LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2022 00:33 | Ανανέωση: 10 Μαΐου 2022 06:17

ΕΝΦΙΑ: Τροπολογία για νέα εκκαθαριστικά με μείωση φόρου

Θέμα ωρών η ανάρτηση των νέου τύπου εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων. Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα φέτος/ Πότε πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.  

Ακίνητα - ΕΝΦΙΑ - Ε9 - σπίτια

Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου αναρτώνται σήμερα στο Taxisnet όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Στην τροπολογία αναφέρεται ακόμη ότι η τελευταία από τις συνολικά δέκα (10) δόσεις, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η Τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών,. η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνει εντός της Τρίτης και έτσι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν και να «κατεβάσουν» τα νέα εκκαθαριστικά.

Η μορφή των εκκαθαριστικών έχει εκσυγχρονιστεί και με το νέο έντυπο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να μετρήσουν στην πράξη κέρδη και ζημίες μετά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τη νέα μείωση κατά 340 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση φέρνει φέτος μικρές ή και μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πλήρης αλήθεια για το μέγεθος της ελάφρυνσης ή της επιβάρυνσης θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό, στον βαθμό όπου η περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου δεν έχει μεταβληθεί.

Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφονται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και ο κύριος φόρος, η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας, η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και βέβαια το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ - εκκαθαριστικά

Σε ειδικό πλαίσιο θα φαίνεται το ημερολόγιο πληρωμής των δόσεων με τις προθεσμίες και τα ποσά της οφειλής ανά μήνα. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί άμεσα στη Βουλή τροπολογία, ώστε η πρώτη από τις 10 μηνιαίες δόσεις του φόρου να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου. Οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν ότι η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.

Ο φόρος επρόκειτο αρχικά να βεβαιωθεί μέσα στον Απρίλιο, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και προκειμένου να παραμείνει η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης στο τέλος Μαΐου, απαιτείται διάταξη νόμου. Εναλλακτικά θα μπορούσε να δοθεί περιθώριο πληρωμής της πρώτης και δεύτερης δόσης χωρίς προσαυξήσεις έως το τέλος Ιουνίου. Η τελευταία από τις δέκα δόσεις καταβάλλεται έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι ενώ για περίπου 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή. Αντίθετα περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο, με τους μισούς από αυτούς να έχουν αισθητά πιο βαρύ λογαριασμό, μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών και την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Για την έκδοση των εκκαθαριστικών απαιτούνται μόλις έξι βήματα:

  • Είσοδος στην αρχική σελίδα myAADE.
  • Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Είσοδος στη σελίδα με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλογή έτους 2022 και έκδοση εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 2022.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωσηΣήμερα 13:15 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται να απολογηθούν οι 67 κατηγορούμενοι για την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγγερίδη.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Αρναούτογλου και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο