LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 12 Ιουνίου 2022 21:22

Άνοια: Αυξημένος ο κίνδυνος για ανθρώπους σε κοινωνική απομόνωση

Οι κοινωνικά απομονωμένοι βρέθηκαν να έχουν λιγότερη φαιά ουσία στις εγκεφαλικές περιοχές που εμπλέκονται στη μάθηση και στη σκέψη.

ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ - ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με 26% αυξημένο κίνδυνο άνοιας, δείχνει μια νέα βρετανο-κινεζική επιστημονική μελέτη. Επιπλέον, οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν μικρότερο όγκο σε ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με τις γνωστικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Φουντάν της Σαγκάης, Κέιμπριτζ και Γουόρικ, με επικεφαλής τον δρα Τζιανφένγκ Φενγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 463.000 ανθρώπους στη Βρετανία με μέση ηλικία 57 ετών στην αρχή της μελέτης, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν επί 12 χρόνια περίπου. Από αυτούς, οι 41.886 ή το 9% θεωρήθηκαν κοινωνικά απομονωμένοι και οι 29.036 ή το 6% ένιωθαν μοναξιά.

Στη διάρκεια της έρευνας σχεδόν 5.000 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην κοινωνική απομόνωση από συγγενείς και φίλους και στην πιθανότητα άνοιας, κάτι που δεν ίσχυε στον ίδιο βαθμό στην περίπτωση της μοναξιάς, καθώς στο μεγαλύτερο βαθμό (σε ποσοστό 75%) είναι η κατάθλιψη που συνοδεύει τη μοναξιά - και όχι η ίδια η μοναξιά - που εξηγεί τη σχέση μοναξιάς-άνοιας.

Η μοναξιά αποτελεί ένα υποκειμενικό αίσθημα απομόνωσης, ενώ η κοινωνική απομόνωση είναι μια αντικειμενική κατάσταση. Οι κοινωνικά απομονωμένοι βρέθηκαν να έχουν λιγότερη φαιά ουσία στις εγκεφαλικές περιοχές που εμπλέκονται στη μάθηση και στη σκέψη, κάτι που δείχνει ότι η κοινωνική απομόνωση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για επερχόμενη άνοια.

"Η κοινωνική απομόνωση αποτελεί σοβαρό αλλά παραγνωρισμένο πρόβλημα δημόσιας υγείας, που συχνά σχετίζεται με τα γηρατειά. Εν μέσω της πανδημίας Covid-19, η κοινωνική απομόνωση, δηλαδή η αποκοπή από τα κοινωνικά δίκτυα, εντάθηκε. Είναι έτσι πιο σημαντικό από ποτέ να εντοπίζουμε τους ανθρώπους που είναι κοινωνικά απομονωμένοι και να τους βοηθάμε να συνδεθούν ξανά με την κοινότητα τους", δήλωσε ο Φενγκ.

"Οι άνθρωποι που αναφέρουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης, έχουν σημαντικές διαφορές στον όγκο του εγκεφάλου τους, που σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία και την άνοια. Δεδομένων αυτών των ευρημάτων της μελέτης μας, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να συνιστά πρώιμο δείκτη για αυξημένο κίνδυνο άνοιας", πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Ο θανατοποινίτης Φρανκ Άτγουντ και τα γράμματα που του έστελνε (βίντεο)

Αιτωλοακαρνανία: Ψαράδες τάισαν καρχαρία που πλησίασε τη βάρκα τους (εικόνες)

Τροχαίο - Χαλκιδική: Θρήνος για τον 18χρονο που σκοτώθηκε

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκτάκτως στο νοσοκομείο η Ρούλα Πισπιρίγκου - Το αυτοάνοσο που πάσχει έχει αρχίσει να επηρεάζει ζωτικά όργαναΣήμερα 10:00 | Ειδήσεις

«Έχει χάσει 30 κιλά και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τριχωτού της κεφαλής της», αποκάλυψε η δικηγόρος της στο "Πρωινό"

Έκρηξη έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μπουρνάζι (βίντεο)Σήμερα 07:10 | Ειδήσεις


Ο χώρος έχει αποκλειστεί από τους Αστυνομικούς οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού η δίκη για εγκληματική οργάνωσηΣήμερα 07:03 | Ειδήσεις

Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί 147 άτομα, αντιμέτωποι οι περισσότεροι με βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή και δράση τους σε εγκληματική ομάδα.

Προσωπικός αριθμός - Λήγει σήμερα η προθεσμία για την έκδοσή του από τους πολίτεςΣήμερα 07:47 | Ειδήσεις

Τα βήματα που απαιτούνται για την έκδοση του. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:54Ληστεία στο Διδυμότειχο - Μαχαίρωσε τον ιδιοκτήτη και έφυγε με τις εισπράξεις10:40Η λεβεντογέννα Κρήτη δεν είναι βεντέτα, είναι μαντινάδα και παράδοση10:26Εκτάκτως στο νοσοκομείο η Ρούλα Πισπιρίγκου - Το αυτοάνοσο που πάσχει έχει αρχίσει να επηρεάζει ζωτικά όργανα10:12Θεσσαλονίκη: Έκλεβε επί 6 χρόνια ρεύμα09:58Ηράκλειο: Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια των Καλών Λιμένων09:44Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ξάνθη09:30Φονικό πέρασμα του τυφώνα Καλμάγκι από τις Φιλιππίνες09:16Φοιτητές “πιάστηκαν” να χρησιμοποιούν ΑΙ και απολογήθηκαν με ΑΙ09:02Μέγαρο Μαξίμου - Συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρέσβη των ΗΠΑ08:48Ο Ζοχράν Μαμντάνι εξελέγη ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης08:34Χωρίς ταξί σήμερα η Αττική 08:20ΗΠΑ: Τουλάχιστον 7 νεκροί σε συντριβή αεροσκάφους μεταφοράς φορτίων08:06Προσωπικός αριθμός - Λήγει σήμερα η προθεσμία για την έκδοσή του από τους πολίτες07:52Πειραιάς: Συνελήφθησαν τρία άτομα ως μέλη κυκλώματος ναρκωτικών07:38Έκρηξη έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μπουρνάζι (βίντεο)07:24Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού η δίκη για εγκληματική οργάνωση07:10Αθήνα: Συνελήφθη 37χρονος για κατοχή όπλου06:56Με Μπακασέτα η αποστολή του Παναθηναϊκού για Μάλμε 06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Νοεμβρίου06:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο