LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2022 12:27 | Ανανέωση: 10 Μαΐου 2022 12:29

ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο εκτοξεύτηκε στο 10,2%

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις αυξήσεις στην Ενέργεια, στις μεταφορές και στα βασικά αγαθά.

Πληθωρισμός

Σε ιστορικό 30ετίας εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Απρίλιο.

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021 προέκυψε αύξηση 10,2% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο Γενικός ΔΤΚ τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022 παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σε κρίσιμες κατηγορίες προϊόντων η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Καταγράφεται σε ένα χρόνο αύξηση 122% στο φυσικό αέριο, 88% στον ηλεκτρισμό και 55% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανατιμήσεις 29% στα καύσιμα και 15,8% στις μεταφορές με αεροπλάνο.

Αυξήθηκαν 22% τα έλαια, 14% τα κρέατα 13% τα λαχανικά και 11,7% τα γαλακτοκομικά. Συνολικά 10% υψηλότερα είναι το ψωμί.


Οι τομείς

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 10,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021 προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
  • 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
  • 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

  • 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Αχτσιόγλου - Χαρίτσης: Ευθύνη της κυβέρνησης η εκτόξευση του πληθωρισμού

Σε κοινό τους ανακοίνωσή οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρουν: «Ενώ οι πολίτες ήδη αναγκάζονται να επιλέξουν αν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις ή αν θα καλύψουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο στο 10,2%.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, που επί 9 ολόκληρους μήνες αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας, η χώρα μας καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Οι πολίτες συνειδητοποιούν με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι η πολιτική της κυβέρνησης ισοδυναμεί με οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Οι προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να κατευνάσει την κοινωνική οργή, επιδοτώντας την αισχροκέρδεια με δημόσιο χρήμα, δεν ξεγελούν πλέον κανέναν. Η αντίστροφη μέτρηση για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ξηλώσει τον μηχανισμό αισχροκέρδειας και θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, έχει ξεκινήσει».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, αναφέρει «Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του μηνός Απριλίου 2022 είναι διψήφιος για πρώτη φορά μετά από 28 έτη, αγγίζοντας το 10,2% τη στιγμή που πριν από 11 μήνες βρισκόταν στο 0%. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται και στατιστικά για ακόμα μια φορά η πρόβλεψη μας ότι τα «δύσκολα έπονται» όταν πριν από λίγες μέρες η Euorstat υπολόγιζε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών Απριλίου στην Ελλάδα ήταν περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες πλέον πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και ο έκτος υψηλότερος της Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά διαβάζουμε ότι «στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που κατέθεσε προ 10ημέρου στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών, η βασική εκτίμηση είναι ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 5,6%, καθώς από το καλοκαίρι και έπειτα αναμένεται να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις». Πλέον είναι προφανές ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά η Κυβέρνηση και η πάγια συντηρητική άποψη της ότι ο πληθωρισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που θα ατονήσει από μόνο του, βάζοντας τη σφραγίδα της στην αφαίμαξη των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν ότι οι ετήσιες αυξήσεις για αγαθά όπως το φυσικό αέριο (122,6%), ο ηλεκτρισμός (88,8%), το πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), τα καύσιμα και τα λιπαντικά (29%) προκαλούν ίλιγγο. Μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά και προφανώς στα πιο ευάλωτα, προκαλούν οι αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμα και υπερδιπλάσιες από τον ετήσιο δείκτη τιμών. Η Κυβέρνηση ουσιαστικά εξοντώνει τους πληττόμενους συμπολίτες μας που αδυνατούν λόγω της ακρίβειας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και προσπαθεί με λίγες, καθυστερημένες και ανεπαρκείς σε σχέση με την απώλεια εισοδήματος επιστροφές να κατευνάσει την οργή τους και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις τους. Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει τροπολογία της με την οποία θεσπίζεται η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, ώστε οι πολίτες να μη χρειάζεται να πληρώνουν πάνω από 10% σε σχέση με αυτά που πλήρωναν πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση (1/5/2021). Το μέτρο αυτό είναι ο μόνος άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος άμεσης αντιμετώπισης του βασικότερου συντελεστή της ακρίβειας και αν η Κυβέρνηση συνεχίσει να το αρνείται αποδεικνύεται ότι παίρνει άριστα και 10 με τόνο, όχι μόνο στην ακρίβεια αλλά και στην αναλγησία».


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίουΣήμερα 10:22 | Ειδήσεις

Λίγες ώρες μετά από την "ακύρωση" της υποψηφιότητας Παπανώτα, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει και τις προσωπικές επιλογές για την ψηφοδέλτιο της 9ης Ιουνίου.

Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”Σήμερα 09:57 | Ειδήσεις

Τι ζητά με την μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια της κοπέλας, η οποία δολοφονήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησίΣήμερα 11:10 | Ειδήσεις

Σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Sneak preview: Η Άρτεμις βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο αποπλάνησης του Ιάσονα (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο