LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 06 Ιουνίου 2022 21:42

Σακελλαροπούλου: Ο Τσακυράκης υποστήριζε με πάθος ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι δικαίωμα “βαρέων βαρών”

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό σε συζήτηση στην Αρχαία Αγορά για τη νέα έκδοση του βιβλίου του Σταύρου Τσακυράκη «Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ».

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη απόψε και απηύθυνε χαιρετισμό στη συζήτηση που διοργανώθηκε στην Αρχαία Αγορά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, με αφορμή τη νέα έκδοση του βιβλίου του Σταύρου Τσακυράκη «Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ».

Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε χαρά και συγκίνηση για την παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου του Σταύρου Τσακυράκη "Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ", υπογραμμίζοντας ότι «η επανέκδοση αυτή, για την οποία θα ήθελα να συγχαρώ τις Επιστημονικές Εκδόσεις Κρήτης, καθώς καθιστά εκ νέου προσιτό στο κοινό ένα πολύ σημαντικό έργο, αποτελεί, πέρα από την επιστημονική και παιδευτική αξία της, μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη του αγαπημένου φίλου Σταύρου».

Αναφερόμενη στην αποψινή συζήτηση στην Αρχαία Αγορά, τόνισε ότι έχει ως επίκεντρο ένα θέμα που ιστορικά συνδέεται στενά με τον χώρο αυτό: την ελευθερία της έκφρασης και την ελεύθερη ανταλλαγή των ιδεών και υπενθύμισε ότι διεξάγεται στον χώρο που γεννήθηκε και άκμασε η αθηναϊκή δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι «θα ακούσουμε επιχειρήματα, ιδέες και αναλύσεις σε σχέση με ένα κομβικό στοιχείο της δημοκρατίας, το ατομικό και πολιτικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης».

Υποστήριξε, επίσης, ότι «Είναι γνωστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στο θέμα αυτό. Στην Αμερική, η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης είναι σχεδόν απόλυτη. Στην Ευρώπη αντίθετα, η κατοχύρωση του δικαιώματος στην πράξη προκύπτει μετά από στάθμιση με τα αντικρουόμενα δικαιώματα και συμφέροντα, όπως ο ιδιωτικός βίος, και γι' αυτό δέχεται περιορισμούς».

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

Τόνισε, ακόμη, ότι «Ο Τσακυράκης υποστήριζε με πάθος ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι το απόλυτο δικαίωμα, δικαίωμα "βαρέων βαρών", όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Θεμελιώδες, γιατί είναι το κατ' εξοχήν δικαίωμα που άπτεται της δημοκρατίας. Χωρίς ελευθερία του λόγου δεν υπάρχει δημοκρατία, ούτε ατομική ολοκλήρωση κι αυτό την κάνει ξεχωριστή. Οι πολίτες, έλεγε, έχουν δικαίωμα να ελέγχουν την εξουσία, ως απόρροια της λαϊκής κυριαρχίας. Και αυτό επιτυγχάνεται με την άσκηση κριτικής, όσο σφοδρή κι αν είναι αυτή. Τα κρατικά όργανα δεν έχουν τιμή και υπόληψη. Δεχόταν να συζητήσει μόνο το κατά πόσον έχουν χώρο ιδιωτικότητας. Είχε πει χαρακτηριστικά: "Έχω απόλυτο δικαίωμα να εκφράσω την καταφρόνησή μου προς κάθε κρατική αρχή: Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, τους πάντες". Σχετικές είναι και οι απόψεις του για την κριτική που πρέπει να δέχονται οι δικαστές: "την αντίληψη ότι ο δικαστής είναι τελικός κριτής κάθε απόφασης σε μια κοινωνία και συγχρόνως υπεράνω κριτικής, τη θεωρώ προβληματική για τη δημοκρατία"».

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε, ότι πέρα από τις κλασικές όψεις της προστασίας του δικαιώματος σε ένα φιλελεύθερο πολίτευμα, έχουν προσφάτως αναδειχθεί και άλλες, που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και ιδίως τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. «Το ζήτημα των fake news και της αντιμετώπισης της διασποράς ψευδών ειδήσεων, με παράλληλο σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, έχει μετατραπεί σε υπαρξιακό ζήτημα για την ίδια τη δημοκρατία, με γεωστρατηγικές μάλιστα διαστάσεις που πλέον δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Αντίστοιχα, η ελευθερία του λόγου σε μέσα όπως το twitter ή το facebook, θέτει σοβαρότατες προκλήσεις. Τα μέσα αυτά ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι ρυθμίζουν κυριαρχικά το περιεχόμενο που διακινείται σε αυτά ελέγχοντας την τήρηση των εσωτερικών κανόνων ορθής λειτουργίας τους. Η γνωστή υπόθεση του αποκλεισμού του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump από το twitter δείχνει πόσο ευαίσθητες είναι οι σταθμίσεις στο πεδίο αυτό και πόσο κρίσιμη η λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων, και για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων» σημείωσε η Πρόεδρος.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε σε κάποιες σκέψεις που συμπυκνώνουν την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου κατά την αμερικανική αντίληψη και μας παρακινούν να στοχαστούμε για τον ρόλο που πρέπει να έχει αυτή η ελευθερία στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. «Όπως είχε πει ο Δικαστής Brandeis στην ιστορική συγκλίνουσα γνώμη του στην υπόθεση Whitney v. California, η οποία σχολιάζεται εκτενώς στο βιβλίο, "[αυτοί που κατέκτησαν την ανεξαρτησία μας] πίστευαν ότι η ελευθερία του να σκέφτεσαι όπως θέλεις και να μιλάς όπως σκέφτεσαι είναι μέσα απαραίτητα για την ανακάλυψη και διάδοση της πολιτικής αλήθειας […] ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία είναι ένας απαθής λαός ότι ο δημόσιος διάλογος είναι πολιτικό καθήκον. Και αυτό θεωρούσαν ότι έπρεπε να αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αμερικανικού πολιτεύματος"» επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, ευχαρίστησε, εκτός από τον εκδοτικό οίκο, την Ιωάννα Τουρκοχωρίτη και τον Πάσχο Μανδραβέλη για τη συμβολή τους στη νέα αυτή έκδοση, η οποία προσφέρει το πολύτιμο αυτό έργο του Σταύρου Τσακυράκη και στις επόμενες γενιές που δεν είχαν τη μεγάλη τύχη να τον γνωρίσουν προσωπικά. «Η σκέψη, ο λόγος του και, πάνω απ' όλα, ο ίδιος, θα μας λείπουν πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Χαλάζι σε Φλώρινα, Σέρρες και Λάρισα (εικόνες)

Φακελάκι - Μαιευτήρας στον ΑΝΤ1: Εγώ δεν ζήτησα τίποτα (βίντεο)

Πέθανε ο Μιχάλης Μαρματάκης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑντώνης Σαμαράς: "Ο Μητσοτάκης με διέγραψε άρον άρον" - Απόσπασμα από τη συνέντευξη που θα προβληθεί την Κυριακή, στον ΑΝΤ1Χθες 19:42 | Ειδήσεις

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην δημοσιογράφο Ιρένα Αργύρη. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο στις 3 το μεσημέρι από τον ΑΝΤ1.

Νόβακ Τζόκοβιτς: Σ’ αγαπώ Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ!Χθες 21:25 | Ειδήσεις

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την νίκη του στο Hellenic Championship, ο θρύλος του Τένις απέδειξε για ακόμη μια φορά τον σεβασμό και την ευγένεια που τον χαρακτηρίζουν.

Χανιά: Κατέρρευσε μπαλκόνι από οικοδομή - Από τύχη δεν υπήρξαν θύματαΧθες 21:20 | Ειδήσεις

Γίνεται έλεγχος για πιθανή νέα κατάρρευση.

Στον Μίκη Θεοδωράκη αφιερώθηκε η Τελετή Έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ΑθήναςΧθες 20:24 | Ειδήσεις

Στην τελετή έναρξης του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας έδωσαν επίσης το «παρών» οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Καραμέρος, Στέλιος Φωτόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ισίδωρος Κούβελος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άνοιξαν οι ουρανοί στην Σικελία - Πλημμύρες και καταστροφές σε περιουσίες (βίντεο)23:59Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε τρένο λόγω βλάβης 23:45Ηλεκτροκίνηση: Το Μέλλον των Μεταφορών Είναι εδώ 23:31Formula 1: "Pole" μετά την νίκη στο σπριντ για τον Λάντο Νόρις στην Βραζιλία - Έξοδος στο Q1 για τον Φερστάπεν23:17Στην Ύδρα η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - Τιμήθηκε από τον Δήμο με ειδικό μετάλλιο23:03Δυτική όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε μια ομάδα Παλαιστίνιων και δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να μαζέψουν ελιές 22:48Ρέθυμνο: Συνελήφθη 39χρονος για τηλεφωνικές απάτες - Χιλιάδες ευρώ η λεία του22:34Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Βραζιλία: Έξι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες22:20Στρατηγικές συμφωνίες: Η Ελλάδα ενεργειακός παίκτης σε Ευρώπη και Μεσόγειο 22:06Νόβακ Τζόκοβιτς: Σ’ αγαπώ Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ!21:52Άγιος Παντελεήμονας: Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 31χρονου - Συνελήφθησαν δύο άτομα21:38Χανιά: Κατέρρευσε μπαλκόνι από οικοδομή - Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα21:24Hellenic Championship ATP 250: Νικητής ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αθήνα - Έφτασε τους 101 τίτλους καριέρας21:10ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι αγρότες - Παίρνουν μόνο "υποσχέσεις" και όχι "δεσμεύσεις"20:56Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:42Στον Μίκη Θεοδωράκη αφιερώθηκε η Τελετή Έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας20:28Αστακός τα Βορίζια: Αναζητούν τον "ηθικό αυτουργό" της βεντέτας20:14Βοιωτία: Θρίλερ με την απανθρακωμένη σορό - Πού επικεντρώνονται οι αρχές20:00Αντώνης Σαμαράς: "Ο Μητσοτάκης με διέγραψε άρον άρον" - Απόσπασμα από τη συνέντευξη που θα προβληθεί την Κυριακή, στον ΑΝΤ119:46Πούτιν: Αυτό που επιτύχατε έχει ιστορική σημασία για τον λαό μας σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη της ασφάλειας για τις προσεχείς δεκαετίες19:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο