LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2022 18:29

Κορονοϊός: Πάσχα με μάσκες στην εκκλησία και όπου υπάρχει συνωστισμός

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την τήρηση των μέτρων ενόψει Πάσχα. Η πορεία της πανδημίας στην χώρα. Τι είπαν Γκάγκα, Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνης.

 μάσκες - κορονοϊός - εξωτερικοί χώροι

«Η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται. Έχουμε σταθερά λιγότερα κρούσματα και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οπότε φαίνεται πως τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Ο καιρός φτιάχνει επίσης και νομίζω πως φτιάχνει και το κέφι μας, κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα. 

«Ξεκινάμε σε μια καινούρια κανονικότητα, που μπορούμε να την προχωρήσουμε και τα πράγματα είναι πραγματικά καλά. Άρα, να ευχηθώ σε όλους καλό Πάσχα. Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί, αλλά ας χαρούμε λίγο τους δικούς μας, την εποχή, αλλά με μάσκες στο συγχρωτισμό», πρόσθεσε ακόμα η κ. Γκάγκα. 

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως η διάμεση ηλικία είναι στα 33 έτη ενώ, όπως ανέφερε η κατάσταση του ΕΣΥ στη χώρα, είναι βελτιωμένη ενώ αναφέρθηκε και στις γιορτές που πλησιάζουν, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν και εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για το Πάσχα. «Ο ιός που κυκλοφορεί φαίνεται ηπιότερος για τους εμβολιασμένους. Θα πάμε στην εκκλησία με τις μάσκες μας και όπου αλλού υπάρχει συνωστισμός. Και με self test μπορούμε να συναντήσουμε τους δικούς μας», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Πλεύρη ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν ξανά τον Σεπτέμβριο, η κα Γκάγκα είπε ότι «ανά πάσα στιγμή υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση. Ο προγραμματσμός μας είναι να τα ξαναδούμε τον Σεπτέμβριο αλλά εάν δεν πάνε όλα καλά τότε εδώ είμαστε για να πάρουμε μέτρα».

«Η επιδημία στον κόσμο δείχνει σαφή ύφεση. Με 503 εκατ. μολύνσεις και 6,2 εκατ. θανάτους μέχρι σήμερα. Οι νέες διαγνώσεις εντός της τελευταίας εβδομάδας έχουν μειωθεί κατά 20%, καθώς καταγράφηκαν 0,9 εκατομμύρια μολύνσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Διαγνώσεις κάτω από το εκατομμύριο είχαμε να δούμε από τις αρχές του κύματος της «Όμικρον». Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν σημαντικά κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.000 θάνατοι ανά ημέρα. Η μείωση των θανάτων συνεχίζεται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την αρχή της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή: «Και στην Ευρώπη συνεχίζεται η εντυπωσιακή μείωση όσον αφορά τη διασπορά της νόσου, καθώς παρατηρήθηκε 18% μείωση στις μολύνσεις και κατά 6% στους θανάτους. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 3,1 εκατ. διαγνώσεις και 10.400 θάνατοι σε όλη την τελευταία εβδομάδα. Οι 40 από τις 47 χώρες της Ευρώπης δείχνουν μείωση στη διαφορά, ενώ μόλις σε τρεις χώρες υπάρχει σημαντική επιδείνωση (πάνω από 30%). Αντίστοιχα, σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε σε 16 χώρες».

Στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε σημαντικότατα κατά 27%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση κατά 4%, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ήδη σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ο αριθμός των ατόμων σε ΜΕΘ μειώθηκε κατά 10% και στις απλές κλίνες κατά 18%. Καθώς βλέπουμε μια μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, βλέπουμε το ίδιο να συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να ενισχύεται το σενάριο, ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση τις επόμενες ημέρες».

Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση των ειδικών: 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Βούλευμα “καταπέλτης” για 5 πρώην στελέχη της πυροσβεστικής

Ερντογάν: Στην Αγία Σοφία ο Τούρκος Πρόεδρος

“Το Πρωινό” - Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: ο Μάνος Δασκαλάκης και η σύγκρουση των ιατροδικαστών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Σήμερα 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΣήμερα 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:21Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο