LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 20 Ιουνίου 2022 21:30

Αλόννησος - Άγιος Πέτρος: Εικόνες από την έρευνα στον βυθισμένο αρχαίο οικισμό

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την έρευνα στο βυθισμένο νεολιθικό οικισμό του Αγίου Πέτρου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - ΝΗΣΙΔΑ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ - ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Ολοκληρώθηκε διερευνητική υποβρύχια έρευνα στο βυθισμένο τμήμα του Νεολιθικού οικισμού του Αγίου Πέτρου που βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο της Κυρά-Παναγιάς, βόρεια της Αλοννήσου. Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, πρόκειται για μια σημαντική θέση στο νησιωτικό Αιγαίο, τα ευρήματα της οποίας δίνουν ολοκληρωμένη αρχαιολογική εικόνα των πρώτων γεωργικών ομάδων που εγκαθίστανται μόνιμα στον ελλαδικό χώρο λίγο πριν το 6.000 π.Χ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος που υλοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και του Τομέα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Βασικός στόχος της αρχαιολογικής υποβρύχιας διερεύνησης, ήταν η αποτύπωση της εικόνας που παρουσιάζει σήμερα το βυθισμένο, λόγω της σταδιακής ανόδου της θαλάσσιας στάθμης, τμήμα του Νεολιθικού οικισμού, η καταγραφή των αρχαιολογικών καταλοίπων που διατηρούνταν μέχρι σήμερα και η εκτίμηση για τη μελλοντική ανασκαφική τους διερεύνηση. Τα αποτελέσματα της ενάλιας έρευνας τεκμηριώνουν το ερευνητικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η προγραμματισμένη για τα επόμενα χρόνια συστηματική υποβρύχια ανασκαφική διερεύνηση του χώρου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - ΝΗΣΙΔΑ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ - ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Όπως επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση, ήταν ιδιαίτερα σημαντικός ο εντοπισμός ορατών ανθρωπογενών καταλοίπων (τεχνικοί λιθοσωροί, τοίχοι και κεραμική), σε βάθος 5-7μ, η φύση των οποίων αναμένεται να αποσαφηνιστεί στο πλαίσιο ανασκαφικής έρευνας που προγραμματίζεται για το 2022. Το ίδιο ενδιαφέρουσα ήταν και η διαπίστωση της διατήρησης αρχαιολογικών επιχώσεων, κυρίως κάτω από τον αμμώδη πυθμένα, όπως προκύπτει από τα δείγματα πυρηνοληψίας που λήφθηκαν.

Η δυνατότητα που προσφέρει η ενάλια έρευνα στον Αγ. Πέτρο, τον πρωϊμότερο βυθισμένο νησιωτικό οικισμό του Αιγαίου, αναμένεται να αναδείξει σημαντικές πλευρές της ζωής των πρώτων κοινοτήτων και της ναυσιπλοΐας στα νησιά του Αιγαίου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - ΝΗΣΙΔΑ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ - ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν, από το ΑΠΘ, οι Ν. Ευστρατίου, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, επικεφαλής, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, οι Α. Σωτηρίου, αρχαιολόγος - δύτης, προϊστάμενος του ΤΕΑΕΤΔΑ της ΕΕΑ, διευθυντής  και Χ. Νιζαμίδης, οδηγός-δύτης, υπεύθυνος καταδύσεων. Επίσης, Α. Χαλκιώτη, Β. Ιβρου, Λ. Γιατσιάτσου, Ο. Κουκουσιούρα, Π. Μπιτσικώκος, Θ. Μουρατίδης, Π. Τοκμακίδη, Κ. Παπαδημητρίου, Α. Κτίστης.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - ΝΗΣΙΔΑ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ - ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με χορηγία των Marco Bellacci (Κτήμα Μάρκο, Αλόννησος) και Merck Merkuriadis (Hipgnosis Songs Fund, UK).

Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων: Ο Σισσέ της Σάμου κινδυνεύει με απέλαση

Παράνομη υιοθεσία – Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι

Αισχροκέρδεια: Πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο