LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Ιουλίου 2022 20:01

“Akazoo”: Έρευνα για σκάνδαλο σε βάρος μετόχων και επενδυτών μέσω της “Deca”

Πρόστιμο από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβλήθηκε στην ελληνική εταιρία streaming μουσικής "Akazoo". Ποιος ήταν ο ρόλος της "Deca".

Χρηματιστήριο - Νέα Υόρκη

Του Νίκου Ρογκάκου 

Πρόστιμο 38,8 εκατομμυρίων δολαρίων, από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβλήθηκε στην ελληνική εταιρία streaming μουσικής «Akazoo», μετά από έρευνα που αφορούσε σκάνδαλο σε βάρος των μετόχων και επενδυτών της.

Οι επενδυτές, σύμφωνα με την έρευνα, μέσω της εταιρίας "Deca" εκτέθηκαν σε κινδύνους και απώλεσαν μεγάλο μέρος των χρημάτων που κατέβαλλαν.

Σύμφωνα με καταγγελίες αλλά και όπως δείχνουν οι αποφάσεις της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ήταν όχι μόνο αφερέγγυα αλλά και πιστοποιήθηκε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ισολογισμού της «Akazoo» είχε παραποιηθεί, ενσωματώνοντας «μαϊμού» στοιχεία εσόδων.

Όπως όλα έδειχναν η »εταιρεία streaming μουσικής «Akazoo, ήταν μία ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση, που ισχυριζόταν ότι είχε τουλάχιστον 38,2 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες και 120 εκατ. δολάρια σε ετήσια έσοδα, αλλά στην πραγματικότητα, δεν είχε συνδρομητές και τα έσοδά της ήταν αμελητέα.

Θύματα της εταιρείας έπεσαν και Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι ακολούθησαν τις επενδυτικές συμβουλές που χάραξε η εταιρία DECA Investments μέσω του fund Diorama.

Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε φύλλο και φτερό την εταιρεία που ήταν εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq από τον Σεπτέμβριο του 2019. Η έρευνα κατέδειξε, σύμφωνα με τους ανθρώπους που την διενήργησαν, πως η «Akazoo» αποτελεί ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της.

Οι εταιρείες που επένδυσαν στην «Akazoo», με παρότρυνση της DECA, έχασαν τελικά το 30% της επένδυσής τους, μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η δημοσιογραφική έρευνα όμως που έχει ήδη ξεκινήσει για τις δραστηριότητες του Fund Deca και για τις επιδόσεις του, γίνεται μετά από καταγγελίες που δέχθηκε ο ΑΝΤ1 και που αν μη τι άλλο είναι σοβαρές και επώνυμες.

Τα ερωτήματα όμως που τίθενται είναι εύγλωττα:

  • Τι απαντούν στα στελέχη της Deca στις κατηγορίες ότι οι επενδυτές έχασαν σημαντικά ποσά από την τοποθέτησή τους στη «Akazoo»;
  • Πώς γίνονται και ποιες είναι οι αποτιμήσεις των επενδύσεων της Deca;
  • Ποιες είναι οι αμοιβές των στελεχών της Deca και τι αμοιβές χρεώνει;
  • Και όλα αυτά συνάδουν με την αποτίμηση των επενδύσεων που έκανε η Deca;
  • Γιατί δεν έγινε έλεγχος εξ αρχής για την φερεγγυότητα της εταιριας πριν παροτρυνθούν οι επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματα τους;
  • Γιατί Deca και Diorama δεν είχαν καμία συμμετοχή στο διοιηκητικό συμβούλιο της «Akazoo» παρότι η θέση τους ήταν μεγάλη, ούτε και φαίνεται να υποψιάστηκαν το παραμικρό για τα «πέτσινα» στοιχεία, όπως καταγγέλλεται;
  • Ποιος θα αποζημιώσει τους επενδυτές για το χαμένο 30% των χρημάτων τους;

Εν κατακλείδι, η έρευνα κατέδειξε, σύμφωνα με τους ανθρώπους που την διενήργησαν, πως η «Akazoo» αποτελούσε ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της. Το επισφράγισμα ήρθε με την επιβολή προστίμου ύψους 38,8 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο ΑΝΤ1, όπως πάντα, για να είναι δεοντολογικά ορθός και με γνώμονα την αντικειμενική και έγκυρη δημοσιογραφική έρευνα, απέστειλε αίτημα επικοινωνίας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deca κ. Νίκο Κουλή και αναμένει την απάντηση του για να θέσει σειρά ερωτημάτων που απορρέουν από την έρευνα. Επίσης επικοινώνησε με τα στελέχη του Fund, κύριους Καλαντζή, Αλυμπράντη και Δερμάνη και οι οποίοι επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα μας την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρέντης: Αστυνομικός απελευθέρωσε κατά λάθος κρατούμενο

Καιρός: Καύσωνας και μελτέμια την Κυριακή

Τσούνης στον ΑΝΤ1: Ήρεμα τα νερά του Αιγαίου το καλοκαίρι

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)Σήμερα 08:49 | Ειδήσεις

Οι 67 συλληφθέντες οι οποίοι σχετίζονται με την δολοφονία του άτυχου αστυνομικού στου Ρέντη πήραν το δρόμο προς τον Εισαγγελέα. 

Δολοφόνοι Λυγγερίδη: Τα καταφέραμε, έχουμε νεκρό αστυνομικόΣήμερα 07:39 | Ειδήσεις

Πώς «έδεσε» η κατηγορία που οδήγησε δεκάδες κατηγορούμενους ενώπιον των Αρχών.

Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα ΜπελέρηΣήμερα 09:09 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις ευρωεκλογές, την υποψηφιότητα Μπελέρη, τις συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη και την ακρίβεια.

Χαλκιδική: Καρέ - καρέ η επίθεση με φτυάρι στον δημοτικό υπάλληλο (βίντεο)Σήμερα 08:21 | Τοπικά Νέα

Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της επίθεσης με φτυάρι στον υπάλληλο του Δήμου. Ο ίδιος μιλάει για το περιστατικό στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ''Καλημέρα Ελλάδα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα Μπελέρη09:24Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)09:11ΗΠΑ για επίσκεψη Ερντογάν: Ρωτήστε την Άγκυρα αν υπάρχει αλλαγή σχεδίων08:58Χαλκιδική: Καρέ - καρέ η επίθεση με φτυάρι στον δημοτικό υπάλληλο (βίντεο) 08:44Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)08:30“The 2Night Show” - Χάρης Βεραμόν: οι εξαφανίσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (βίντεο)08:17Θεσσαλονίκη - Καραμπόλα: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με 3 ΙΧ08:04Δολοφόνοι Λυγγερίδη: Τα καταφέραμε, έχουμε νεκρό αστυνομικό07:51Οι “illuminati” των ευρωψηφοδελτίων07:39“The 2Night Show” - Γιαννουδάκη: η “Αρχοντούλα” από τις “Ψυχοκόρες” και η βεντέτα (βίντεο)07:26Σητεία: Η “μαύρη χήρα” του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη07:13Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση “πυρηνικής αντεπίθεσης”07:01Λασίθι: Έκρυβαν ναρκωτικά και σύνεργα σε σπίτια και ΙΧ (εικόνες)06:48Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:35Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη06:21Καιρός: Βροχές, σκόνη και άνοδος θερμοκρασίας την Τρίτη06:08Λειψοί: Τραγούδι... πρόσκληση στο νησί από τον Δήμαρχο και τον “Μιχαλάρα” (βίντεο)23:59Ημέρα της Γης: Ο ΕΕΣ παρουσιάζει την Στρατηγική Κλιματικής Αλλαγής23:48Ιράκ: Ερντογάν - Ρασίντ έβαλαν “στο στόχαστρο” το PKK23:36Οι “Ήρωες της Digea” επισκέφθηκαν το Λασίθι! (εικόνες)23:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο