LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 17 Μαΐου 2022 15:54

Αντιπυρική περίοδος: 500 δασοκομάντος, “μόνιμοι” πυροσβέστες από το εξωτερικό και εναέρια μέσα

Ξεκίνησε ο καθαρισμός δασών. Εκατοντάδες πυροσβέστες από 6 χώρες της Ευρώπης θα εδρεύσουν στη χώρα μας.

Καναντέρ - φωτιά

Με περίπου 90 εναέρια μέσα, διπλάσιες περιπολίες, διπλάσιο αριθμό εθελοντών και 500 δασοκομάντος, καθώς και 250 πυροσβέστες από 6 χώρες από την Ευρώπη που θα εδρεύουν στη χώρα μας Ιούλιο και Αύγουστο, ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, τον στρατηγικό σχεδιασμό της οποίας και τη νέα αντίληψη παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρηστος Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στο πλαίσιο της πρόληψης ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» γι' αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση, καθώς και για το οτιδήποτε γίνεται πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το ανθρώπινο δυναμικό.

Στο πλαίσιο αυτό μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική ενώ ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές. Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.

Πρόκειται για μία μεγάλη εθνική προσπάθεια που στοχεύει στην ολιστική αναδιάρθρωση του μηχανισμού διαχείρισης κινδύνων της χώρας μας, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό ως μία δομικού τύπου συνεργασία που σκοπό έχει να θωρακίσει και να προστατεύσει εκτός των άλλων τους αρχαιολογικούς χώρους από τις δασικές πυρκαγιές μέσω του προγράμματος δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών σε 11 αρχαιολογικούς χώρους τής Ελλάδας και σε περιαστικά δάση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των προληπτικών καθαρισμών, ANTINERO, ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται από το ΥΠΕΝ. Μέσω του ANTINERO, όπως είπε ο κ. Αμυράς, θα καθαριστούν περίπου 40.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων σε βάθος χρόνου τριών μηνών, θα συντηρηθούν σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και θα διανοιχθούν 1.625 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.

Ειδήσεις σήμερα:

“Χαμόγελο του Παιδιού”: αιχμές Γιαννόπουλου κατά Μιχαηλίδου για το “κλείσιμο” των δομών (βίντεο)

Χαρμάνης: ο Αναγνωστόπουλος αντέδρασε σαν να τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση (βίντεο)

Βullying: μαρτυρίες για τον ανήλικο που αυτοκτόνησε στα Κάτω Πατήσια (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το Ισραήλ χαράσσει νέα σύνορα μέσα στη Γάζα07:50Έξαρση ιώσεων και γρίπης: Προειδοποιούν οι γιατροί, σύσταση για εμβολιασμό07:36Τρένο συγκρούστηκε με ζώο στο δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη07:22Νιγηρία: 100 μαθητές που είχαν απαχθεί αφέθηκαν ελεύθεροι07:08Απογοητευμένος ο Τραμπ με τον Ζελένσκι: Δεν έχει διαβάσει την πρόταση ειρήνης06:54Ο Χάρης Θεοχάρης στις ΗΠΑ για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων06:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Δεκεμβρίου06:26Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:12Παγκρήτιο συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων τη Δευτέρα - Στο επίκεντρο λιμάνια και αεροδρόμια23:59Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στην Πλατεία Συντάγματος23:50Απολαυστική ΑΕΚ κόντρα στον Ατρόμητο: Ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της Super League23:40Μητσοτάκης: Αύριο η συζήτηση με τον Νίκο Χατζηνικολάου στο συνέδριο «Υγεία πάνω απ' όλα»23:26Οι αγρότες έκλεισαν την Ολυμπία Οδό στην Κάτω Αχαΐα (βίντεο)23:12Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι - Ζελένσκι: Η Ιταλία θα αποστείλει έκτακτο υλικό στην Ουκρανία22:58Αθήνα: Τριπλάσια αυτοκίνητα από όσα αντέχουν οι δρόμοι - Η καθημερινή ασφυξία που κατέγραψε ο Τάσος Τέλλογλου22:44Πήρε το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ, "φωνάζει" ο Άρης22:30ΑΕΛ - Παναθηναϊκός: Τα απανωτά λάθη που οδήγησαν στην... ισοφάριση22:02Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια: Αυτοκίνητο έπεσε από γέφυρα - Νεκρός ο οδηγός21:48ANT1 Sports: Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 121:34Συναγερμός στο Ίλιον: Τηλεφώνημα για πυροβολισμούς21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο