LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Μαΐου 2022 21:58 | Ανανέωση: 30 Μαΐου 2022 22:05

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: πανδημία και ενεργειακή κρίση δημιουργούν εστίες αστάθειας

Τι αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου για την αλληλουχία των κρίσεων και την μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων.

ΓΣΕΕ

 «Ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας, της ακρίβειας και των γεωπολιτικών εξελίξεων, που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργούν νέες εστίες οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας». Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ετήσια έκθεση του 2022 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), η οποία επικεντρώνεται στις μακροοικονομικές, τις δημοσιονομικές και τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις και στην κατάσταση της αγοράς εργασίας, όπως διαμορφώθηκαν από τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης και του κύματος της ακρίβειας.

Παράλληλα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η συνεχιζόμενη δυναμική του κύματος της ακρίβειας θα εξανεμίσει πολύ γρήγορα τα όποια οφέλη της αύξησης του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τον Απρίλιο του 2022, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο.

Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υπογραμμίζει ότι η νέα πρόκληση, μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, τα αποτυπώματα της οποίας δεν έχουν σβήσει, είναι η ακρίβεια, η οποία έχει σοβαρές δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και δημιουργεί κλίμα μεγάλης αστάθειας.

Τόνισε δε, ότι λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, είναι πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, επισημαίνοντας ότι ιδίως στη γεωργική παραγωγή χρειάζεται σχεδιασμός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγόπουλος ανέδειξε τη σπουδαιότητα να τεθεί στον δημόσιο διάλογο η ενίσχυση των θεσμών προστασίας της εργασίας «ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την υποστήριξη των οικονομιών και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων» και συμπλήρωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ισχύος του συλλογικού εργατικού δικαίου.

Την ετήσια έκθεση παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης.

Διαβάστε τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το 2022:

Σε κοινή δήλωση τους, ο Χρήστος Μέγας, Γραμματέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο Γιώργος Μουλκιώτης, βουλευτής και Υπεύθυνος του ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος, αναφέρουν πως «Η σημερινή έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση είναι αποκαλυπτική: Παρά τη… διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν χάσει το 9,9% της αγοραστικής τους δύναμης. Ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης -καθεστώς με το οποίο εργάζονται σχεδόν 700.000, κυρίως νέοι- καταγράφει απώλεια 28%. Απαιτείται άμεσα η επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, ώστε να στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια. Ως προς τις αμοιβές, ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και η εξέλιξή του να είναι ευθύνη των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Ειδήσεις σήμερα:

Αμαλιάδα: Έφαγε ταμπλέτες απορρυπαντικού γιατί της πέρασε για γλυκά!

“Μόνα Λίζα”: Μεταμφιεσμένος άνδρας πέταξε τούρτα στο αριστούργημα του Ντα Βίντσι (βίντεο)

Τουρκικό drone πάνω από την Κανδελιούσσα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο