LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 07 Μαΐου 2022 11:11

“Κλαδί στη Φωτιά” με την Μαρία Καραβία: H ταινία που απέσπασε ήδη δύο διεθνή βραβεία

Κινηματογραφικά γυρίσματα στον Έβρο. Οι εμπειρίες από μια ταινία που απέσπασε ήδη δύο διεθνή βραβεία.

Κινηματογραφικά γυρίσματα - Έβρος - κλαδί στη φωτιά

Στην Κίρκη, ένα σχεδόν ακατοίκητο χωριό του Έβρου, βράχοι και λόφοι εναλλάσσονται, βουνά και πλαγιές κρατούν καλά φυλαγμένα τα μυστικά της αρχαίας θρακικής φυλής των Κικόνων, ενώ τα μεταλλεία που άκμασαν στη μεταπολεμική περίοδο πρωταγωνιστούν σε πολλούς μύθους για τα κοιτάσματα της περιοχής. Σε αυτό το εκπληκτικό τοπίο, μέσα στο πράσινο και την απεραντοσύνη της φύσης, έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Κλαδί στη Φωτιά», των Κωνσταντίνου Μουρατίδη και Γενοβέφας Κτενίδου, ενώ το αποτέλεσμα κατάφερε να φέρει στο μυαλό των θεατών εικόνες από τον βρετανικό βορρά και σκηνές που κυριάρχησαν στα λογοτεχνικά έργα Άγγλων, Σκωτσέζων και Ιρλανδών συγγραφέων.

«Πράγματι, όταν αρχίζει η ταινία και φαίνονται τα πλάνα αυτά πάνω στο βουνό, θαρρεί κανείς πως βρίσκεται στη βόρεια Αγγλία. Πολλοί λένε ότι είναι εμφανές το ύφος μιας αγγλικής ταινίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Καραβία, ηθοποιός και σκηνοθέτης, η οποία πρωταγωνιστεί στην ταινία. Η ίδια τονίζει ότι οι συντελεστές της παραγωγής επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για τα γυρίσματα καθώς σχεδόν όλοι κατάγονται από την Αλεξανδρούπολη, ζουν στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αναγνώρισαν τα ισχυρά πλάνα που επιφυλάσσουν στους κινηματογραφιστές τα άγρια και απάτητα τοπία στην Αλεξανδρούπολη, τη Ροδόπη και το Παγγαίο Όρος.

Εκτός από την Κίρκη, γυρίσματα έγιναν επίσης στον ποταμό Έβρο και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ οι τοπικές κοινωνίες επιφύλαξαν πολύ καλή υποδοχή στην παραγωγή.

Κινηματογραφικά γυρίσματα - Έβρος - κλαδί στη φωτιά

«Εκεί μπορούν να γίνουν άριστες προσομοιώσεις...»

«Εκεί μπορούν να γίνουν άριστες προσομοιώσεις, με τοπία που θυμίζουν άλλες περιοχές, ενώ το πράσινο συνδυάζεται με το ανάγλυφο του εδάφους σε όλες τις εποχές. Έτσι, οι εικόνες που προκύπτουν είναι εκπληκτικές, ενώ την ίδια στιγμή, οι κοντινές αποστάσεις ανάμεσα σε βουνά και θάλασσα προσφέρουν μια ποικιλία δυνατοτήτων για γυρίσματα. Όλα αυτά μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο σε μια ταινία. Είναι παρθένα αυτά τα μέρη, δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά και το πλεονέκτημα της ταινίας είναι ακριβώς αυτό το τοπίο και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται», προσθέτει.

Το τοπίο, άλλωστε, πρωταγωνιστεί στην ίδια την ταινία καθώς, σύμφωνα με το σενάριο, μητέρα και κόρη ξεκινούν μια νέα ζωή στην κωμόπολη Καλλιθέα, (όπως ονομάζεται στην ταινία το χωριό Κίρκη) στον μακρινό Έβρο. Ωστόσο ένα σκάνδαλο του παρελθόντος βαραίνει το όνομα τους. Η δολιοφθορά του προγόνου τους στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου προκάλεσε καταστροφές που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην τοπική κοινωνία και τις μνήμες των κατοίκων. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, ένα μυστικό πέρασμα, το ημερολόγιο ενός προγόνου, ο φυγάς μπάτλερ και μια σκληρή γυναίκα θα αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές του εγκλήματος.

Κινηματογραφικά γυρίσματα - Έβρος - κλαδί στη φωτιά

Στο πνεύμα αυτό, η κ. Καραβία επισημαίνει ότι ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μουρατίδης κατάφερε να συνδυάσει το θρίλερ με την αγωνία και το τοπίο, γεγονός που αξίζει τον κόπο για την προβολή αυτής της υπέροχης περιοχής. Εκτιμά, άλλωστε, ότι όλα αυτά βρίσκονται πίσω από τις διακρίσεις που κατάφερε να αποσπάσει η ταινία, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ HODU της Ινδίας και το Βραβείο Καλλίτερης Ταινίας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πράγας (2021).

Οι δυνατότητες της Περιφέρειας

Η κ. Καραβία, που κατάγεται από την Καβάλα, επισημαίνει ότι μετά από μεγάλες περιόδους κατά τις οποίες εργάστηκε στην Αθήνα και το Βούπερταλ της Γερμανίας όπου ίδρυσε το ελληνικό θέατρο του Βούπερταλ, πιστεύει ότι «υπάρχουν καλλιτεχνικές αξίες σε πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες». Η ίδια δημιούργησε ένα θεατρικό εργαστήρι στην Καβάλα και θεωρεί πως παρότι για τους καλλιτέχνες που ζουν εκτός κέντρου οι συνθήκες δεν είναι και τόσο ιδανικές, η περιφέρεια παρέχει το πλεονέκτημα να μην επηρεάζεται κανείς από άλλες καταστάσεις και να μπορεί να δημιουργεί αυτό που ονειρεύεται.

Παράλληλα τονίζει ότι πλέον δημιουργούνται στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις να ανθήσει ο κλάδος, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τοπικοί φορείς εκφράζουν τη βούληση για τέτοιου είδους συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την προβολή της ταινίας που στην Καβάλα, διατυπώθηκε μια τέτοια πρόταση που προωθείται με ενδιαφέρον ώστε να υλοποιηθεί.

Κινηματογραφικά γυρίσματα - Έβρος - κλαδί στη φωτιά

Η ταινία «Κλαδί στη φωτιά», στην οποία πρωταγωνιστούν οι Σπύρος Μπιμπίλας, Μαρία Καραβία, Γενοβέφα Κτενίδου και Γιώργος Πούλης θα προβληθεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου, ώρα 9:00μμ, στον κινηματογράφο Κολοσσαίον, στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτήν συμμετέχουν επίσης οι Αργύρης Μαντζανίδης, Γιάννης Χρυσάκης, Μελίνα Κολυριώτη και Κώστας Μουρατίδης.

Κινηματογραφικά γυρίσματα - Έβρος - κλαδί στη φωτιά

Κινηματογραφικά γυρίσματα - Έβρος - κλαδί στη φωτιά

Ειδήσεις σήμερα:

Ρεύμα - Νέα μέτρα: Η διαδικασία επιστροφής χρημάτων, οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν

Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσαν ανήλικους σε πάρκο

Κρήτη: Παιδί έπεσε από ύψος 5 μέτρων σε ξενοδοχείο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλλάδα προς Τουρκία: θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, εάν παραστεί ανάγκηΧθες 21:47 | Ειδήσεις

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις “κραυγές” της Άγκυρας και την προκλητική ρητορική, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν. Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ για το casus belli.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιώνΣήμερα 06:06 | Ειδήσεις

Άμεση απάντηση από τις ΗΠΑ στις νέες προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις. Τι είπε για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ερντογάν κατά ΗΠΑ για “απαράδεκτες κινήσεις στην Ελλάδα” και “λάθος υπολογισμούς”Χθες 23:43 | Ειδήσεις

Ευθεία επίθεση στην Αθήνα, αλλά και στον Λευκό Οίκο εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά την προκλητική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία έδωσε ηχηρή απάντηση η Αθήνα.


 


 

Μεσσηνία - Κακοποίηση βρέφους: Αποσωληνώθηκε το 4 μηνών αγγελούδιΣήμερα 06:31 | Ειδήσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την υγεία του μικρού κοριτσιού. Ελεύθερος με όρους ο 20χρονος πατέρας, του απαγορεύτηκε η επαφή με το παιδί. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός: Οι “πονοκέφαλοι” για τους τραυματίες και το σενάριο Μαξίμοβιτς 07:05Μεσσηνία - Κακοποίηση βρέφους: Αποσωληνώθηκε το 4 μηνών αγγελούδι06:50Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 205 σημεία06:36Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών06:23Καιρός: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες την Πέμπτη06:09Ο Μπάιντεν αναζητούσε... νεκρή βουλευτίνα (βίντεο)23:59Ο κυκλώνας “Ίαν” σαρώνει τη Φλόριντα (εικόνες)23:51Ερντογάν κατά ΗΠΑ για “απαράδεκτες κινήσεις στην Ελλάδα” και “λάθος υπολογισμούς”23:42WIB Forum - “Elevating Together”: Από τη συνεργασία στη συνενδυνάμωση!23:29Σαντορίνη - Kitesurf: Πρόστιμο σε 42χρονο που χάθηκε στην θάλασσα, εν μέσω θύελλας23:20Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία στέλνει το “Yunus” στην Λέσβο - Στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος23:08ΟΑΣΘ: Επιβάτης γρονθοκόπησε οδηγό!22:55Έπεσε στο κενό από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας22:42Θεσσαλονίκη: 14χρονος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού (εικόνες)22:30Φθιώτιδα: σκύλος πέρασε το βράδυ του στο... κρατητήριο!22:17ΗΠΑ: πυροβολισμοί σε νοσοκομείο (βίντεο)22:03Ελλάδα προς Τουρκία: θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, εάν παραστεί ανάγκη21:51Πολυτεχνειούπολη: Βαριές κατηγορίες στους συλληφθέντες21:39Ελληνοτουρκικά - Συρίγος: Ο Ερντογάν πιέζει για “θερμό επεισόδιο” με... ευθύνη της Ελλάδας21:27Τουρκία: Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για την προστασία των δικαιωμάτων μας21:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο