Γλυπτά του Παρθενώνα – Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Να γίνει συμφωνία με την Ελλάδα
Δήλωση για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC.
Ο Όσμπορν είπε πως, πρέπει να γίνει συμφωνία με την Ελλάδα.
«Πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο το προσεγγίσουμε αυτό το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς ένα φορτίο, χωρίς κόκκινες γραμμές… Οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία», είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.
Όταν ερωτήθηκε εάν μερικά από τα Γλυπτά θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά θα επέστρεφαν στο Λονδίνο», ο Όσμπορν είπε ότι «αυτό το είδος της διευθέτησης» μπορεί να είναι κατάλληλο, αν και δεν μπορεί «να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων: 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα μάρμαρα, τα οποία απέσπασε το 1802 από τον Παρθενώνα ο βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν, ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αγγλικού ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014.
Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε αναφανδόν το Βρετανικό Μουσείο, τάχθηκε τον Ιανουάριο υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πίεση αυξάνεται γενικότερα επί των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσμών για να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί την εποχή της αποικιοκρατίας. Πέρυσι, για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επέστρεψε επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκκορα το οποίο είχε λεηλατηθεί πριν από έναν αιώνα. Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται προς το παρόν να ακολουθήσει αυτή την οδό.
Η απάντηση του Δημήτρη Παντερμαλή
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως «το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα Γλυπτά, χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του».
Σε δήλωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέρει: «Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να γίνονται παιχνίδι επικοινωνιακού χαρακτήρα, ούτε να αντιμετωπίζονται ως «photo opportunity» προεκλογικής κατανάλωσης. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου κάτω από τον μανδύα των «συζητήσεων μεταξύ λογικών ανθρώπων, χωρίς προαπαιτούμενα και κόκκινες γραμμές» ουσιαστικά επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής πλευράς για προσωρινό δανεισμό, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1984 δίνουν διαρκή αγώνα, στη βάση της γραμμής που χάραξε η Μελίνα Μερκούρη, για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την αμετάκλητη επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο στον τόπο τους που είναι η Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα και με τις θεμελιώδεις αρχές της UNESCO. Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση. Θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο, επαναφέροντας το ζήτημα του προσωρινού δανεισμού που είχε θέσει ατυχέστατα ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές. Ένα τέτοιο επιζήμιο ενδεχόμενο αποτελεί «μη λύση», ικανοποιεί τις πάγιες θέσεις της Βρετανίας και ενταφιάζει το αίτημα για την οριστική επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε ευθεία αντίθεση με ομόθυμο το λαϊκό αίσθημα και την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Δεν δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτήτη αυτόν που τα υπεξαίρεσε από το ιστορικό τους σπίτι».
Ερντογάν: Κομπάρσος η Ελλάδα, θα πάθει ό,τι και στο παρελθόν
ΣΕΒ - Τσίπρας: Άμεση αλλαγή στρατηγικής για μία νέα αρχή στην Ελλάδα
Κομοτηνή - Θάνατος αθλήτριας: Απαντήσεις θα δώσει το ρολόι που μετρούσε τους παλμούς της