LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2022 23:20

10 κανόνες για να προλάβουμε τη γρίπη και τις ιώσεις του αναπνευστικού

Γράφει η Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομοτ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΥΓΕΙΑ.

Γρίπη - αρρώστια - εμβόλιο

1. Να εμβολιαστούμε!

Ακόμα και τώρα όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, όλες οι ευάλωτες ομάδες όπως και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να εμβολιαστεί. Σε 10 ημέρες το εμβόλιο αρχίζει να είναι δραστικό. Ο Π.Ο.Υ. ζήτησε >70% εμβολιασμό στον κοινό πληθυσμό, και 100% στις ευάλωτες ομάδες και στο προσωπικό των νοσοκομείων. Και ενώ οι πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών εμβολιάζονται, εμείς βρισκόμαστε συνεχώς στο απίστευτο μέσο όρο του 20% περίπου. Γιατί; Το εμβόλιο είναι ασφαλές, καλύπτεται από τα Ταμεία και μας προφυλάσσει από τη γρίπη. Ο αντίλογος αφορά: (i) «εμβολιαστήκαμε την περασμένη χρονιά» και η σωστή απάντηση: το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό και γι’ αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε Νοέμβριο για τη χώρα μας, ενώ η προφύλαξη διαρκεί μόνο ένα 6μηνο. (ii) «κάναμε το εμβόλιο, αλλά δεν ήταν δραστικό αφού συνεχώς υποτροπιάζουμε με πονόλαιμο, συνάχι, πυρετό και βήχα» και η απάντηση: αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν «κοινό κρυολόγημα», δηλαδή ιώσεις που προκαλούνται από περισσότερα από 200 είδη ιών και δεν έχουν σχέση με τη γρίπη. Το κρυολόγημα ποτέ δεν είναι σοβαρό και ο ασθενής «θα γίνει μόνος του καλά» σύντομα χωρίς αντιβιοτικά (!), ενώ η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη με πιθανή θανατηφόρο κατάληξη. Προσοχή όμως γιατί και η COVID-19 λοίμωξη από τον ιό Omicron προκαλεί κατά κανόνα τα ίδια συμπτώματα!

2. Να αερίζουμε καλά τα δωμάτιά μας αφού οι ιώσεις και η γρίπη μεταδίδονται με σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα, που θα τα εισπνεύσουμε και θα μολυνθούμε.

3. Να βήχουμε και να φτερνιζόμαστε στο χαρτομάντιλό μας ή ακόμα και στο μανίκι μας για να περιορίσουμε το «αεροζόλ» των ιών που θα εισπνεύσουν οι γύρω μας και έτσι να τους προφυλάξουμε.

4. Να αποφεύγουμε ιδίως τους «κρύους» μήνες τον συγχρωτισμό, δηλαδή τις κλειστές συγκεντρώσεις στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν πάσχοντες στην αρχική φάση της γρίπης, που είναι ασυμπτωματικοί, αλλά οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό στα άτομα που συγχρωτίζονται.

5. Να σαπουνίζουμε καλά και συχνά τα χέρια μας και στη συνέχεια να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό ακόμα και όταν δεν έρθουμε σε επαφή με πάσχοντα από γρίπη, γιατί  στο άψυχο περιβάλλον που συνεχώς αγγίζουμε μπορεί να επιβιώνει ο ιός της γρίπης για περισσότερες από 24 ώρες.

6. Να μην αγγίζουμε μάτια, μύτη, στόμα με τα χέρια μας πριν τα πλύνουμε εφόσον μπορεί να υπάρχει επάνω τους ο ιός της γρίπης που προμηθευτήκαμε από το άψυχο περιβάλλον μας.

7. Να μην παίρνουμε αντιβιοτικά για τη γρίπη και τις ιώσεις γενικότερα, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς. Επιπλέον, η χορήγηση οποιουδήποτε αντιβιοτικού τόσο στα κρυολογήματα όσο και στη γρίπη ούτε θεραπεύει ούτε προστατεύει από επιπλοκές. Αντίθετα βλάπτει αφού συχνά συνοδεύεται από παρενέργειες όπως αλλεργίες και διαρροϊκά σύνδρομα αλλά και ανάπτυξη αντοχής σε πολύτιμα φάρμακα έναντι των βακτηρίων, όπως είναι τα αντιβιοτικά, ώστε να μην είναι δραστικά όταν θα τα χρειαστούμε.

8. Να φοράμε γάντια, χάρτινη προστατευτική μπλούζα και χειρουργική μάσκα σε οποιαδήποτε επαφή μας με τον ασθενή ή μέλη της οικογένειάς μας που πάσχουν και να πλένουμε τα χέρια μας όταν αλλάζουμε γάντια.

9. Να συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας ή να πάμε στο εφημερεύον νοσοκομείο, ιδιαίτερα εάν εμφανίσουμε απότομα υψηλό πυρετό ή δύσπνοια, και να μην παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά.

10. Αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και έχουμε έρθει σε στενή επαφή  με πάσχοντα από γρίπη, να λαμβάνουμε προληπτικά και αφού έχουμε συμβουλευτεί τον ιατρό μας 1 δισκίο οσελταμιβίρης (Tamiflu) για 10 ημέρες.

Όμως το κυριότερο αφορά να γνωρίζουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιάζονται για τη γρίπη, οι οποίες είναι:

  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Άτομα  με:
    • χρόνιες πνευμονοπάθειες
    • καρδιακά νοσήματα
    • ανοσοκαταστολή (λόγω υποκείμενης κακοήθειας, λήψης κορτιζόνης και άλλων αντινεοπλασματικών φαρμάκων)
    • δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
    • σπληνεκτομ
    • χρόνια νεφροπάθεια
    • σακχαρώδη διαβήτη
    • Παχύσαρκοι
    • Έγκυες, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης (οι έγκυες έχουν 4πλάσια πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκοµείο και 10πλάσια στη Μ.Ε.Θ)
    • Λεχωίδες, Θηλάζουσες
    • Παιδιά που παίρνουν χρονίως ασπιρίνη (συνεννόηση με τον παιδίατρο)
    • Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιµοι και προσωπικό ιδρυμάτων, ή σχολών κλπ.)
    • Άτοµα σε στενή επαφή µε παιδιά κάτω των 6 µηνών ή φροντιστές ατόµων µε υποκείµενο νόσηµα
    • Πτηνοτρόφοι – κτηνοτρόφοι.

HHG - ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ

* Άρθρο της Ελένης Γιαμαρέλλου, Ομοτ. Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών, Παθολόγου – Λοιμωξιολόγου, Προέδρου Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣεισμός στις ΚυκλάδεςΣήμερα 06:13 | Ειδήσεις

Ο Εγκέλαδος, θυμήθηκε… και πάλι του κατοίκους των Κυκλάδων.

Έγκλημα στη Λάρισα: Αυτή είναι η άτυχη 52χρονη που δολοφονήθηκε από τον γιο της - Τι φέρεται να είπε ο 21χρονοςΣήμερα 06:31 | Ειδήσεις

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση της δολοφονίας μιας 52χρονης από τα χέρια του ίδιου της του γιου.

Προσωπικός Αριθμός: Έρχεται τις επόμενες ημέρες – τι θα ισχύσει με τις ταυτότητεςΣήμερα 06:29 | Ειδήσεις

Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός. Η διαδικασία για την απόκτηση του και γιατί δεν επιλέχθηκε ο ΑΜΚΑ.

Λεωφόρος Ποσειδώνος: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε φωτεινό σηματοδότη - Δύο άτομα σε σοβαρή κατάσταση (βίντεο)Σήμερα 07:05 | Ειδήσεις

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Σαράφη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φιλιππίνες: Ξύπνησε… το ηφαίστειο Κανλάον (εικόνες)07:57Ημιτελικός Eurovision 2025: Πότε είναι η εμφάνιση της Ελλάδας - Τι ώρα ξεκινάει σήμερα07:44Τρίτη και 13: η “γρουσουζιά” και η...καταραμένη ημέρα07:30Λεωφόρος Ποσειδώνος: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε φωτεινό σηματοδότη - Δύο άτομα σε σοβαρή κατάσταση (βίντεο)07:17Προσωπικός Αριθμός: Έρχεται τις επόμενες ημέρες – τι θα ισχύσει με τις ταυτότητες07:03Έγκλημα στη Λάρισα: Αυτή είναι η άτυχη 52χρονη που δολοφονήθηκε από τον γιο της - Τι φέρεται να είπε ο 21χρονος06:50Σεισμός στις Κυκλάδες06:36Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Μαΐου06:23Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:09Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το σκάκι23:59Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη23:48Πανελλήνιες 2025: Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων23:37Κιρ Στάρμερ: Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ερευνά την πυρκαγιά στο σπίτι του πρωθυπουργού 23:23Θεσσαλονίκη: 55χρονος παρενοχλούσε σεξουαλικά 4χρονη! 23:09Ουκρανία: Η Ρωσία δεν απαντά στην πρόταση για συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι και συνεχίζει τις επιθέσεις 22:53Νέο υπερσύγχρονο αεροσκάφος για αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ - Η τελετή παράδοσης στην 112 ΠΜ (εικόνες)22:37Παναθηναϊκός – Προμηθέας: Με “κατοστάρα” έκανε το 1-022:20Λάρισα: 21χρονος σκότωσε την 52χρονη μητέρα του - Τον βοήθησε ο ξάδελφός του και τύλιξαν τη σορό σε πάπλωμα22:06Θεσσαλονίκη: Εννέα προφυλακιστέοι για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε γήπεδα 21:50Πιερρακάκης στο Bloomberg: Δέκα χρόνια νωρίτερα η αποπληρωμή των δανείων από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης21:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο