LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Απριλίου 2022 16:30

Ουκρανία - “Moskva”: Θρίλερ με την επίθεση στην ρωσική ναυαρχίδα (βίντεο)

Βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου. Tι σημαίνει το πλήγμα στην Μαύρη Θάλασσας. Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις εξελίξεις.

Φωτιά - ρωσική ναυαρχίδα

Σημαντική στρατιωτική αλλά και ψυχολογική αξία για τα ουκρανικά στρατεύματα έχει το χτύπημα στο πλοίο Moskva, το κύριο πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με πηγές, η Ρωσία παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, την οποία αποδίδει σε έκρηξη πυρομαχικών. Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί λένε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Μικόλα Μπελιέσκοφ, στρατιωτικός σύμβουλος του Ζελένσκι, χαρακτηρίζει το περιστατικό «ένα πολύ ισχυρό ψυχολογικό εργαλείο στην κατεύθυνση της ανύψωσης του ηθικού των Ουκρανών».

Ωστόσο, τονίζει ότι το Moskva «είναι ένα παλιό πλοίο και τα ρωσικά πλήγματα προς την Ουκρανία με πυραύλους Καλίμπρ εκτοξεύονται από άλλα, πιο καινούρια πλοία».

«Ακόμη κι έτσι, όμως, συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τους Ρώσους, όχι μόνο υλικά, αλλά και από άποψη ηθικού», τονίζει.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζεται πως εχει καταγραφεί το "χτύπημα" στη ρωσική ναυαρχίδα:

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μίκαελ Πέτερσεν, διευθυντής Ρωσικών Ναυτικών Σπουδών στο Αμερικανικό Κολέγιο Σπουδών Ναυτικού Πολέμου (US Naval War College) μιλώντας στο Radio 4 ανέφερε:

«Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε αλλά όλο και περισσότερο φαίνεται ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν μία όχι ασήμαντη νίκη στη θάλασσα. Νομίζω ότι έχει συμβολικό αλλά και στρατιωτικό χαρακτήρα», εξηγεί.

Το Moskva είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και παρότι λίγο γηρασμένο, είναι το σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ίδιος λέει ότι οι Ουκρανοί απώλεσαν την περισσότερη από τη ναυτική τους δύναμη κατά τις ρωσικές επιχειρήσεις προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 οπότε «αυτό είναι σημαντικό συμβολικά επειδή στο κάτω – κάτω δείχνει ότι είναι ακόμα ικανοί να καταφέρουν πλήγμα κατά της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης με τρόπους που πραγματικά πονάνε τη Μόσχα». 

Προσθέτει ότι η εξέλιξη μπορεί να έχει «σημαντική στρατιωτική αξία επίσης», καθώς «το ρωσικό ναυτικό μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να επιχειρήσει τώρα πιο ανοιχτά τώρα από ό,τι πριν».

«Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των Ρώσων να παρέχουν κάλυψη με άμεσα πυρά στα στρατεύματα που μάχονται στην ξηρά και να εμποδίσει την ρωσική ικανότητα για αεράμυνα σε παράκτιες περιοχές… Νομίζω ότι θα κάνει το ρωσικό ναυτικό να το σκεφτεί δύο φορές».

«Εξακολουθεί να επιπλέει και πιθανότατα μεταφέρεται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Υπήρξε έκρηξη, αλλά δεν γνωρίζουμε αν χτυπήθηκε από πύραυλο», δήλωσε το Πεντάγωνο για τη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva», μετά τις αντικρουόμενες θέσεις που εξέφρασαν η ρωσική και η ουκρανική πλευρά.


Πηγή: Πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά - Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: να σαπίσει στη φυλακή, λέει ο εκπαιδευτής του

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Φάρσαλα: της τύλιξε το λαιμό με το καλώδιο των ακουστικών της


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο