LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 17 Μαΐου 2022 15:54

Αντιπυρική περίοδος: 500 δασοκομάντος, “μόνιμοι” πυροσβέστες από το εξωτερικό και εναέρια μέσα

Ξεκίνησε ο καθαρισμός δασών. Εκατοντάδες πυροσβέστες από 6 χώρες της Ευρώπης θα εδρεύσουν στη χώρα μας.

Καναντέρ - φωτιά

Με περίπου 90 εναέρια μέσα, διπλάσιες περιπολίες, διπλάσιο αριθμό εθελοντών και 500 δασοκομάντος, καθώς και 250 πυροσβέστες από 6 χώρες από την Ευρώπη που θα εδρεύουν στη χώρα μας Ιούλιο και Αύγουστο, ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, τον στρατηγικό σχεδιασμό της οποίας και τη νέα αντίληψη παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρηστος Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στο πλαίσιο της πρόληψης ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» γι' αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση, καθώς και για το οτιδήποτε γίνεται πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το ανθρώπινο δυναμικό.

Στο πλαίσιο αυτό μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική ενώ ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές. Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.

Πρόκειται για μία μεγάλη εθνική προσπάθεια που στοχεύει στην ολιστική αναδιάρθρωση του μηχανισμού διαχείρισης κινδύνων της χώρας μας, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό ως μία δομικού τύπου συνεργασία που σκοπό έχει να θωρακίσει και να προστατεύσει εκτός των άλλων τους αρχαιολογικούς χώρους από τις δασικές πυρκαγιές μέσω του προγράμματος δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών σε 11 αρχαιολογικούς χώρους τής Ελλάδας και σε περιαστικά δάση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των προληπτικών καθαρισμών, ANTINERO, ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται από το ΥΠΕΝ. Μέσω του ANTINERO, όπως είπε ο κ. Αμυράς, θα καθαριστούν περίπου 40.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων σε βάθος χρόνου τριών μηνών, θα συντηρηθούν σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και θα διανοιχθούν 1.625 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.

Ειδήσεις σήμερα:

“Χαμόγελο του Παιδιού”: αιχμές Γιαννόπουλου κατά Μιχαηλίδου για το “κλείσιμο” των δομών (βίντεο)

Χαρμάνης: ο Αναγνωστόπουλος αντέδρασε σαν να τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση (βίντεο)

Βullying: μαρτυρίες για τον ανήλικο που αυτοκτόνησε στα Κάτω Πατήσια (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο