LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 11 Μαΐου 2022 15:22

ΥΠΟΙΚ για ΕΝΦΙΑ: 8 στους 10 πληρώνουν χαμηλότερο φόρο

Αναλυτική ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο, που σημειώνει πως “οι πολίτες έχουν έτσι περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν την  ενεργειακή κρίση”.

ΕΝΦΙΑ - Ακίνητα - φόρος - φόροι

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, αναφέρονται τα εξής:

«Χθες, Τρίτη 10 Μαΐου έγινε η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του νέου μειωμένου ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2022 στην ψηφιακή πύλη myAADE της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για 7,2 εκατομμύρια φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα. 

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι, συνολικά, μειωμένος – σε μόνιμη βάση – κατά 380 εκατομμύρια ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.

Οκτώ στους δέκα πολίτες είδαν στο εκκαθαριστικό τους μείωση του φόρου, σε σχέση με το 2021 και έχουν, έτσι, περισσότερους διαθέσιμους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. 

Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του φόρου, που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Οικονομικών και νομοθετήθηκε πρόσφατα με τον ν. 4916/2022, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία οδήγησε στην αύξηση της συνολικής αξίας της περιουσίας των πολιτών κατά 20%, δηλαδή κατά 95 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Τέλος, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022 μπορεί να καταβληθεί σε έως και 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αντί σε έξι. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαΐου του 2022 και η τελευταία δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του 2023. 

Οι πολίτες, κοιτώντας τα εκκαθαριστικά τους και συγκρίνοντάς τα με τα εκκαθαριστικά του 2021 και του 2018, μπορούν να διαπιστώσουν έμπρακτα τη συνέπεια της Κυβέρνησης επί των προεκλογικών δεσμεύσεών της».

Ακίνητα - ΕΝΦΙΑ - Ε9 - σπίτια

ΠΟΜΙΔΑ: Παρά το “face lifting”, ο νέος ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας βαρύς και άδικος φόρος…

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει:

«Από την πρώτη αξιολόγηση εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ 2022  προκύπτουν τα εξής αρχικά συμπεράσματα:

  1. Σημαντική ποσοστιαία μείωση φόρου παρατηρείται σε φορολογούμενους με περιουσιακά στοιχεία  μικρής αξίας το καθένα, και που οι περισσότεροι από αυτούς είχαν έως τώρα σχετικά μικρές ή και ασήμαντες φορολογικές υποχρεώσεις.
  2. Όμως σημαντική μερίδα φορολογουμένων της πολύπαθης «μεσαίας τάξης», βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια αύξηση του φόρου, με κύρια αιτία την εξωπραγματική αύξηση των τιμών ζώνης από 1.1.2022 σε πολλές περιοχές, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία προ κορωνοϊού, τα οποία για τις περισσότερες είναι άσχετα με τη σημερινή πραγματικότητα.
  3. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όπου η «αντισταθμιστική» αντικατάσταση του συμπληρωματικού φόρου με προσαύξηση φόρου σε ακίνητα άνω των 400 χιλ. ευρώ και σε περιουσίες άνω των 500 χιλ. ευρώ, συνδυάζεται με τις υπερβολικά αυξημένες νέες τιμές ζώνης, ιδιαίτερα μάλιστα στους κατόχους απρόσοδων αστικών οικοπέδων.   
  4. Συνεπώς το πόσο λιγότερο ή περισσότερο καλείται να πληρώσει εφέτος κάθε ιδιοκτήτης εξαρτάται κυρίως από την αύξηση ή μείωση της τιμής ζώνης αλλά και τη διάρθρωση των περιουσιακών του στοιχείων. Δηλαδή ο καθένας με τη μοίρα του, που θα τη διαπιστώσει μόνον όταν δει το εφετινό εκκαθαριστικό του... 
  5. Παρά τις σοβαρές παρεμβάσεις και το εκτεταμένο “face lifting” του νέου ΕΝΦΙΑ, ως κύρια χαρακτηριστικά του δυστυχώς παραμένουν τα εξής:
  • O ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας άδικος και δυσβάστακτος φόρος, που δεν φορολογεί απλώς, αλλά ουσιαστικά «τιμωρεί» την αποταμίευση σε ακίνητη περιουσία, γιατί βασίζεται στην μηχανικά υπολογιζόμενη αξία του αντικειμενικού συστήματος, αφού δεν λαμβάνει υπόψη του την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του πολίτη, πού είναι το εισόδημά του, ούτε την  πραγματική εμπορική αξία της περιουσίας του, αδιαφορώντας δηλαδή για την ανυπαρξία είτε εισοδήματος, όπως στα οικόπεδα, είτε οποιασδήποτε δυνατότητας διαχείρισης, αξιοποίησης ή και εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του!    
  •  Παρότι στις περισσότερες χώρες υφίσταται ετήσιος φόρος περιουσίας, εν τούτοις ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας φόρος με τον οποίο δεν μπορεί να συμφιλιωθεί ο Έλληνας φορολογούμενος, όχι μόνον για το δυσανάλογα τεράστιο βάρος του, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κυρίως με το ότι στη συνείδηση των περισσοτέρων φορολογουμένων, ισοδυναμεί με την πληρωμή μηνιαίου... ενοικίου στο Κράτος για το ίδιο τους το σπίτι ή το κατάστημα!  
  • Ο ΕΝΦΙΑ τέλος παραμένει ένας «άφιλος» φόρος αφού η φορολογική διοίκηση αρνείται διαχρονικά το αυτονόητο: Να δώσει έστω μια συμβολική «έκπτωση» σε όποιον μπορέσει να τον εξοφλήσει στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του!  

Για να μετατραπεί ο ΕΝΦΙΑ σε έναν πολύ πιο δίκαιο και αποδεκτό φόρο, οφείλει το ΥΠΟΙΚ:

  1. Να καταργήσει κάθε πρόσθετη επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ πέρα από τον κύριο φόρο, και
  2. Να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες σε όλες τις περιοχές όπου αυξήθηκαν πάνω από 40%. 
  3. Να νομοθετήσει έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ στην προθεσμία της πρώτης δόσης του».

Ειδήσεις σήμερα:

Πισπιρίγκου - Δασκαλάκης: το εξώδικο, ο Γιάννης, η “λεβέντισσα Δήμητρα” και τα μηνύματα μίσους (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: 7χρονος πέθανε στο Ιπποκράτειο, όπου μεταφέρθηκε με σπασμούς και πυρετό

“The 2Night Show” - Κακούρης για “Άγριες Μέλισσες”: Ο Δούκας πρέπει να πληρώσει (βίντεο)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ - Μπαμπασίδης στον ΑΝΤ1: Τι είπε για τους επίμαχους διαλόγους και τα ΑΦΜ (βίντεο)Σήμερα 18:22 | Ειδήσεις

Στον ΑΝΤ1 μίλησε αποκλειστικά ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης για τους επίμαχους διαλόγους που εμπλέκεται το όνομά του.

Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)Σήμερα 18:52 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1, η Ζέτα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε.

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"Σήμερα 20:14 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 42 βαθμούς Κελσίου

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Το Ισραήλ ετοιμάζει την απάντησή τουΣήμερα 22:16 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα συναντηθεί την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «την επόμενη εβδομάδα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα23:59Σοβαρή ξηρασία πλήττει την Ευρώπη – Σε κατάσταση πίεσης πάνω από το 50% της ηπείρου23:50Ιράν: Πρώτη εμφάνιση του Χαμενεΐ ενώπιον κοινού μετά τον πόλεμο των 12 ημερών 23:37Εύβοια: Πρόστιμο άνω των 8.000 ευρώ στον 52χρονο που συνελήφθη για την πυρκαγιά 23:23Αμαλιάδα: Προσωρινά κρατούμενη η 48χρονη που κάρφωσε γυναίκα με ψαλίδι23:08Ζελένσκι: Η καλύτερη και πιο παραγωγική συνομιλία μου με Τραμπ22:50Ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κατάρ - Συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας 22:33Ελευσίνα: Συνελήφθη 31χρονος που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη22:17Μουντιάλ Συλλόγων: Η Παρί στους ημιτελικούς μετά την νίκη κόντρα στη Μπάγερν22:02Ζέττα Μακρή: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την σύλληψη του δημοσιογράφου – Ποια κατηγορία αντιμετωπίζει21:47Αργοστόλι: Άγριος ξυλοδαρμός διανομέα - Τέσσερις συλλήψεις21:32Κρήτη: Φωτιά στην Καρκαδιώτισσα Ηρακλείου 21:15Πειραιάς: Συνελήφθησαν μέλη συμμοριών για την ένοπλη συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο (βίντεο)20:59Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"20:45Πλημμύρες στο Τέξας: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών (εικόνες)20:29ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας - Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κώστας Ζαχαριάδης20:13Formula 1: Ο Φερστάπεν κατέκτησε την pole position στη Βρετανία19:57Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:42Αριζόνα: Συγκινητική διάσωση 5χρονου στην έρημο – Τον εντόπισε αστυνομικός σκύλος μυρίζοντας τις κάλτσες του (βίντεο)19:26Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)19:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο