LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 22 Ιουνίου 2022 15:45 | Ανανέωση: 22 Ιουνίου 2022 16:41

Ηeat Alert - Δήμος Αθηναίων: Το νέο σύστημα ενημέρωσης για τον καύσωνα

Πληροφορίες για την έγκαιρη προειδοποίηση και προστασία των κατοίκων από τους καύσωνες θα παρέχει ο Δήμος Αθηναίων.

καύσωνας
Άμεση ενημέρωση για τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν κάθε φορά στην Αθήνα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προφύλαξη των κατοίκων, παρέχει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του «Heat Alert».

Μαζί με τη Σεβίλλη, η ελληνική πρωτεύουσα υιοθετεί ένα πρωτότυπο σύστημα, ταξινομώντας τους καύσωνες σε τέσσερις κατηγορίες υψηλών θερμοκρασιών και ενημερώνοντας τους πολίτες ανάλογα με τα δεδομένα επικινδυνότητας, ώστε να προφυλάσσονται αποτελεσματικά από το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας κατά τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών. Η ανάπτυξη του αλγορίθμου* πραγματοποιήθηκε ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών δεδομένων καιρού, σε διάστημα δύο δεκαετιών, και δεδομένων θνησιμότητας.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης των υψηλών θερμοκρασιών, χωρίζεται ως εξής:

  • Κατηγορία 0: Υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία ευάλωτων ατόμων
  • Κατηγορία 1: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη – Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα
  • Κατηγορία 2: Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε προφυλάξεις – Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα
  • Κατηγορία 3: Ακραίες θερμοκρασίες: Σημαντικός κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις

Σημειώνεται ότι μέσω της κατηγοριοποίησης δεν παρέχονται μόνο μετεωρολογικά δεδομένα, αλλά έχει συνυπολογιστεί ο κίνδυνος, τον οποίο μπορεί να διατρέχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας από την ακραία ζέστη.

Για την πρωτοβουλία αυτή, ο δήμος Αθηναίων συνεργάστηκε με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, καθώς και με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το οποίο άντλησε τα απαραίτητα δεδομένα, μέσω της ομάδας του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου.

«Στον Δήμο Αθηναίων, εστιάζουμε σε καινοτόμες λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη και να προστατεύσουμε τους κατοίκους και ειδικά τους πιο ευάλωτους από τις συνθήκες καύσωνα. Από σήμερα, οι Αθηναίοι μπορούν να ενημερώνονται έγκαιρα και αποτελεσματικά για τους κινδύνους των επερχόμενων καυσώνων, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλαχθούν», τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Kαι προσθέτει: «Παράλληλα με τις δράσεις που ενεργοποιούμε κατά της ακραίας ζέστης, έχουμε καταρτίσει και ένα πλήρες σχέδιο για την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των θερμοκρασιών με τη χρήση ψυχρών υλικών, και κυρίως με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, που προσφέρουν “ανάσες” δροσιάς: Από πολύ μικρούς, όπως τα εννέα πάρκα “τσέπης” που έχουμε ήδη δημιουργήσει σε ισάριθμες γειτονιές της Αθήνας έως τη Διπλή Ανάπλαση, ένα έργο πνοής για την Αθήνα στην πιο επιβαρυμένη, από ζέστη, περιοχή της, τον Ελαιώνα», καταλήγει.

κατηγοριοποιηση καυσωνων - Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πλήρες σχέδιο δράσεων κατά των υψηλών θερμοκρασιών. Τα μέτρα για την προστασία των πολιτών, περιλαμβάνουν:

  • Heat Alert μέσω μηνυμάτων, με πληροφορίες για την έγκαιρη προειδοποίηση και προστασία των κατοίκων από τους καύσωνες.
  • Λειτουργία Γραμμής Βοήθειας [210-3638049] από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων με πληροφορίες και υποστήριξη των κατοίκων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (ώρες: 08:30 – 19:30).
  • Αναλυτική ενημέρωση στη νέα σελίδα του Δήμου Αθηναίων https://coolathens.cityofathens.gr/ με στόχο την προστασία και υποστήριξη των κατοίκων της πόλης κατά των υψηλών θερμοκρασιών.
  • Εφαρμογή για κινητά “EXTREMA Global” με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο “προσωποποιημένου ρίσκου” κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Περιλαμβάνονται: Χάρτης με τα κοντινότερα σημεία για δροσιά, οι πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό, πληροφορίες για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, κατάλληλα εξοπλισμένα βαν θα κυκλοφορούν στις πιο ζεστές γειτονιές της Αθήνας, τις περιόδους του καύσωνα, με δροσερό νερό και υποστήριξη σε περίπτωση θερμοπληξίας.
  • Επεκτείνεται το ωράριο στις κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας κατά τις ημέρες του καύσωνα, από τις 08.00 έως τις 20.00.
  • Υποστήριξη σε άτομα τρίτης ηλικίας μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακραίας ζέστης μέσα στο σπίτι. Επέκταση του προγράμματος με συμμετοχή εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
  • Σεμινάρια επιμόρφωσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προς όλους τους υπαλλήλους Υγείας του Δήμου Αθηναίων και τους υπαλλήλους που απασχολούνται στις Λέσχες Φιλίας και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καυσώνων στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών.

Aπό πέρυσι το καλοκαίρι, o Δήμος Αθηναίων όρισε επικεφαλής για την Αντιμετώπιση της Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) την καθηγήτρια Ελένη Μυριβήλη, με στόχο τον σχεδιασμό δράσεων κατά της ακραίας ζέστης.

*Τα κλιματικά δεδομένα της Αθήνας προέρχονται από τo διεθνές dataset ERA5, συλλογικών αναλυτικών δεδομένων από την δεκαετία του 1950, ενώ τα στοιχεία θνησιμότητας που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του συστήματος κατηγοριοποίησης, παρασχέθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδήσεις σήμερα:

Πήραν ταξί επειδή είχαν πιει και…τράκαραν (εικόνες)

Ηνωμένο Βασίλειο – Πληθωρισμός: Ρεκόρ 40ετίας

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Νέα αύξηση στις τιμές τους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)Σήμερα 13:11 | Ειδήσεις

"Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)Σήμερα 09:47 | Τοπικά Νέα

Ασυνήθιστες εικόνες για τέτοια εποχή, με την περιοχή "ντυμένη στα λευκά", είδαν το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι και επισκέπτες στο Πετρούλι. Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρεςΣήμερα 10:49 | Ειδήσεις

Δυναμικά και με ισχυρό ενδιαφέρον ξεκίνησε το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” του Yπ. Κοινωνικής Συνοχής. Οδηγός για τους δικαιούχους και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!Σήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε εξώδικο που έστειλε η χήρα του άτυχου εθελοντή, που πέθανε ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο. "Απίθανη" είναι η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: παιδί παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι14:09Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41Αγρίνιο: 15χρονη χτυπούσε την αδερφή της μέχρι να λιποθυμήσει13:28“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)13:15Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο