LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 22 Απριλίου 2022 07:53

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ έστειλε “επιστολή φιλίας” στην Νότια Κορέα

Κάνοντας ένα “περίεργο” διάλειμμα από τις εντάσεις, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας απευθύνθηκε σε “φιλικό ύφος” στον ομόλογο του, ο οποίος απάντησε… αναλόγως.


 

Κιμ Γιονγκ Ουν - οπλικό σύστημα - δοκιμές

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν αντάλλαξαν επιστολές, με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ να ευχαριστεί τον ομόλογό του για τις ακούραστες προσπάθειές του να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του, το KCNA, με φόντο την ένταση που έχει φθάσει ξανά στα ύψη εξαιτίας των βορειοκορεατικών οπλικών δοκιμών. 

Η ανταλλαγή των επιστολών αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της έντασης στις διμερείς σχέσεις μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ στο Ανόι το 2019. Φέτος η κατάσταση χειροτέρεψε, καθώς η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs) τον περασμένο μήνα, τερματίζοντας το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017. 

Στην δική του επιστολή, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επανένωση, βάσει των κοινών ανακοινώσεων στις συνόδους τους το 2018, παρά τη «δύσκολη κατάσταση», κατά το KCNA. 

Στην απάντησή του, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τόνισε ότι εκείνες οι «ιστορικές» σύνοδοι έδωσαν στους λαούς των δύο κρατών «ελπίδα για το μέλλον», ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι σχέσεις τους μπορούν να βελτιωθούν εάν συνεχίζουν να καταβάλλονται «άοκνες προσπάθειες» προς τον σκοπό αυτό. 

«Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν εκτίμησε τους κόπους και τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Μουν Τζε-ιν (...) ως τις τελευταίες ημέρες της θητείας του», σημείωσε το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας τις επιστολές που ανταλλάχθηκαν «έκφραση της βαθιάς εμπιστοσύνης» των δύο ηγετών.

Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

AP - Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν - Αποστρατικοποιημένη ζώνη - Κορέα

Ο ηγέτης της Νότιας Κορέας έθεσε εξαρχής στο επίκεντρο της προεδρίας του τη βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων. Συνέβαλε στις άνευ προηγουμένου συναντήσεις του Κιμ Γιόνγκ Ουν και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και το 2019. Στις τρεις συνόδους των προέδρων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας το 2018, ανταλλάχθηκαν υποσχέσεις για ειρήνη και συμφιλίωση· όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Η Πιονγκγιάνγκ έφθασε στο σημείο να απειλήσει πως θα κατεδαφίσει υποδομές που είχαν οικοδομηθεί από νοτιοκορεατικές βιομηχανίες στο πλαίσιο κοινών πρωτοβουλιών οικονομικού χαρακτήρα.

Οι δύο ηγέτες κατέβαλαν εκ νέου προσπάθειες να βελτιώσουν τα πράγματα, ανταλλάσοντας επανειλημμένα επιστολές πέρυσι. Όμως δεν σημειώθηκε απτή πρόοδος. Η Πιονγκγιάνγκ κατόπιν επέκρινε με σφοδρότητα τα «δύο μέτρα και τα δύο σταθμά» της Σεούλ όσον αφορά τα προγράμματα στρατιωτικού εξοπλισμού της. 

Η ένταση δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα, καθώς εκφράζονται φόβοι πως η Πιονγκγιάνγκ ίσως ξαναρχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων. 

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας άρχισαν εξάλλου αυτή την εβδομάδα τα ετήσια κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια, τα οποία η Βόρεια Κορέα καταδικάζει πάγια χαρακτηρίζοντάς τα πρόβες πολέμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Σανγκάη: δεκάδες νεκροί, εν μέσω lockdown

Μεγάλη Παρασκευή: rapid test δωρεάν σε 71 σημεία

Ουκρανία - Μαριούπολη: ομαδικός τάφος με χιλιάδες σορούς

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο