LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Μαΐου 2022 13:10 | Ανανέωση: 26 Μαΐου 2022 13:23

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπουλου: Έρχεται συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο το ταξίδι στις ΗΠΑ, οι επαφές στο Νταβός και οι κινήσεις της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και τις επαφές που είχε στο Νταβός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο κύμα ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει την κοινωνία απροστάτευτη.

«Η προσοχή μας είναι στραμμένη και στο εσωτερικό της χώρας που αντιμετωπίζουμε το μεγάλο κύμα ακρίβειας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην κα Σακελλαροπούλου. «Θα επαναλάβω και στο προσεχές έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες πόσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα αλλά και πόσο σημαντικό είναι να στηρίξουμε βραχυπρόθεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απροστάτευτους απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια» εξηγώντας πως «Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινώσουμε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι είχε: «πολλές επαφές το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ» όπου «Έθεσα όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων και έκανα ιστορικές αναφορές στις σχέσεις που συνδέουν Ελλάδα και ΗΠΑ. Επίσης ενημέρωσα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να μην έχουμε άλλες εστίες έντασης εντός του ΝΑΤΟ στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι τελευταίες μου επαφές στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδος» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Η χώρα μας λογίζεται ως ένας σοβαρός και άξιος εταίρος που έχει βρει το δρόμο του και το μέλλον μπροστά του διαγράφεται ευοίωνο».

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «σε ένα κόσμο που αλλάζει δραματικά η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μας συνδέουν ίδιες δημοκρατικές αξίες και οι δεσμοί μας είναι δυνατοί, όχι μόνο σήμερα αλλά σε βάθος χρόνου, όπως τονίσατε στην ομιλία σας στο Αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία έτυχε τόσο θερμής υποδοχής. Αποτελεί εθνική ανάγκη η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται σταθερή και ισχυρή σε όσο το δυνατόν περισσότερα διεθνή fora και νομίζω ότι στον σημερινό κόσμο είναι αυτονόητη η σημασία του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Η δημοκρατία μας σήμερα απειλείται. Η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο ασφάλειας, αλλά και το μεταπολεμικό κεκτημένο ειρήνης, ευημερίας και προόδου, με τον κίνδυνο που υπάρχει, σε περίπτωση που επικρατήσει η Ρωσία, να επιστρέψουμε σε μια από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας. Στην εποχή όπου η θέληση των ισχυρών κρατών επιβαλλόταν με τη βία στα μικρότερα.

Ζούμε σε εποχές που τίθεται σε διακινδύνευση ο τρόπος ζωής μας και αξίες και ιδανικά που θεωρούσαμε μέχρι πρότινος δεδομένα. Η παρουσία λοιπόν μιας Ελλάδας ισχυρής, με διεθνείς συμμαχίες, με εξωστρέφεια, μιας Ελλάδας σίγουρης για τον εαυτό της, νομίζω ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις επισφαλείς συνθήκες στις οποίες ζούμε.

Σε μια πρόσφατη έκθεσή του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για τριπλή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κρίση στον εφοδιασμό με τρόφιμα του πλανήτη, κρίση στην ενέργεια και κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές όλου του κόσμου. Την αποκάλεσε «τέλεια καταιγίδα», γιατί θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών. 

Νομίζω λοιπόν ότι η ευθύνη για τη λήψη αυτών των μέτρων, για την αντιμετώπιση του κινδύνου για την επισιτιστική κρίση ή για την κρίση για την ενέργεια, δηλαδή και για τις τρεις αυτές κρίσεις και για ό,τι άλλο προκύψει, ανήκει όχι μόνο στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση -άρα πολύ σωστά λέτε ότι κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα ώστε να προλάβουμε τους κινδύνους αυτούς. Και η λήψη κάθε μέτρου για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, ιδίως αυτών που επιβαρύνουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά και επιβεβλημένη. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι ενωμένοι και στη χώρα μας.
».


Συνάντηση Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχθηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, τον αντιπρόεδρο του τοπικού Κοινοβουλίου, Κάρλ Φέλλερ, καθώς και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), Τόμας Κρόιτσερ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - MARKUS SODER

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και ειδικότερα η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας με το κρατίδιο της Βαυαρίας στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, δεδομένων και των ιστορικών σχέσεων της χώρας μας με την περιοχή της Βαυαρίας.

Παράλληλα, τέθηκε ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία και οι αλυσιδωτές συνέπειες που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, όπως η ενεργειακή κρίση, η επισιτιστική απειλή και το κύμα ακρίβειας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - MARKUS SODER

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι σύνθετες προκλήσεις και οι ευρωπαϊκοί λαοί να βγουν ενωμένοι και από αυτήν την κρίση.

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Σέντερ για την τουρκική προκλητικότητα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στο πλαίσιο επίσκεψης Αντιπροσωπείας του Βαυαρικού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκαν τα σημαντικά περιθώρια προώθησης της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και το σταθερό περιβάλλον που την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - MARKUS SODER

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική ενεργειακή πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας προκειμένου να καταστεί κόμβος μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σέντερ για την τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον στη διατήρηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην περιοχή της Μεσογείου, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - MARKUS SODER
Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά στο μεταναστευτικό και στην ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και επίδειξης αλληλεγγύης προς τις χώρες της πρώτης γραμμής.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμενικό - Ρόδος: Καταδίωξη διακινητή μεταναστών και προειδοποιητικές βολές (βίντεο)

Αρπαγή 6χρονου: ο Ράινερ ταξίδεψε στην Νορβηγία μαζί με τον πατέρα του

Πάτρα - Πισπιρίγκου: στην ανακρίτρια ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης για την Τζωρτζίνα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο