LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 22 Απριλίου 2022 16:15

Διαβητικοί: Διατροφικές συμβουλές για την νηστεία και το Πάσχα

Τι πρέπει να προσέξουν οι διαβητικοί ακόμη και για την νηστεία λίγων ημερών πριν την Ανάσταση, αλλά και μετά από αυτήν.

HHG - Μελιδώνης

Τη Μεγάλη Εβδομάδα ή και καθ΄ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, αρκετοί άνθρωποι νηστεύουν περιμένοντας ευλαβικά, την Ανάσταση και το πασχαλινό τραπέζι για το τέλος της νηστείας και την παράδοσή τους στις διατροφικές υπερβολές των ημέρων.

Όμως, τι γίνεται με τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, επιτρέπεται να νηστεύουν και τι μπορούν να καταναλώσουν από το πασχαλινό τραπέζι; Πώς μπορούν να συμμετέχουν στο θρησκευτικό κλίμα και τις παραδόσεις των ημερών αυτών, χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και τη θεραπεία τους;

Νηστεία

HHG - Μελιδώνης

«Η νηστεία κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, διατροφικά μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα νόμισμα με δυο όψεις. Από τη μια πλευρά αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα από την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αμυλούχων τροφίμων (όπως ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί κ.λπ). Γι’ αυτόν τον λόγο ο διαβητικός θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικός», αναφέρουν ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ και ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital.


Συγκεκριμένα κατά την περίοδο της νηστείας θα πρέπει:

Να συνεχίσει να μετράει την ποσότητα των αμυλούχων τροφών στα γεύματά του, οι οποίες πρέπει να είναι πάντα συνοδευτικές στο πιάτο και όχι το κυρίως φαγητό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγει να καταναλώνει ένα μεγάλο πιάτο γαριδομακαρονάδα αλλά ότι θα μπορούσε να φάει γαρίδες ψητές με 1 φλιτζάνι πατατοσαλάτα ή χταπόδι με 1 φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό. Θα ήταν, επίσης, προτιμότερο να καταναλώσει μια μερίδα μη αμυλούχων λαχανικών όπως είναι οι αγκινάρες από μια μερίδα αμυλούχων λαχανικών όπως είναι ο αρακάς.

Να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια, τα λαχανικά, τα μανιτάρια αλλά και κάποια υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα και το γιαούρτι σόγιας. Επιπλέον, τα θαλασσινά όπως το καλαμάρι, η σουπιά, οι γαρίδες κ.λπ, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη.

Να μην παραλείπει τις μετρήσεις σακχάρου. Τις ημέρες αυτές είναι πιθανόν να διαταραχθεί η καθημερινότητα ως προς το ωράριο των γευμάτων ή τη σωματική άσκηση, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε επεισόδια υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας.

Να μην ξεχνάει τα ενδιάμεσα γεύματα. Το δεκατιανό και απογευματινό σνακ συμβάλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια μερίδα φρούτου είναι η καλύτερη επιλογή για σνακ», εξηγούν οι ιατροί.

Πασχαλινό τραπέζι

Ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, για να επιτύχει μια καλύτερη πορεία της νόσου του, έχει μάθει να ζει με κάποιους μικρούς διατροφικούς περιορισμούς και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής.

Ένα πιο «ελεύθερο» διατροφικά πασχαλινό τραπέζι που πραγματοποιείται μια μέρα τον χρόνο δεν θα επηρεάσει όλη αυτή την προσπάθεια.

Επομένως, αν δεν υπάρχουν συννοσηρότητες όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία, μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι αλλά χωρίς υπερβολές στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων (όπως πίτες, πατάτες, ψωμί) και γλυκών.

Μια καλή συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι, οι διαβητικοί να συνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουν με άφθονη ποσότητα σαλάτας, καθώς οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών ενώ παράλληλα μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος οδηγώντας σε μια πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σχετικά με το αλκοόλ, επιτρέπονται 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι οποίες πρακτικά αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια κρασιού ή 2 κουτάκια μπύρας ή 2 σφηνάκια τσίπουρου», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σε περίπτωση επιθυμίας για κάποιο γλυκό θα ήταν προτιμότερο να καταναλωθεί προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα και το άτομο με διαβήτη να προτιμήσει κάποιο γλυκό με στέβια.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σωματική άσκηση. Ένας καλός περίπατος μετά το τραπέζι μπορεί να συμβάλει στη χώνεψη αλλά και στην αποφυγή πρόσληψης ανεπιθύμητου βάρους.

«Συμπερασματικά η Μεγάλη Εβδομάδα και το λυτρωτικό Πάσχα που ακολουθεί μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια άσκηση πίστης, υπομονής και επιμονής στη συμμόρφωση των διατροφικών επιλογών υγείας. Μια τέτοια συμπεριφορά διατροφής και υγείας θα οδηγήσει στη συμπόρευση της Ανάστασης του Κυρίου με τη μεταβολική «ανάσταση» των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη», καταλήγουν οι κ.κ. Μελιδώνης και Παπαλαζάρου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του ΠολυτεχνείουΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Ο εορτασμός της 52ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Φοινικούντα: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε καταστήματα του 31χρονου επιχειρηματία που σχετίζεται με έναν εκ των δραστών - Τί ερευνούνΣήμερα 14:25 | Ειδήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Φοινικούντας φέρνει στο «φως» η εκπομπή του ΑΝΤ1 "Αποκαλύψεις".

Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση 100 γαλλικών στρατιωτικών αεροπλάνων στην ΟυκρανίαΣήμερα 13:36 | Ειδήσεις

Πρόκειται για την ένατη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στη Γαλλία από την έναρξη του πολέμου με την Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:06Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού15:54Σπύρος Μαρτίκας: Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος με τις απάτες15:42Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 25 μαθήτριες από οικοτροφείο θηλέων, ανακοίνωσε η αστυνομία 15:32Στην κορυφή της πορείας η αιματοβαμμένη σημαία-σύμβολο του Πολυτεχνείου15:20Δράμα: Σκότωσαν αρκούδα και μετά την αποκεφάλισαν15:08Πυροβολισμός μέσα στο Νοσοκομείο Χανίων14:56Φοινικούντα: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε καταστήματα του 31χρονου επιχειρηματία που σχετίζεται με έναν εκ των δραστών - Τί ερευνούν14:44Πολυτεχνείο: 31 προσαγωγές και 4 συλλήψεις λίγο πριν την πορεία14:34Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση 100 γαλλικών στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία14:22Ηράκλειο: Σοκάρουν οι εικόνες του τροχαίου δυστυχήματος14:10Ολυμπιακός: «Βροχή» οι προτάσεις για τον Golden Boy Μουζακίτη13:58Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 80χρονος που ανατίναξε το σπίτι του γιού του13:44Κιλκίς: 74χρονος παρέσυρε πεζή με το αυτοκίνητό του και εγκατέλειψε το σημείο13:32Γερμανία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν 12χρονο κωφό κορίτσι που τους επιτέθηκε με μαχαίρια 13:18Δραματική διάσωση ποδηλάτη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης13:07Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν12:56Πλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου12:43Ηράκλειο: Ανήλικοι έκλεψαν αλκοολούχα ποτά από κατάστημα12:29Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λευκάδα12:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο