LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 02 Ιουλίου 2022 08:41

Μεξικό: Δήμαρχος παντρεύτηκε αλιγάτορα (εικόνες)

Η παράδοση που υποχρέωσε τον Δήμαρχο σε γάμο και ο συμβολισμός πίσω από το έθιμο.

Μεξικό - γάμος - αλιγάτορας

Η παραδοσιακή μουσική έπαιζε δυνατά κι οι καλεσμένοι στον γάμο χόρευαν και φώναζαν στον αυτόχθονα γαμπρό να φιλήσει επιτέλους τη νύφη: ο δήμαρχος του χωριού Σαν Πέδρο Ουαμελούλα, στο Μεξικό, παντρεύτηκε αυτή την εβδομάδα. Έναν... θηλυκό αλιγάτορα.

Ο Βίκτορ Ούγο Σόσα ασφαλώς συμμορφώθηκε στην απαίτηση των συγχωριανών του — πάνω από μια φορά: έσκυψε και φίλησε επανειλημμένα τη μουσούδα του μικρού αλιγάτορα. Τα σαγόνια της νύφης πάντως ήταν δεμένα σφιχτά, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να ανταποδώσει τις... περιπτύξεις δαγκώνοντας τον δήμαρχο.

Ο τελετουργικός γάμος αυτός είναι έθιμο της προϊσπανικής εποχής στην πολιτεία Οαχάκα, όπου ζουν οι φυλές αυτοχθόνων Τσοντάλ και Ουάβε. Είναι ουσιαστικά προσευχή στη φύση, ικεσία για να χαρίσει στους κατοίκους αφθονία.

Με αυτόν «ζητάμε από τη φύση άφθονη βροχή, άφθονη τροφή, να υπάρχουν ψάρια στον ποταμό», εξήγησε ο κ. Σόσα, ο δήμαρχος του μικρού χωριού όπου ζουν κυρίως ψαράδες.

Η Οαχάκα, στον μεξικανικό Νότο, μπορεί να είναι από τις πιο φτωχές πολιτείες της χώρας, όμως είναι ιδιαίτερα πλούσια σε παραδόσεις και αρκετοί αυτόχθονες επιμένουν να τις τηρούν, καθώς επίσης και να μιλάνε τις γλώσσες των φυλών τους.

Η προαιώνια τελετή στο Σαν Πέδρο Ουαμελούλα, η οποία στην πορεία των ετών αναμίχθηκε με το ρωμαιοκαθολικό τελετουργικό, προβλέπει ότι η νύφη, αλιγάτορας ή κέιμαν, πρέπει να φοράει λευκό νυφικό και πολύχρωμα στολίδια.

Το αμφίβιο ερπετό, επτά ετών, που οι ντόπιοι το λένε μικρή πριγκίπισσα, είναι θεότητα που αντιπροσωπεύει τη μητέρα Γη. Ο γάμος του με τον ηγέτη της κοινότητας συμβολίζει την ένωση του ανθρώπου με το θεϊκό.

Με τρομπέτες και ταμπούρλα, ντόπιοι περιέφεραν τον αλιγάτορα στα χέρια στους δρόμους του χωριού, ενώ οι άνδρες του έκαναν αέρα με τα καπέλα τους.

Η Ελία Εντίτ Αγκιλάρ, η κουμπάρα που οργάνωσε την τελετή, διαβεβαίωσε πως «με γεμίζει χαρά» και «υπερηφάνεια για τις ρίζες μου». Πρόσθεσε ότι την τιμά το ότι της εμπιστεύτηκαν την οργάνωση της τελετής και εκμυστηρεύτηκε πως αγχωνόταν για καιρό για την... ενδυμασία της νύφης. «Είναι πολύ όμορφη παράδοση», κατέληξε χαμογελώντας.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διασώστης ΕΚΑΒ στον ΑΝΤ1: Θα μπορούσα να πεθάνω από τον ξυλοδαρμό (βίντεο)

Ισχυρός σεισμός στο Ιράν

Κορονοϊός – Βασιλακόπουλος: Εμβόλιο για να συνεχίσουμε τις διακοπές μας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έξαρση ιώσεων και γρίπης: Προειδοποιούν οι γιατροί, σύσταση για εμβολιασμό07:36Τρένο συγκρούστηκε με ζώο στο δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη07:22Νιγηρία: 100 μαθητές που είχαν απαχθεί αφέθηκαν ελεύθεροι07:08Απογοητευμένος ο Τραμπ με τον Ζελένσκι: Δεν έχει διαβάσει την πρόταση ειρήνης06:54Ο Χάρης Θεοχάρης στις ΗΠΑ για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων06:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Δεκεμβρίου06:26Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:12Παγκρήτιο συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων τη Δευτέρα - Στο επίκεντρο λιμάνια και αεροδρόμια23:59Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στην Πλατεία Συντάγματος23:50Απολαυστική ΑΕΚ κόντρα στον Ατρόμητο: Ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της Super League23:40Μητσοτάκης: Αύριο η συζήτηση με τον Νίκο Χατζηνικολάου στο συνέδριο «Υγεία πάνω απ' όλα»23:26Οι αγρότες έκλεισαν την Ολυμπία Οδό στην Κάτω Αχαΐα (βίντεο)23:12Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι - Ζελένσκι: Η Ιταλία θα αποστείλει έκτακτο υλικό στην Ουκρανία22:58Αθήνα: Τριπλάσια αυτοκίνητα από όσα αντέχουν οι δρόμοι - Η καθημερινή ασφυξία που κατέγραψε ο Τάσος Τέλλογλου22:44Πήρε το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ, "φωνάζει" ο Άρης22:30ΑΕΛ - Παναθηναϊκός: Τα απανωτά λάθη που οδήγησαν στην... ισοφάριση22:02Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια: Αυτοκίνητο έπεσε από γέφυρα - Νεκρός ο οδηγός21:48ANT1 Sports: Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 121:34Συναγερμός στο Ίλιον: Τηλεφώνημα για πυροβολισμούς21:20Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία - Ουκρανία21:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο