LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 30 Απριλίου 2022 15:24

Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη

Γράφει η Δήμητρα Λογγίτση, MD, MSc, PhD, EBCR / Ακτινολόγος, Αναπληρώτρια Δ/ντρια Απεικονιστικών Τμημάτων ΜΗΤΕΡΑ, Ιατρός Τμήματος Αξονικού-  Μαγνητικού Τομογράφου ΥΓΕΙΑ.


 

HHG - ΛΟΓΓΙΤΣΗ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα πάρα πολύ συχνό νεόπλασμα, το πιο συχνό στον ανδρικό πληθυσμό. Ένας στους 9 άντρες αναμένεται να νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του, σπάνια ωστόσο ο καρκίνος αυτός είναι επιθετικός.

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι πρόκειται για πολυεστιακό νεόπλασμα, δηλαδή μπορεί να εντοπίζεται ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία στον αδένα, συνήθως όμως μια ή δύο βλάβες είναι οι πιο επιθετικές ή κλινικά σημαντικές, εκείνες δηλαδή οι οποίες χρήζουν θεραπείας. Έως τώρα η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη βασιζόταν στην τυχαιοποιημένη διορθική βιοψία.

Η εξέταση

Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη είναι μια εξέταση που διενεργείται στον Μαγνητικό Τομογράφο και εστιάζει στην απεικόνιση στον προστάτη αδένα με σκοπό να εντοπίσει την εστία ή τις εστίες που είναι ύποπτες για καρκίνο, περιορίζοντας το πεδίο της εξέτασης μόνο στον προστάτη αδένα και τις ανατομικές δομές γύρω από αυτόν.

Είναι μια εξέταση ανώδυνη, σχετικά μικρής διάρκειας περίπου 25 λεπτών και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος είναι ξαπλωμένος σε ύπτια θέση. Ιδανικά διενεργείται σε Μαγνητικό Τομογράφο υψηλής έντασης μαγνητικού πεδίου 3Τesla, όπως αυτός που διαθέτει το Τμήμα Μαγνητικού Τομογράφου στο ΥΓΕΙΑ.

Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία  Προστάτη αξιοποιεί ένα συνδυασμό τεχνικών και προσφέρει  τόσο ανατομικές όσο και λειτουργικές πληροφορίες για τον αδένα, πληροφορίες δηλαδή για την κυτταροβρίθεια και την αγγειοβρίθειά του.

Η βασική χρησιμότητα της εξέτασης

Η βασική χρησιμότητα της εξέτασης έγκειται στην υψηλή αρνητική προγνωστική της αξία. Αυτό σημαίνει ότι επί απουσίας ύποπτης βλάβης μπορούμε με μεγάλη ακρίβεια  να καθησυχάσουμε τον ασθενή και τον γιατρό του.

Το δεύτερο κατά σειρά όφελος είναι ο εντοπισμός της εστίας που είναι ύποπτη για κλινικά σημαντικό καρκίνο. Γνωρίζοντας πού ακριβώς βρίσκεται η ύποπτη βλάβη, ακολουθεί διορθική βιοψία η οποία είναι στοχευμένη, χρησιμοποιούμε δηλαδή την απεικόνιση από την Πολυπαραμετρική Τομογραφία Προστάτη που έχει προηγηθεί για να καθοδηγήσουμε την βιοψία προς το συγκεκριμένο σημείο του αδένα, αποφεύγοντας τις πολλαπλές τυχαιοποιημένες διελεύσεις της βελόνας.

Ως αποτέλεσμα, μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών και αυξάνονται οι πιθανότητες για λήψη κατάλληλου υλικού προς ιστολογική εξέταση. Η καθοδηγούμενη βιοψία του προστάτη γίνεται με το πλέον προηγμένο σύστημα σύντηξης των εικόνων Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας και Υπερήχων.

HHG - ΛΟΓΓΙΤΣΗ





*Άρθρο της Δήμητρας Λογγίτση, MD, MSc, PhD, EBCR  / Ακτινολόγου, Αναπληρώτριας Δ/ντριας Απεικονιστικών Τμημάτων ΜΗΤΕΡΑ, Ιατρού Τμήματος Αξονικού-  Μαγνητικού Τομογράφου ΥΓΕΙΑ.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Κυριακής

ΕΝΦΙΑ: Τέλος Μαΐου η πρώτη δόση - τα νέα εκκαθαριστικά και οι αλλαγές

Ηπατίτιδα - Κρήτη: Συναγερμός για μωρό 14 μηνών


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59Ολυμπιακός – Προμηθέας: Έβγαλε την υποχρέωση… και τώρα Μπαρτσελόνα19:46Δίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας της19:32Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή19:19Τουρκία – σεισμός: Ισχυρή δόνηση στα βόρεια της χώρας19:05Δραπέτης φυλακών… με έφεση στις απάτες18:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τον συνέλαβαν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο18:38Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο18:25Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών18:11Γαύδος: Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητας 17:58Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε μαθήτριες Δημοτικού κοντά στο σχολείο τους17:44“Ο πρώτος από εμάς": Sneak preview από το επεισόδιο της Πέμπτης (εικόνες)17:31“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν17:17Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:04Βαρκελώνη – Ναδάλ: Αποκλεισμός… με το καλημέρα16:50Το “Καλάθι του Πάσχα” και των “Νονών”: Πότε ξεκινούν και τι θα περιέχουν16:37Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης 16:23Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το έργο16:10“Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”: Τι πληρώνεται μέχρι την Παρασκευή15:56Επίδομα Μητρότητας Αυτοαπασχολούμενων - Μητσοτάκης: Άλλη μια δέσμευση που τηρήσαμε15:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο