LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Ιουνίου 2022 19:17 | Ανανέωση: 27 Ιουνίου 2022 21:10

Επιδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις: άνοιξε η πλατφόρμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Σε εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0".

Ταμείο Ανάκαμψης - Ελλάδα 2.0

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν ότι έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα (https://digitalsme.gov.gr) για τις αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Πρόκειται για έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 445.000.000 ευρώ.

Η δράση υλοποιείται σύμφωνα με όσα ορίζονται σε Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Η δράση, που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. (εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης), αφορά στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) της χώρας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής, εμπορικής και διοικητικής τους λειτουργίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν επενδύσεις σε τεχνολογίες και υπηρεσίες, που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα σε: ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονικές πωλήσεις και εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, συστήματα τηλεργασίας, επιχειρηματική αναλυτική, αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, τεχνητή νοημοσύνη, διαδίκτυο των πραγμάτων, παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, συστήματα κυβερνοασφάλειας, υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, υποδείγματα και λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.

Η δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αγορά/αξιοποίηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και τη γενικότερη υποστήριξή τους για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, κατανέμεται σε τρία επιμέρους προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:

  • Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MμE» 
  • Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»
  • Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές».

Το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία MμE», ύψους 180 εκατ. ευρώ, παρέχει επιταγές (vouchers), που θα διατεθούν για την απόκτηση – μέσω αγοράς ή μίσθωσης – νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)  της χώρας, μέσα από τη χρήση διαφόρων ψηφιακών εργαλείων.

Μέσω του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα επιδοτηθούν ψηφιακές επενδύσεις, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ύψους από 200.000 έως 2 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών cloud.

Τέλος, με το πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές», ύψους 165 εκατ. ευρώ, ενισχύεται η υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε: «Όταν πριν ένα χρόνο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στην πρόεδρο της Επιτροπής το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0”, είχαμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, με τη στήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορεί να αλλάξει υπόδειγμα. Με μια συμπαγή στρατηγική και με έξυπνη μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης, η δημιουργικότητα των Ελλήνων αναδεικνύεται και ενισχύεται στις περισσότερες πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας. Στο “κατώφλι” της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, οι επιχειρήσεις στηρίζονται, προκειμένου να αποκτήσουν καινοτόμα εργαλεία και να πρωτοπορήσουν στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι από τις πλέον εμβληματικές δράσεις που υλοποιούνται με πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Τα τρία προγράμματα που την απαρτίζουν, κι άνοιξαν για υποβολή αιτήσεων, έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 445 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από την πρωτοβουλία θα υπερβούν τις 200.000. Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται, με πράξεις, πως το “Ελλάδα 2.0” είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται στους πολλούς και στηρίζει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα».

Ειδήσεις σήμερα:

Χαϊδάρι: Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση λεωφορείου

Ρεγγίνα Μακέδου: στο νοσοκομείο ξανά μετά τη μεταμόσχευση

Τούρκος πολιτικός που άνοιξε τη σημαία στο Σύνταγμα: Η Ελλάδα συσσωρεύει όπλα στα νησιά μας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αττική: Σε ποιους Δήμους θα παραμείνουν κλειστά, εκτάκτως, τα σχολεία09:02Πειραιάς: Όχημα έχασε τον έλεγχο κι έπεσε στο λιμάνι08:48Ρωσία: Προειδοποιεί για αντίποινα σε περίπτωση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων 08:34Γλυφάδα: Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια (βίντεο)08:20Κίνηση στους δρόμους: Χάος σε κέντρο και Κηφισό προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση08:06Τζουμέρκα: Σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία - "Ανά 100 μέτρα υπάρχει κατολίσθηση", λέει κάτοικος στο Καλημέρα Ελλάδα07:52Περιστέρι: Φωτιά σε διαμέρισμα - Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα07:38Τυμπάκι: Κλειστά το Γυμνάσιο και το Λύκειο για την κηδεία του 19χρονου Ραφαήλ07:24Λευκός Οίκος: Πέθανε η εθνοφρουρός που τραυματίστηκε από πυροβολισμούς07:10Πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ: 94 νεκροί και 76 τραυματίες06:56Προϋπολογισμός 2026: Μετατίθεται κατά μία μέρα η συζήτηση και ψήφιση του06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Νοεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:14Europa League: Συνεχίζονται οι νίκες για το "τριφύλλι"00:14Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Νίκη… χρυσάφι για την “Ένωση” (βίντεο)00:04Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και απειλές 23:47Σούπερμαν: Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης κόμικ πουλήθηκε έναντι αστρονομικού ποσού23:35Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Το γκολ με το οποίο προηγήθηκε η “Ένωση”23:21Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα23:07Ολλανδία: Ενισχύεται με 100 ραντάρ για την ανίχνευση drones22:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο