LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 04 Μαΐου 2022 01:36 | Ανανέωση: 04 Μαΐου 2022 06:58

Ενεργειακή κρίση - Μέτρα στήριξης: κυβερνητικό “πακέτο” 2,5 + 4,3 δις ευρώ

Πως το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου δρομολογούν την παράταση και διεύρυνση της δέσμης ενίσχυσης νοικυκυριών και επιχειρήσεων. Ποια είναι και πόσο θα “κρατήσουν” τα νέα μέτρα.

Ενέργεια - ακρίβεια - ηλεκτρικό ρεύμα

Του Νίκου Ρογκάκου

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχει, από τον προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους, «οπισθοφυλακή» η κυβέρνηση, έτσι ώστε να «μαλακώσει» τα χτυπήματα που δέχονται νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματικές ομάδες από τους «χρυσούς» λογαριασμούς ενέργειας.

Τα χρήματα που βρίσκονται στην άκρη θα ενισχυθούν με 1,5 δις ευρώ, που θα έρθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που καλύπτει τις επιδοτήσεις που δίνονται κάθε μήνα και έτσι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει αέρας 2,5 δις ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα η ενεργειακή κρίση δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέμβει σε περίοδο 6 συν 6 μηνώνμε τον συνολικό λογαριασμό να ανεβαίνει στα 5 δις ευρώ, έτσι ώστε έως το καλοκαίρι του 2023 να υπάρχει μια περίοδος σχετικής ασφάλειας.

Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι τα μέτρα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν σε δύο φάσεις, δεν έχουν «κλειδώσει», ενώ σημειώνει ότι μελετάται μια ακόμα κίνηση στήριξης «κοινωνικο-επαγγελματικών ομάδων» με στόχο να υπάρξει πτωτική επίδραση και στο ύψος του πληθωρισμού, για να προστεθεί στην παρέμβαση που θα στοχεύει στην επαναφορά των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την κρίση. Το επιπρόσθετο αυτό πακέτο βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία επεξεργασίας

Σε ό,τι αφορά την κεντρική παρέμβαση στα τιμολόγια του ρεύματος, αναμένονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για το αν τα κράτη μέλη θα πορευθούν κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ με ένα συντονισμένο βήμα που θα αντιμετωπίσει το πανευρωπαϊκό πρόβλημα που εκτόξευσε τον Απρίλιο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7,5% και στην χώρα μας στο 9,4%.

Καλάθι - αγορές - σούπερ μάρκετ - καρότσι

Για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια και ο πληθωρισμός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, με μέτρα που φτάνουν τα 4,336 δις ευρώ για το 2022 έναντι μόλις 991 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 ( από 0,5% του ΑΕΠ σε 2,2% του ΑΕΠ).

Το μεγαλύτερο μέρος (3,614 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά αγγίζουν τα 324 εκ. ευρώ, οι επιδοτήσεις για αγορά καυσίμων μετά τη ραγδαία άνοδο των τιμών φτάνουν τα 130 εκ. ευρώ, ενώ για την επιδότηση θέρμανσης θα χρησιμοποιηθούν 90 εκ. ευρώ.

Στο βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι περιορισμένος από 4,5% στο 3,1% και ο πληθωρισμός φτάνει σε μέσα επίπεδα στο 5,6% από 0,8%.

Ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι ένα κρίσιμο κομμάτι, καθώς, εκτός από το πολιτικό κόστος, αναδεικνύεται και από ανάλυση η οποία ενσωματώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Δυο μονάδες υψηλότερου μέσου πληθωρισμού φέτος σημαίνει απώλειες της τάξης του 1% στο πραγματικό ΑΕΠ , 1,3 μονάδων στην ιδιωτική κατανάλωση, 2,2 μονάδων στις επενδύσεις και 1,7 μονάδων στις εξαγωγές.

Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός διαψεύσει τις βασικές προβλέψεις και είναι μικρότερος κατά μία μονάδα τότε το ΑΕΠ «κερδίζει» μισή μονάδα, η ιδιωτική κατανάλωση 0,6, οι επενδύσεις 1,1 και οι εξαγωγές 0.8 μονάδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Champions League: Στον τελικό η Λίβερπουλ με ανατροπή

Καιρός: τοπικές βροχές την Τετάρτη

Ζακ Κωστόπουλος: Το συγκλονιστικό μήνυμα της μητέρας του

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάτα ταξίδεψε από τη Γιούτα στο Λος Άντζελες μέσα σε... δέμα22:59Πλημμύρες στη Βραζιλία: Ο Ντιέγκο Κόστα στο πλευρό των πλημμυροπαθών (εικόνες)22:45Δυτική Όχθη: Νεκροί Παλαιστίνοι σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού 22:31Ενδομητρίωση και κατάψυξη ωαρίων22:17Διώρυγα της Κορίνθου: Πότε ξεκινούν οι διελεύσεις των πλοίων22:02ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)21:47Άγιο Φως: Έφτασε στον Πανάγιο Τάφο (εικόνες)21:33Απάτη στον ΕΟΠΥΥ από γυναικολόγο: Πώς δρούσε και ποια η ζημιά που προξένησε 21:18Δίκη Τραμπ: Τον “κάρφωσε” η πρώην εκπρόσωπος Τύπου 21:03Δημοτικές εκλογές - Βρετανία: Δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν για τρίτη θητεία 20:49“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)20:35Άγιο Φως: Έφτασε στην Αθήνα και μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα20:21Θεσσαλονίκη: Αστυνομική δράση για τη βία ανηλίκων20:07Κόντρα Ισπανίας - Αργεντινής μετά την δήλωση “ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά”19:53Σάμος: Καταδίωξη μεταναστών και διακινητή 19:38Αργολίδα - Παραλία Ιρίων: Δελφίνι βγήκε στην παραλία (εικόνες)19:24Ιταλία: Η πόλη που σχεδιάζει “γυμνούς γάμους”19:09Βεγγαλικά - Κροτίδες: Οι επιπτώσεις που έχει η χρήση τους18:55Γρίπη των πτηνών: Φόβοι ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο18:40Ρωσία: Ο Ζελένσκι μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων18:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο