LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Ιουνίου 2022 08:04

Διεθνής Αμνηστία - Μαριούπολη: ο βομβαρδισμός θεάτρου ήταν “ξεκάθαρο” έγκλημα πολέμου

Που καταλήγει η έρευνα του διεθνούς οργανισμού, στην οποία περιλαμβάνονται αναφορές από δεκάδες μάρτυρες και άλλα δεδομένα.

Μαριούπολη - Θέατρο - καταστροφές

Η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία συμπέρανε, έπειτα από εκτενή έρευνά της, ότι ο βομβαρδισμός θεάτρου τη 16η Μαρτίου στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, την ευθύνη για τον οποίο προσάπτει στον ρωσικό στρατό, αποτελούσε έγκλημα πολέμου. 

Η οργάνωση συγκέντρωνε επί τρεις μήνες στοιχεία για το επεισόδιο και παρουσιάζει τα ευρήματά της σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα. 

Στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται δηλώσεις 52 αυτοπτών μαρτύρων, 28 από τους οποίους βρίσκονταν μέσα στο θέατρο ή στη συνοικία όταν έγινε ο βομβαρδισμός. 

«Έπειτα από μήνες εντατικής έρευνας, ανάλυσης δορυφορικών εικόνων και συνεντεύξεων με δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, συμπεράναμε ότι το πλήγμα ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», συνόψισε η Ανιές Καλαμάρ, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

 Θέατρο - Μαριούπολη

Η ΜΚΟ θεωρεί σχεδόν απόλυτα σίγουρο πως ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη έριξαν δύο βόμβες 500 κιλών στο κτίριο, που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο άμαχοι, τη 16η Μαρτίου. Αναφέρει ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν βαριά.

Ο αριθμός των θυμάτων στον οποίο αναφέρεται η Αμνηστία είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που είχαν δώσει οι ουκρανικές αρχές, που μίλαγαν για τουλάχιστον 300 νεκρούς. Η οργάνωση εξηγεί πως μεγάλος αριθμός αμάχων έφυγε από το θέατρο τις ημέρες πριν από την επίθεση. 

Οι περισσότεροι από όσους έμειναν είχαν καταφύγει στο υπόγειο ή άλλα προστατευμένα τμήματα του κτιρίου με αποτέλεσμα να μην σκοτωθούν από τις εκρήξεις, εξηγείται στην έκθεση.

 Μαριουπολη - Θέατρο - άμαχοι

Ειδικοί που συμβουλεύτηκε η ΜΚΟ είπαν ότι η υπόθεση που διατύπωσε η Μόσχα, ότι έγινε έκρηξη στο εσωτερικό του θεάτρου που προκάλεσαν ουκρανοί ακροδεξιοί δεν στέκει και ότι οι ζημιές οφείλονταν σε αεροπορικό βομβαρδισμό. Ήδη τότε οι αιθέρες της Μαριούπολης βρίσκονταν «υπό ρωσικό έλεγχο» και δεν επιχειρούσαν ουκρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, σύμφωνα με την Αμνηστία.

Η οργάνωση υπενθυμίζει πως μπροστά στο κτίριο ήταν γραμμένη, με μεγάλα λευκά γράμματα ώστε να είναι ορατή από τον αέρα, η λέξη «παιδιά», στα ρωσικά. 

Χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό, επιχείρησης που τερματίστηκε στα μέσα Μαΐου, όταν καταλήφθηκαν οι τελευταίες ουκρανικές θέσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Βοιωτία: βρέθηκε νεκρός στο φράγμα Μαυρογείας

Power Pass: ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση

Λιβύη: Πέθαναν από δίψα, ενώ διέσχιζαν την έρημο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου – Κύκλος επαφών στην ΟυάσινγκτονΣήμερα 08:23 | Ειδήσεις

Αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο δεκαήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, με αφετηρία τη σημερινή του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.


 


 


 


 

EuroΒasket: Έφτασαν στην Ελλάδα οι «χάλκινοι» - Θερμή υποδοχή της Εθνικής Ομάδας (εικόνες)Σήμερα 14:39 | Ειδήσεις

Την Εθνική Ομάδα μπάσκετ υποδέχθηκε πλήθος κόσμου, με χαμόγελα και λουλούδια.

Γλυκερία στο Πρωινό ΑΝΤ1: Δεν υπήρχε λόγος να γίνει όλη αυτή η ανθρωποφαγία εναντίον μουΣήμερα 11:56 | Ειδήσεις

"Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Αν είχα επιλογή, δεν θα πήγαινα", είπε μεταξύ άλλων η Γλυκερία, για τη συναυλία της στο Ισραήλ.

Υπόθεση Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον Δεστεμπασίδη και 33 στη Μαραγγέλη με τριετή αναστολήΣήμερα 12:03 | Ειδήσεις

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και στους δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρες.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία της Πόπης Σεμερτζίδου και συγγενών της15:32Χανιά: Συνελήφθη άνδρας για εμπρησμούς σε κάδους και ξερά χόρτα15:17Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός άνδρα στα νερά του Θερμαϊκού15:03EuroΒasket: Έφτασαν στην Ελλάδα οι «χάλκινοι» - Θερμή υποδοχή της Εθνικής Ομάδας (εικόνες)14:49Τεντόγλου: Με ένα άλμα στον τελικό – Πήδηξε στα 8.17 μέτρα14:35Φωτιά στα Καμένα Βούρλα – Επιχειρούν 3 εναέρια14:21Βουλή - ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξελέγη το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής14:07Πάπας Λέων: Αν ο πλούτος είναι το μόνο που μετράει, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα13:53Λάρισα: Η Σοφία Ζαχαράκη στον αγιασμό του πρώτου ΕΠΑΛ σε σωφρονιστικό κατάστημα (εικόνες)13:40Novartis – Σαμαράς: Να αποκαλυφθούν και οι ηθικοί αυτουργοί της σκευωρίας13:26Χαλκιδική: Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία13:13Κόστα: Συγχαρητήρια για όσα έκανε η Ελλάδα την τελευταία 10ετια12:59Παναθηναϊκός: Επίσημα "διαζύγιο" με τον Ρουί Βιτόρια12:46Γλυκερία στο Πρωινό ΑΝΤ1: Δεν υπήρχε λόγος να γίνει όλη αυτή η ανθρωποφαγία εναντίον μου12:32Υπόθεση Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον Δεστεμπασίδη και 33 στη Μαραγγέλη με τριετή αναστολή12:18Μητσοτάκης: Στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα δεν μπορούν να συμμετέχουν χώρες που μας απειλούν με πόλεμο12:04Πέτρος Κουσουλός στο Πρωινό ΑΝΤ1: Έρχονται νέες αποκαλύψεις στην εκπομπή11:50Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Κίνα για το TikTok11:36Το Κατάρ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να έχει "δύο μέτρα και δύο σταθμά" και να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ11:22Novartis: Ένοχοι ο "Μάξιμος Σαράφης" και η "Αικατερίνη Κελέση"11:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο