LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /LifeΔημοσίευση: 06 Απριλίου 2022 14:02 | Ανανέωση: 08 Απριλίου 2022 20:49

“Special Report” - Ενόργανη Γυμναστική: “Σπάζοντας τη σιωπή” (εικόνες)

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από αθλήτριες, για όσα υποστηρίζουν ότι βίωσαν στα γυμναστήρια, ενώ ήταν ανήλικες. Συνέντευξη της Σοφίας Μπεκατώρου. Τι απαντούν η Ομοσπονδία και η Πολιτεία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφεραν διακρίσεις σε συλλογικό επίπεδο, ή φορώντας τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας. Προπονήθηκαν σκληρά, από μικρή ηλικία. Αλλά με ποιο τίμημα; 

Τον Απρίλιο του 2021, περισσότερες από 20 πρώην αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής κατήγγειλαν, για πρώτη φορά δημοσίως, ότι υπήρξαν θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς από τους προπονητές που είχαν κατά την παιδική κι εφηβική ηλικία. Όσα έφεραν στο φως, γράφοντας μια νέα μελανή σελίδα του ελληνικού #MeToo, διατρέχουν μια περίοδο άνω των 25 ετών και αφορούν δεκάδες προπονητές και προπονήτριες, αρκετοί εκ των οποίων παραμένουν σήμερα εν ενεργεία. 

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος συναντά, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πέντε πρώην αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής με μακρά πορεία στο άθλημα, οι οποίες μιλούν στο «Special Report» -κάποιες για πρώτη φορά δημόσια- για όσα βίωσαν στα γυμναστήρια όταν ήταν ανήλικες. Οι πέντε πρώην αθλήτριες καταγγέλλουν περιστατικά λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας, αλλά και σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ αναφέρουν ότι στα γήπεδα δύσκολα έμενε κάτι κρυφό - πολλοί έβλεπαν, αλλά ελάχιστοι αντιδρούσαν. Επίσης, εξηγούν πώς έφτασαν στην απόφαση να σπάσουν τη σιωπή τους, μετά από τόσα χρόνια, και διατυπώνουν την ελπίδα ότι με τον αγώνα που δίνουν θα δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά και τους νέους αθλητές. 

Πόσο δύσκολο είναι, όμως, σήμερα για ένα θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς να μιλήσει δημόσια; Ποια ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η υπόθεση, ένα χρόνο μετά τις αρχικές καταγγελίες; Μπορεί να σπάσει η «ομερτά» και πόσο απέχουν οι πρώην αθλήτριες από τη δικαίωση που επιθυμούν; 

Στην κάμερα της εκπομπής μιλά, ακόμη, η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, η οποία ενέπνευσε και τις αθλήτριες της ενόργανης με την απόφασή της να μιλήσει δημόσια για τη δική της ιστορία και να σταθεί στο πλευρό θυμάτων κακοποίησης. Τις δικές τους απαντήσεις δίνουν η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και ο διευθυντής της επιτροπής Ηθικής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Αλεξάντερ ΜακΛιν, ενώ ο Ρουμάνος ιστορικός Στεζαρέλ Ολάρου, εντοπίζει, μέσα από τα αρχεία των ρουμανικών μυστικών υπηρεσιών, τις απαρχές μιας κακοποιητικής προπονητικής τακτικής που επηρέασε και την καριέρα της θρυλικής αθλήτριας, Νάντια Κομανέτσι. 

"Special Report", αυτήν την Παρασκευή, 8 Απριλίου, στις 23:30, στον ΑΝΤ1.


#SpecialReportGR

Facebook: SpecialReportGR

Twitter: SpecialReportGR

Instagram: specialreportgr


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Σήμερα 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΣήμερα 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο