LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Απριλίου 2022 13:29 | Ανανέωση: 08 Απριλίου 2022 13:29

Πληθωρισμός: Νέο άλμα τον Μάρτιο - Φωτιά οι τιμές σε βασικά προϊόντα

Χωρίς "φρένα" ο πληθωρισμός. Αυξήσεις σοκ σε ενέργεια και τρόφιμα.

Πληθωρισμός

Ανοδο 8,9% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εφέτος, από αύξηση 7,2% τον Φεβρουάριο και έναντι μείωσης 1,6% τον Μάρτιο 2021, καθώς ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε όλες τις επιμέρους ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που μετέχουν στην κατάρτιση του γενικού δείκτη, εκτός μόνον από τις επικοινωνίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Μαρτίου 2022 και Μαρτίου 2021 συνεχίστηκε η άνοδος του ενεργειακού κόστους (λόγω και του πολέμου), καθώς ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Ηλεκτρισμό (79,3%), Φυσικό αέριο (68,3%) και Πετρέλαιο θέρμανσης (58,5%). Κατ' επέκταση υπήρξαν αυξήσεις τιμών σε: Καύσιμα και λιπαντικά (29%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (26,8%) και Μεταφορά επιβατών με πλοίο (16%). Στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», οι τιμές αυξήθηκαν σε: Έλαια και λίπη (19,9%), Λαχανικά γενικά (13,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (8,4%), Φρούτα νωπά (7,8%), Ψωμί και δημητριακά (7,6%), Κρέατα γενικά (6,4%), Καφέ (5,4%), Λοιπά τρόφιμα (5,1%), Ψάρια γενικά (3,5%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (3,4%), Κρασιά (2,7%) και Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμοί φρούτων (2,3%). Επίσης, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε: Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (18,5%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%), Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (9,6%), Αυτοκίνητα καινούργια (8,1%), Έπιπλα και διακοσμητικά είδη (5,8%), Ένδυση και υπόδηση (6,5%), Είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας (5%), Μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες (5%), Οικιακές υπηρεσίες (4,8%), Ελαστικά (4,7%), Υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (3%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (2,7%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία-καφενεία (2,1%), Οδοντιατρικές υπηρεσίες (1,1%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,4%), Ενοίκια κατοικιών (0,8%) και Νοσοκομεία και κλινικές (0,4%).

Πληθωρισμός - πίνακες

Ενώ, σε έναν μόνο μήνα (Μάρτιος προς Φεβρουάριο) συνεχίστηκε η άνοδος του ενεργειακού κόστους, καθώς ανατιμήθηκαν περαιτέρω, το Πετρέλαιο θέρμανσης (18,3%) και ο Ηλεκτρισμός (4,6%), αν και μειώθηκαν οι πολύ υψηλές τιμές του Φυσικού αερίου κατά (7,3%). Ως αποτέλεσμα, νέες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (20,9%), Μεταφορά επιβατών με πλοίο (12,3%) και Καύσιμα και λιπαντικά (9,6%). Στα είδη διατροφής, νέες ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Πουλερικά (3,4%), Ελαιόλαδο (3,1%), Τυριά (2,9%), Αρνί και κατσίκι (2,4%), Πατάτες (2,2%), Ψωμί (2%), Κρασιά (1,9%) και Μοσχάρι (0,6%), ενώ μειώσεις τιμών υπήρξαν σε: Λαχανικά νωπά (4,8%) και Ψάρια νωπά (4,2%). Παράλληλα, ωστόσο, νέες αυξήσεις τιμών υπήρξαν και σε: Κινηματογράφους- θέατρα (9,2%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (7,4%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,7%), Αυτοκίνητα καινούργια (0,5%) και 'Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (0,5%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 8,9% τον Μάρτιο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*8,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

*0,4% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.

*6,5% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*29,9% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

*3,7% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

*15,4% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

*0,1% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής- άνθη, κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής.

*0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*2,8% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- καφέ- εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

*0,1% στην ομάδα «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Πληθωρισμός - πίνακες

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

*2,9% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,7% τον Μάρτιο 2022 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2022, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 8% τον Μάρτιο εφέτος, έναντι μείωσης 2% τον Μάρτιο 2021. Ενώ, μεταξύ Μαρτίου και Φεβρουαρίου εφέτος υπήρξε αύξηση 2,7%, έναντι αύξησης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πληθωρισμός - πίνακες

Οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης αντίστοιχα, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση: «Η οικονομική ασφυξία των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιτείνεται με δραματικό τρόπο, όπως επιβεβαιώνει το νέο άλμα του πληθωρισμού στο 8,9% τον Μάρτιο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1995. Μάλιστα, η μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού έφτασε στο εφιαλτικό 2,7%.

Η ακρίβεια σαρώνει την ελληνική κοινωνία ενώ η κυβέρνηση καλύπτει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια, αφήνοντας χωρίς ουσιαστική προστασία τους πολίτες.

Ήδη έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, για φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, για μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Όμως ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Επιμένει να περιφρουρεί τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων».

Ο τομέας οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως, «το πρόβλημα του πληθωρισμού διογκώνεται.

Η ανακοίνωση του ετήσιου πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο από την ΕΛΣΤΑΤ, στο ύψους του 8,9%, επιβεβαιώνει και στατιστικά ότι το πρόβλημα της ακρίβειας διογκώνεται με διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις για τα βαλάντια των νοικοκυριών και με σοβαρή επίπτωση στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως προβλέπουν και τα σχετικά μακροοικονομικά σενάρια της έκθεσης του του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2021.

Το γεγονός ότι ο αντίστοιχος εναρμονισμένος δείκτης τιμών του Μαρτίου, που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat, ήταν 7,5% και για τρίτο συνεχόμενο μήνα ψηλότερος από αυτόν του συνόλου της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι η μηναία αύξηση ήταν η τρίτη υψηλότερη της Ευρωζώνης καταδεικνύουν επιπλέον ότι τα δύσκολα έπονται.

Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση της ακρίβειας στην αρχή με στρουθοκαμηλισμό και στη συνέχεια με ημίμετρα.

Οι Υπουργοί της, τους πρώτες μήνες της ανόδου του πληθωρισμού, στα μέσα του 2021 και πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία, διατείνονταν ότι είναι εισαγόμενος και πρόσκαιρος, για να δικαιολογήσουν την αδράνεια τους. Στη συνέχεια άρχισαν να συγκρίνουν το πρόβλημα με αυτό της Ευρωζώνης υπονοώντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αμελητέο. Και τώρα που φαίνεται ότι ο εγχώριος πληθωρισμός ξεπέρασε της Ευρωζώνης και τρέχει με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, ο κ. Γεωργιάδης εφηύρε ένα, ανεκδιήγητο για την οικονομική επιστήμη και την κοινή λογική, τέχνασμα, προσπαθώντας να συμψηφίσει την εκρηκτική αύξηση του με τον αρνητικό πληθωρισμό τους πρώτους μήνες του 2021.

Η Κυβέρνηση ενώ επιλέγει να απαλλάξει με μόνιμο τρόπο τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καταργώντας το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και τον φόρο δωρεάς έως 800.000 ευρώ, εφαρμόζει προσωρινά μέτρα ασπιρίνες και σύρθηκε πίσω από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ανακοινώσει τη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων αλλά και την επαναλειτουργία της λιγνιτικής παραγωγής με στόχο να μειώσει το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δικαιώνοντας την κριτική και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Πολύ πιο σύντομα από ότι πιστεύει η Κυβέρνηση θα συρθεί και πάλι να υιοθετήσει τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για:

- Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

- Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

- Εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

- Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που θα έχει θετική επίδραση και στο επίδομα ανεργίας.

- Μια νέα μορφή ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους.

Διαφορετικά θα πληρώσει και η ίδια πολύ ακριβά το αντίτιμο της αβελτηρίας της».

 Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, αναφέρει: «Με έναν δυσθεώρητο πληθωρισμό να πλήττει κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εμμένει στην αδράνεια

Στο 8,9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, εξαιτίας κυρίως των πολύ μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής, γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός για τις λαϊκές και μεσαίες τάξεις αγγίζει το 20%! Με τον νέο αυτό δυσθεώρητο πληθωρισμό που πλήττει κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να συνεχίζει να εμμένει στην αδράνεια. Χρειάζονται εδώ και τώρα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πιο ευάλωτων ιδίως νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σαν αυτά που προτείνει καιρό τώρα το ΜέΡΑ25 και η Κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά. Να υπάρξει άμεσα Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των κοινωνικών επιδομάτων, μείωση του ΦΠΑ στο 15% και κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας μαζί με την Οριακή Τιμολόγηση της. Όσο η Μητσοτάκης Α.Ε. δεν κάνει ούτε τα ελάχιστα για να προστατέψει την κοινωνία αποδεικνύει πως η μόνη της έγνοια είναι για την ολιγαρχία».



 Ειδήσεις σήμερα:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Εντολή να ανοιχτεί ο τάφος της Τζωρτζίνας για να πάρουν το τάμπλετ

Πότε κλείνουν τα σχολεία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακελειό σε σιδηροδρομικό σταθμό, δεκάδες άμαχοι νεκροί (σκληρές εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΣήμερα 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΣήμερα 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Σήμερα 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”20:58Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58Γενοκτονία των Αρμενίων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων19:45Άγιοι Ανάργυροι - Κυριακή Γρίβα: Νέα ντοκουμέντα από την δολοφονία παρουσίασε ο ΑΝΤ1 (εικόνες)19:31Λαμία - ΠΑΟΚ: “φιλί ζωής” στις καθυστερήσεις για τον “δικέφαλο το Βορρά” 19:17Γονίδια και αυτοανοσία19:08Δολοφονία Λυγγερίδη - Θύρα 7: “Φιάσκο” η δικογραφία, αδέρφια είμαστε μαζί σας18:55Ερντογάν - Στάινμαγερ: Η Τουρκία ζήτησε τερματισμό των αμυντικών περιορισμών18:42ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία18:28“Αττικόν” για καταγγελία Καλλιάνου: ο πατέρας του δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ18:15Θεσσαλονίκη: εμβόλισε περιπολικό στη διάρκεια καταδίωξης18:01Ενδοοικογενειακή βία: Απέσυρε την καταγγελία η σύντροφος του μπασκετμπολίστα του Περιστερίου17:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο