LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 18 Απριλίου 2022 11:26

Περισσός: Έκλεψαν την προτομή του Τάκη Σινόπουλου

"Σήκωσαν" την μπρούτζινη προτομή του ποιητή Τάκη Σινόπουλου. 

Νέα Ιωνία - κλοπή - μπρούτζινη προτομή αγάλματος

Δύο άνδρες φέρονται να έκλεψαν μπρούτζινη προτομή του ποιητή Τάκη Σινόπουλου από τη διασταύρωση Σινοπούλου και Ντομπαζή,στον Περισσό τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας.

Οι μαυροφορεμένοι δράστες αφαίρεσαν την προτομή από το μνημείο γύρω στις 3 τα ξημερώματα, την έβαλαν μέσα σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες και διέφυγαν.

Για την αφαίρεση της προτομής χρησιμοποιήθηκαν βαριοπούλες.


Ποιος ήταν ο Τάκης Σινόπουλος

Γεννήθηκε στην Αγουλινίτσα και ήταν πρωτότοκος γιος του φιλολόγου Γιώργου Σινόπουλου και της Ρούσας-Βενέτας Αργυροπούλου.

Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφοίτησε το 1944. Το 1934 δημοσίευσε το ποίημα “Προδοσία” και το διήγημα “Η εκδίκηση ενός ταπεινού” στην Πυργιώτικη εφημερίδα “Νέα Ημέρα”, με το ψευδώνυμο Αργυρός Ρουμπάνης.

Το 1941 επιστρατεύτηκε ως λοχίας υγειονομικού στο Λουτράκι,ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής δημοσίευσε μεταφράσεις Γάλλων ποιητών καθώς και μερικά δοκίμια για την ποίηση. Το 1942 φυλακίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα από τους Ιταλούς ως αντιστασιακός ενώ την περίοδο του εμφυλίου ήταν γιατρός σε τάγμα πεζικού. Με το τέλος του εμφυλίου άρχισε να εργάζεται ως γιατρός παθολόγος στην πρωτεύουσα. Το 1951 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Μεταίχμιο”.

Ανήκε στην εκδοτική ομάδα των “Δεκαοχτώ Κειμένων”, των “Νέων Κειμένων” 1-2, της “Κατάθεσης ’73” και του περιοδικού “Η Συνέχεια”. Ακόμη, συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά.

Ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά. Επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τους Τ.Σ. Έλιοτ, Σεφέρη και Έζρα Πάουντ. Γενικά η ποίηση του είναι λυρική, επιγραμματική και κυριαρχείται από τραγική αυτογνωσία και απαισιοδοξία. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του παρατηρήθηκε μια μεταστροφή στη χρήση του γλωσσικού υλικού προς έναν αντιποιητικό, επιθετικό και συχνά ειρωνικό λόγο. Μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης του το είχε δωρίσει στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έγραψε επίσης τις ποιητικές συλλογές “Το άσμα της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου”, που τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης το 1961, “Γνωριμία με τον Μαξ”, “Νύχτα και αντίστιξη”, καθώς και διάφορες μελέτες και δοκίμια. Του απονεμήθηκε το 2ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης για “Το άσμα της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου” το 1962.

Πέθανε στον Πύργο στις 25 Απριλίου 1981 (παραμονή του Πάσχα του 1981). Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Ντότα, η οποία το 1995 δώρισε το σπίτι που έμενε στον δήμο Νέας Ιωνίας με σκοπό την στέγαση του ιδρύματος “Τάκης Σινόπουλος”.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ακάρ: Η Ελλάδα από τη μία επιδιώκει συμμαχίες, από την άλλη αγωνίζεται για οπλισμό

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Ο Μακρόν ξαναβάζει “φωτιές” με σέξι εμφάνιση

Θεσσαλονίκη: Έσπασαν πατσατζίδικο γιατί τους ζήτησαν πιστοποιητικά (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο