LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 01 Μαΐου 2022 14:19 | Ανανέωση: 01 Μαΐου 2022 14:26

Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις

Νέες τουρκικές προκλήσεις με 16 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από drones. Η στάση της Τουρκίας βάζει τις σχέσεις των δυο χωρών, σε νέα φάση έντασης.

υπερπτήση - τουρκικά F16
Νέες τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου μετά το μπαράζ παραβιάσεων την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο.

Αρχικά ένα drone Τυπου Ανκά πραγματοποίησε 3 παραβιάσεις μέσα σε 14 λεπτά στα 14,000 πόδια πάνω από τη νήσο Παναγιά. Ακολούθησε και δεύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Συνολικά καταγράφηκαν 16 παραβιάσεις από τα δύο τουρκικά ντρόουν που πέταξαν μεμονωμένα πάνω από το Αιγαίο.

Η Ελλάδα απέπεμψε την Τουρκία από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Tiger Meet 2022. Ωστόσο η Άγκυρα υποστηρίζει τώρα ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία αποσύρθηκε οικειοθελώς από την άσκηση.

Ωστόσο, νέους ισχυρισμούς προβάλλει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Ακσάμ για την νατοϊκή άσκηση Τίγρης που φιλοξενεί η Ελλάδα επικαλούμενη τουρκικές πηγές.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, η τουρκική εφημερίδα κατηγορεί την Ελλάδα ότι στο πλαίσιο της άσκησης επέκτεινε τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο από έξι μίλια στα 10 και ότι συμπεριέλαβε 23 νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς με βάση της Συνθήκη της Λωζάνης. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της σε Ελλάδα και συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Ελλάδα επέμεινε στο πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει. Στη συνέχεια, η Τουρκάι με επιστολή της στις 22 Απριλίου, ανακοίνωσε την μη συμμετοχή της στην άσκηση. Ισχυρίζονται ακόμη ότι η είσοδος της Τουρκίας στην εξίσωση ανατολικής Μεσόγείου και η έξοδος της Ελλάδας από αυτήν προκάλεσαν αίσθημα ‘μοναξιάς στην Ελλάδα’, καθώς και ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας προκάλεσαν ζηλοφθονία

Τέλος, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία σχεδόν σε κάθε θέμα και στη συνέχεια την κατηγορεί και ότι αυτή τη φορά προσπαθούν να πιέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην πουλήσουν προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Το θέμα των προκλήσεων θα θέσει ο Ελληνας Πρωθυπουργός στον Αμερικανό Προεδρο στις 16 Μαίου στον Λευκό Οίκο.

Μητσοτάκης - Μπάιντεν

«Το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό. Πρόκειται για Πρόεδρο βαθύτατα δεσμευμένο στη σχέση με την Ελλάδα. Η πρόσκληση στο Λευκό Οίκο το αντικατοπτρίζει. Νομίζω ότι αν δείτε ακόμη τον τρόπο με τον οποίο η Πρόεδρος της Βουλής Πελόζι έχει χαρακτηρίσει την πρόσκληση για την ομιλία στην Κοινή Συνεδρίαση του Κογκρέσου, πρόκειται για εξαιρετική τιμή. Είναι η υψηλότερη τιμή που το Νομοθετικό μας Σώμα μπορεί να κάνει σε έναν ξένο ηγέτη που μας επισκέπτεται», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζέφτι Πάιατ.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία του σημειώνοντας: «Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα. Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές… πως υποστηρίζουμε τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία».

Οι τοποθετήσεις του Τζέφρι Πάιατ ενόχλησαν την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, που χωρίς να τον κατονομάσει ανέφερε στο Twitter:

« Ένα από τα ατυχή αμαρτήματα στην πρακτική της διπλωματίας λέγεται "going native" («γίνομαι ντόπιος»). Συμβαίνει όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και λαμβάνεις αυτές των οικοδεσποτών σου».

Παρόλα αυτά όμως ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε προσηλωμένος στην επαναπροσέγγιση Ουάσινγκτον-Άγκυρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Σαουδική Αραβία. Όπως είπε βρισκόμαστε στη διαδικασία του να κάνουμε φίλους, όχι εχθρούς.

Ωστόσο, σε νέο του μήνυμα ο Τούρκος Πρόεδρος, με αφορμή το μουσουλμανικό Μπαϊράμι που ξεκινά αύριο, δήλωσε:
«Ας προσπαθήσει κάποιος να υπονομεύσει τη χαρά μας για το μπαϊράμι με ρητορική μίσους. Ας επιχειρήσει κάποιος να προκαλέσει και μεταφέρει στη χώρα μας την φωτιά που υπάρχει στην γειτονιά μας. Δεν θα πέσουμε ποτέ σε αυτές τις παγίδες, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διχάσει και να μας στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου».


Ειδήσεις σήμερα:

Εργατική Πρωτομαγιά: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Ηπατίτιδα - Κρήτη: Συναγερμός για μωρό 14 μηνών

Καλοφώνου: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου παρά τις δυσκολίες κοιτούσε πάντα μπροστά

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:37Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55“The 2Night Show” – Χρήστος Άρχος: Τα παιδικά όνειρα, οι σπουδές ψυχολογίας και οι προβλέψεις της χρονιάς (βίντεο)07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα07:01Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο