LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Ιουνίου 2022 18:25 | Ανανέωση: 10 Ιουνίου 2022 18:45

SEECP – Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Κατ’ ιδίαν συζητήσεις είχε ο Πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των βαλκανικών κρατών.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Θεσσαλονίκη - ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Borut Pahor, με την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani και με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  Sefik Dzaferovic, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασιας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP).

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία διατήρησης της διευρυνσιακής δυναμικής της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Είναι μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση γύρω από τα Δυτικά Βαλκάνια. Έγραψα ένα άρθρο στο Politico σήμερα όπου επεσήμανα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να είμαστε πιο πρόθυμοι, πιο ανοιχτοί και πιο ειλικρινείς στο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι το ένα θέμα που θα συζητηθεί σήμερα. Το άλλο θέμα στο οποίο θα εστιάσουμε είναι οι νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία, ιδίως στο θέμα της ενέργειας, δεδομένων όσων συνέβησαν με την Ουκρανία και την επιθυμία όλων να απεξαρτηθούν από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες όσο το δυνατό γρηγορότερα. Και βεβαίως είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας να υπάρχει σταθερότητα και ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός σε σύντομο διάλογο που είχε πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησης τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Θεσσαλονίκη - ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Νομίζω πως αυτό το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό. Το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων είναι ένα ζήτημα που αξίζει την προσοχή μας», ανέφερε  από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σλοβενίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας επιβεβαιώθηκε το πολύ υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ενέργειας.

Ελλάδα και Σλοβενία συνεργάζονται ήδη, σε επίπεδο ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεων στους Ευρωπαίους πολίτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Θεσσαλονίκη - ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενίσχυσης της συνεργασίας εντός ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και για την αποτροπή εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani διαπιστώθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, παιδείας, τουρισμού, αθλητισμού, υγείας και ψηφιοποίησης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σταθερή ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί διαχρονικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδας.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Θεσσαλονίκη - ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στη συνέχεια, ο  Πρωθυπουργός είχε κατ ‘ιδίαν συνάντηση με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Sefik Dzaferovic. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Charles Michel.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Θεσσαλονίκη - ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης - Θεσσαλονίκη - ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη χώρα και ενόψει της διεξαγωγής εθνικών εκλογών στις 2 Οκτωβρίου, τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης συναινετικών λύσεων με κύριο εργαλείο τον ουσιώδη και προσανατολισμένο στην επίτευξη αποτελεσμάτων πολιτικό διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ειδήσεις σήμερα:

Χανιά: βρέφος πέθανε λίγες ώρες μετά την γέννησή του

Αττική: Βρέθηκαν 507 κλεμμένα οχήματα σε έναν μήνα!

Γκάμπριελ Σλόνινα: Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι διεκδικούν τον 18χρονο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο