχίσει να πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα – Λέων: Δεν αμφιβάλει κανείς ότι έχουμε τρεις ανθρωποκτονίες

Ζάκυνθος: Καβγάδισαν και τον... έσπασαν στο ξύλο

Μάλια: Αποφυλακίζεται ο πατέρας που είχε συλληφθεί για τον βιασμό της κόρης του - Τι έδειξε το DNA

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτοκίνητο πέφτει με ταχύτητα σε πλήθος και σκορπάει τον θάνατο (προσοχή σκληρές εικόνες)Χθες 22:28 | Ειδήσεις

Κόβουν την ανάσα οι σκηνές που διαδραματίστηκαν έξω από ένα φημισμένο γκέι μπαρ στο Σικάγο. Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο.

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Λάθος η μόδα του “Καλή Παναγιά” (βίντεο)Χθες 21:12 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε σχετικά με τη δημοφιλή ευχή του Δεκαπενταύγουστου ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας.

Πάτρα - Αρπαγή ανήλικης: Συλλήψεις πατέρα, μητέρας και γιούΧθες 16:12 | Τοπικά Νέα

Όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία της μητέρας του ανήλικου κοριτσιού.

Κυβέρνηση για ΣΥΡΙΖΑ: Όταν η συκοφαντία συναντά τη συνωμοσιολογίαΧθες 20:44 | Ειδήσεις

Κοινή ανακοίνωση του των Υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το θέμα του έργου της κυβερνοασφάλειας που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καναδάς: πολιτικός κατάπιε μέλισσα ενώ μιλούσε (βίντεο)23:59Η Έμμα Μάκεϊ θα υποδυθεί την Έμιλυ Μπροντέ23:46Μάλια: το μπάνιο στη θάλασσα παραλίγο να τους στοιχίσει τη ζωή23:32Σεισμός 6,8 ρίχτερ στις νήσους Κερμαντέκ23:18Άλεκ Μπάλντουιν: Το FBI “δείχνει” ότι αυτός πάτησε τη σκανδάλη23:05Αυτοκίνητο πέφτει με ταχύτητα σε πλήθος και σκορπάει τον θάνατο (προσοχή σκληρές εικόνες)22:51Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Λάθος η μόδα του “Καλή Παναγιά” (βίντεο)22:36Κάλυμνος: 17χρονος πήγε για ψάρεμα και σκοτώθηκε22:22Βόλος: απεγκλώβισαν μωρό από αυτοκίνητο22:07Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Τζορτζ Πάπας21:53Εισβολή στο Εφετείο: σε ψυχιατρείο ο άνδρας που “μπούκαρε” με το αυτοκίνητο21:40Τσέλσι – Τότεναμ: Συγκλονιστικό το θρίλερ… του Λονδίνου21:26Σαλμάν Ρουσντί: ανακουφισμένη η οικογένεια με την πορεία της υγείας του21:12Κυβέρνηση για ΣΥΡΙΖΑ: Όταν η συκοφαντία συναντά τη συνωμοσιολογία20:59Φωτιά στη Θάσο: σε επιφυλακή η πυροσβεστική για αναζωπυρώσεις20:45Ουκρανία: "Οι κίνδυνοι αυξάνονται κάθε μέρα" στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια20:30Χανιά: Απόπειρα διάρρηξης καταστήματος από γυναίκα (βίντεο)20:14Κύπρος: πνίγηκε κοριτσάκι σε πισίνα19:58Χαλκιδική: Υδροστρόβιλος “μαγνήτισε” τα βλέμματα (βίντεο)19:43Τους αναζητούσαν σε Αθήνα – Καλάβρυτα, τους συνέλαβαν στη Φλώρινα19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο