Πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς από τον Πέτρο Συρίγο
Πεντανόστιμα, παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια γεμάτα... νοσταλγία, ετοίμασε το πρωί της Δευτέρας ο σεφ της εκπομπής «Το Πρωινό», Πέτρος Συρίγος.
Συστατικά:
- 250 γρ βούτυρο
- 270 γρ ζάχαρη
- 3 αυγά
- ½ κ.τ.γ σόδα
- 60 ml χυμό πορτοκάλι
- 125 ml γάλα εβαπορέ
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
- 2 βανίλιες
- 1½ κ.τ.γ μαχλέπι
- ½ κ.τ.γ μαστίχα σκόνη
- 900-950 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κρόκο αυγού και 1 κ.τ.σ νερό για το άλειμμα
- ½ κ.τ.γ αμμωνία (προαιρετικά)
Η συνταγή:
- Βάζουμε το βούτυρο που το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό για 1 λεπτό.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη.
- Κλείνουμε για λίγο το μίξερ και μαζεύουμε τα τοιχώματα με μια μαρίζ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο(περίπου 3 λεπτά).
- Παράλληλα σπάμε τα αυγά σε ενα μπολ.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στο μείγμα με το βούτυρο, ρίχνουμε ένα, περιμένουμε να αναμιχθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το επόμενο, οχι όλα μαζί.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ να αφρατέψουν σε μέτρια προς δυνατή ένταση.
- Όσο δουλεύει το μίξερ, βάζουμε σε ένα ψηλό ποτήρι τον χυμό πορτοκάλι με την σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσοχή θα φουσκώσει.Χαμηλώνουμε την ένταση στο μί
- ξερ και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκάλι και ξύσμα λεμόνι.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και εκεί προσθέτουμε τις βανίλιες, το μαχλέπι, την μαστίχα.
- Προσθέτουμε την μισή ποσότητα αλευριού στο μίξερ, ανακατεύουμε(οχι πολύ) στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο και σταματάμε το χτύπημα.
- Δεν θέλει πολύ χτύπημα το μείγμα μας γιατί θα μας βγουν σκληρά.
- Βάζουμε όλο το μείγμα στον πάγκο μας και ζυμώνουμε λίγο με το χέρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη εκεί όπως είναι στον πάγκο μας και αφήνουμε για 20 λεπτά.
- Δουλεύουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι μας.
-
Χωρίζουμε το μείγμα μας σε μπαλάκια στο μέγεθος της παλάμης μας.
-
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες ή πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε.
-
Βάζουμε στο ταψάκι μας λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τα κουλουράκια.
-
Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια.
-
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20-25 λεπτά και απολαμβάνουμε!