LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 04 Απριλίου 2022 07:19 | Ανανέωση: 04 Απριλίου 2022 07:16

Ουκρανία - Ζελένσκι για Μπούτσα: “Κτήνη” οι Ρώσοι στρατιωτικοί

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας για τις καταγγελλόμενες φρικαλεότητες με την σφαγή αμάχων στην Μπούτσα, κατά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.


 


  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.

«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού. 

«Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του;» 

«Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;». 

Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στη μικρή πόλη, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσάπτει στις δυνάμεις της Ρωσίας, που κατείχαν την Μπούτσα ως πρόσφατα, δεκάδες δολοφονίες αμάχων. Η Μόσχα το αρνείται.

Ουκρανία - Μπούτσα - πόλεμος

Ουκρανία - Μπούτσα - πόλεμος

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ακόμη ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα όφειλαν να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε αυτή που χαρακτήρισε αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια». 

Το 2008, τα κράτη μέλη του NATO εξέτασαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην εισδοχή της Ουκρανίας, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν εξαιτίας της εναντίωσης της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στην Μπούτσα, τον Τάρας Σαπράφσκι, τουλάχιστον πενήντα από τους τουλάχιστον 300 άμαχους που βρέθηκαν νεκροί αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έπεσαν θύματα εκτελέσεων από ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι σκοτώθηκαν εξαιτίας διασταυρούμενων πυρών ή οι θάνατοί τους δεν έχουν εξηγηθεί. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αντέτεινε ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τις ουκρανικές αρχές είναι «προβοκάτσια» και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν μεταχειρίστηκαν βίαια «ούτε έναν» κάτοικο. Υποστήριξε πως όταν αποχώρησαν την 30ή Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις διένειμαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοινότητες στην περιφέρεια του Κιέβου.

Το Κίεβο κατηγόρησε εκ νέου τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου. Από το Χοστομέλ, κοντά στην Μπούτσα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ τόνισε πως «αυτή δεν είναι ειδική επιχείρηση (...). Αυτοί είναι απάνθρωποι που διέπραξαν εγκλήματα εναντίον αμάχων».

Με ανακοίνωση του «το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τα ανατριχιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εναντίον Ουκρανών πολιτών αμάχων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας και τα οποία αποκαλύφθηκαν χθες. Οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων αυτών πρέπει να λογοδοτήσουν. Καλούμε για την άμεση διερεύνηση των εγκλημάτων και την τιμωρία των υπευθύνων».

Σε δήλωση του Σωτήρη Σέρμπου, συμβούλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αναφέρεται «στη Μπούσα και τη Μαριούπολη εξαιτίας της παράνομης ρωσικής εισβολής, έχουν συντελεστεί βάρβαρες και ωμές παραβιάσεις των πλέον θεμελιωδών κανόνων τόσο της διεθνούς έννομης τάξης όσο και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ενώνουμε τη φωνή μας στο διεθνές αίτημα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να επιταχύνει τις έρευνες, που έχουν ενεργοποιηθεί για τη σωρεία εγκλημάτων, που εκτελούνται στην ουκρανική επικράτεια και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Ζητάμε πλήρη διαφάνεια και ευρεία λογοδοσία το ταχύτερο δυνατόν».

«Οι δολοφονίες αμάχων είναι η πιο φρικτή και βάρβαρη όψη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, όποιος κι αν τις διαπράττει, οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν, είτε τώρα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, είτε παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Συρία κι άλλου, με ευθύνη των αμερικανοΝΑΤΟϊκών. Η καταδίκη τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων πρέπει να είναι καθολική, χωρίς επιλεκτικές "ευαισθησίες" που οδηγούν στην αθώωση των εγκλημάτων του ενός ή του άλλου στρατοπέδου “ληστών”», αναφέρει το ΚΚΕ.

Από την πλευρά η Ελληνική Λύση σημειώνει «Κάθε τετελεσμένο έγκλημα πολέμου, αλλά και κάθε υπόνοια για σφαγή αμάχων και παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου πρέπει άμεσα να τεκμηριώνεται από διεθνή, ανεξάρτητη έρευνα ώστε οι πραγματικοί δράστες να λογοδοτούν. Η Ελληνική Λύση καλεί για άλλη μία φορά την ελληνική κυβέρνηση να πιέσει προς την κατεύθυνση της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και να μην συμβάλλει στην διαιώνιση της σύγκρουσης με τις ενέργειες της. Ο ίδιος ο πόλεμος συνιστά έγκλημα».

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: φονικές εκρήξεις σε πολλές πόλεις

Ρούλα Πισπιρίγκου: η απολογία για την Τζωρτζίνα και την κεταμίνη

Ρουγκάλας για Πισπιρίγκου: το τάμπλετ της Τζωρτζίνας “χτυπούσε” την ώρα της κηδείας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤσιάρας: Τι απαντά στους αγρότες που δεν δέχθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό (βίντεο)Σήμερα 09:28 | Ειδήσεις

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο Σωκράτης Αλειφτήρας. Όσα είπε μετά την χθεσινή συνάντηση αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτώνΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη αντιπροσωπείας κινητοποιούμενων αγροτών από όλη την Ελλάδα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με την ευρεία συμμετοχή των συναρμόδιων με το αγροτικό ζήτημα υπουργών.

Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός τουΣήμερα 08:41 | Ειδήσεις

Κάτω από ποιες συνθήκες σημειώθηκε το τροχαίο με θύμα έναν ανήλικο.

Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο ΠρομαχώναςΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα θα πάρει μέρος σήμερα στη συνάντηση των αγροτών στην Καρδίτσα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Χωρίς τον Ναν στο Μόναχο10:34Τσιάρας: Τι απαντά στους αγρότες που δεν δέχθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό (βίντεο)10:20Ιπποκράτειο: Συνελήφθη 57χρονος για επίθεση σε γιατρό στα επείγοντα10:06Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου09:52Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός του09:38Έφυγε από την ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου09:23Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο Προμαχώνας09:08Ξεκινά ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον νέο ΟΣΕ08:53Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους08:38Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών08:24Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 08:09Γαλλία: Οι τουρίστες από χώρες εκτός της Ευρώπης θα πληρώνουν πιο ακριβό εισιτήριο σε 5 πασίγνωστους πολιτιστικούς χώρους07:53Φορολογικό "διαζύγιο": Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων07:38Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ πως αναζητούν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβαση07:24Πυρκαγιά στο Ροστόφ της Ρωσίας από ουκρανικά drones - 4 τραυματίες07:10Οι παθολόγοι ζητούν πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία06:56Final 4: Οι GMs προβλέπουν Παναθηναϊκό στο f-4 κατά 95%, ενώ Ολυμπιακό κατά 50%06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιανουαρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν το Ιράν προχωρήσει σε απαγχονισμούς διαδηλωτών23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο