LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Ιουνίου 2022 08:03 | Ανανέωση: 30 Ιουνίου 2022 08:38

Ουκρανία: ρωσικοί βομβαρδισμοί και “στενός κλοιός” σε πολλές περιοχές

Αδιάκοπα συνεχίζεται το “σφυροκόπημα” από τις δυνάμεις της Μόσχας, επιφέροντας θανάτους, τραυματισμούς και τεράστιες καταστροφές. Υπό πολιορκία η Λισιτσάνσκ.


 


 


 


 

Ουκρανία - βομβαρδισμός - πύραυλος

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη πως κατάφεραν νέες βαριές απώλειες στον ουκρανικό στρατό και σφίγγουν τον κλοιό στη Λισιτσάνσκ. Οι χθεσινές μάχες παρέμειναν επικεντρωμένες στο Ντονμπάς, ωστόσο ρωσικοί πύραυλοι επληξαν επίσης με ασυνήθιστη ένταση αρκετές άλλες περιοχές της Ουκρανίας.  

Το Κίεβο έκανε λόγο για πολλά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο. 

Σύμφωνα με τη Μόσχα, μόλις 30 από τα μέλη ουκρανικής μονάδας με 350 στρατιωτικούς επέζησαν έπειτα από μάχη για διυλιστήριο πετρελαίου στη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια Λουγκάνσκ.

AP - Ουκρανία - Κρεμεντσούκ - πυραυλική επίθεση - εμπορικό κέντρο

Εξάλλου, οι ρωσικές δυνάμεις ανέφεραν πως κατέστρεψαν «κέντρο εκπαίδευσης για ξένους μισθοφόρους» κοντά στη Μικολάιφ, πόλη της νότιας Ουκρανίας, καθώς και τέσσερα κέντρα διοίκησης. 

Νωρίτερα χθες, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην πόλη αυτή, σύμφωνα με τις ουκρανικές τοπικές αρχές. 

Ακόμη, η Μόσχα ανέφερε πως 100 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού καταστράφηκε σε μάχες κοντά στην Πιτόμνικ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Παρά τις ανακοινώσεις αυτές της Μόσχας, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός σημείωσε εδαφικά κέρδη.

Έπειτα από έξι ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην πόλη Ντνίπρο προχθές Τρίτη, σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας από τα συντρίμμια κτιρίου που χτυπήθηκε, ανέφερε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, μέσω Telegram.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν πως βομβαρδίστηκε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ με 20 αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Η Δύση καταδίκασε την επίθεση αυτή. Η Ρωσία ανέφερε πως πύραυλος που εκτόξευσαν οι δυνάμεις της προκάλεσε πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο, αλλά επέμεινε στο ότι στόχος ήταν στρατιωτική εγκατάσταση όπου αποθηκεύονταν δυτικά όπλα και πυρομαχικά. 

Ουκρανία - φωτιά

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως είναι πιθανό ο ρωσικός στρατός να μην είχε στόχο πολιτική εγκατάσταση, σχολιάζοντας ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν είναι τόσο ακριβείς. Ωστόσο μέσω Twitter, τόνισε πως η Ρωσία μοιάζει να έχει πάρει απόφαση πως στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας θα προκαλούνται παράπλευρες απώλειες. 

Στη Χερσώνα, η φιλορωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να οργανώσει δημοψήφισμα προκειμένου η περιοχή να γίνει «πλήρως» μέρος της Ρωσίας. Η ουκρανική κυβέρνηση περίμενε εδώ και καιρό την εξέλιξη αυτή στη Χερσώνα, υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές Μαρτίου. Παρόμοιες διαδικασίες οργανώθηκαν για να νομιμοποιηθεί η κατάληψη και η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και στις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν από την Τρίτη, ο δήμαρχος της Χερσώνας, ο Ιχόρ Κολιχάγεφ, συνελήφθη από τον ρωσικό στρατό. Συνεργάτιδά του μίλησε για «απαγωγή».

Παρά τις σφοδρές εχθροπραξίες, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας προχώρησαν στην ανταλλαγή σχεδόν 300 αιχμαλώτων χθες. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, ανάμεσά τους ήταν 95 μαχητές που βρίσκονταν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. 

Ουκρανία - Αζοφσταλ - εκκένωση - παράδοση - Ουκρανοί μαχητές

Ενώ η προσοχή ήταν στραμμένη χθες στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη χθες, η Συρία, σύμμαχος της Ρωσίας, έκανε την απροσδόκητη ανακοίνωση πως αναγνώρισε επίσημα τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ. Είναι μόλις η δεύτερη χώρα που προχωρά στην κίνηση αυτή. 

Αντιδρώντας, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Δαμασκό.

Ειδήσεις σήμερα:

Βοιωτία: βρέθηκε νεκρός στο φράγμα Μαυρογείας

Power Pass: ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση

Παπαδόπουλος: Η Πισπιρίγκου θρηνεί για τρία παιδιά - Δεν έχει σχέση με τους θανάτους τους

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πεσκόφ: Η Ρωσία συμφωνεί με πολλές από τις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ14:44Μπλόκα Αγροτών: Live ο χάρτης των κινητοποιήσεων14:30Πιερρακάκης: Στόχος μας είναι πολύ σύντομα να μην είμαστε η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη14:16Έληξε ο αποκλεισμός στο λιμάνι του Βόλου - Επιστροφή των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας14:02Μπλόκο της αστυνομίας στους αγρότες - Δεν τους αφήνουν να πλησιάσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου13:48Υπόθεση Novartis - Γεωργιάδης: Οι δύο κατηγορούμενοι έπαιξαν, ως όργανα, βασικούς ρόλους σε μια σκευωρία13:34ΕΕ: Η κομισιόν ενέκρινε νέο κλιματικό στόχο μέχρι το 204013:20Ηράκλειο - Αγρότες: Προχώρησαν σε κατάληψη κτιρίου της ΑΑΔΕ13:06Υπουργείο Ανάπτυξης: Διακινείται ψευδεπίγραφο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δωρεάν πακέτο γιορτών12:52Συνάντηση Μητσοτάκη με Αλγερινό ΥΠΕΞ: Αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Αλγερίας12:38Θεσσαλονίκη: Σύλληψη οπαδού ομάδας - Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλο και φωτοβολίδες12:24Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στα Χανιά12:10Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί των αγροτοκτηνοτροφικών μπλόκων σε 4 τελωνεία της Μακεδονίας11:56Στο λιμάνι του Βόλου οι αγρότες της Θεσσαλίας (εικόνες)11:42Μαρόκο: Αναφορές για 19 νεκρούς από κατάρρευση δύο κτηρίων 11:28Σε τέσσερα σημεία παραμένει αποκλεισμένη η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας11:14Δωρεάν φάρμακα και προληπτικές εξετάσεις για την παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία11:10Θεσσαλονίκη: O χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Μακεδονία10:56Παντελής Παντελίδης - Η Μίνα Αρναούτη στο "Πρωινό": Η κοινωνία έβγαλε όλο τον σεξισμό και τα στερεότυπα, που έχει, πάνω μου10:42Βόλος: Αστυνομικός κλήθηκε σε σπίτι και μαχαιρώθηκε από διαρρήκτη 10:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο